بهزاد خلیلی پژوهشگر حوزه جمعیت در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، اظهار کرد: مادر یک واژه مهم و تعبیر مقدس در ادبیات ما ایرانیان است و نه فقط در فرهنگ پیوند خورده ما با اسلام، مادر پیش از آنهم از جایگاه والایی برخوردار بوده است.
وی تصریح کرد: درصد بسیار بالایی از خانمها دوست دارند که مادر بودن را تجربه کنند و حس خوبی به این مسئله دارند و برآمده از فطرت پاک ایرانیان است که دوست دارند پدر یا مادر بچهای باشند.
این جمعیت پژوه خاطرنشان کرد: نتایج پیمایشهای ملی نشان میدهد که بیش از ۶۰ درصد از خانمهای ایرانی ۳ یا بیش از ۳ بچه را دوست دارند و از طرف دیگر نرخ باروری کل در ایران ۱/۶ است و خیلی پایینتر از سطح جایگزین است اما بررسیها نشان میدهد که نرخ باروری نکاحی(فرندآوری زنان متاهل) به ویژه با توجه به شرایط کنونی جهان عدد ۲/۷ نرخ بالا و خوبی است.
خلیلی اضافه کرد: علل افزایش میانگین سن مادری در کشور متعدد است و در حال حاضر میانگین سن ازدواج برای خانمهای ایرانی ۲۳ و نیم سالگی است و میانگین سن اولین تجربه مادری حدود ۲۹ سال است و خیلی فاصله بین این دو میانگین است.
وی تاکید کرد: مردم یک نگاه روشن و شفافی به مقوله تشکیل خانواده دارند و حرفشان را زدهاند و به نظر مردم به ویژه زنان ایرانی با وجود ۳ یا ۴ فرزند موافق هستند اما در عمل این اتفاق رخ نداده است و تولد اولین فرزند هم دیر اتفاق میافتد.
این پژوهشگر یادآور شد: سن ازدواج روندی صعودی دارد و همچنین سن مادری هم با این روند صعودی روبرو است و علل عدم فرزندآوری هم به مردم و هم به خود حکومت بازمیگردد و هیچکدام صد در صد مقصر نیستند.
وی اضافه کرد: اینطور نیست که برخی فکر میکنند هر چه سن مادر شدن بالاتر برود و این باعث میشود که مادر دیگر شور و اشتیاق سن جوانتر بودن خود را نداشته باشد که پا به پای فرزند خود جلو بیاید.
وی اضافه کرد: هر چقدر در اولین تجربه مادری تاخیر بیوفتد، الگوی باروری فرد شرایط بارداری خوبی را طی نکند و او را دچار مشکل میکند.
این پژوهشگر حوزه جمعیت خاطرنشان کرد: تولد فرزند اول و تجربه حس مادری برای اولین بار تاثیر ویژهای در ادامه مسیر باروری خانواده دارد و در ایران جای این مسئله خوب نیست و دیر اتفاق میافتد و به تبع آن فرزندآوری و الگوی آن در خانوادههای ایرانی محل خدشه است.
خلیلی همچنین اضافه کرد: برای خانمهایی که دوست دارند مادر باشند اما هنوز ازدواج نکردهاند، باید امکان ازدواج به هنگام این افراد را تسهیل کرده و از طرف دیگر خانمهای متاهلی را داریم که شرایط بارداری ندارند و نابارور هستند و حکومت باید در رفع مشکل و درمان آنها کمک کند و دغدغه زنانی که امکان مادر شدن دارند را نیز حکومت باید برطرف کند و خود این مادران هم باید در نوع تفکر خود در این خصوص تغییر ایجاد کنند.