امروز کسی مخالف نکات مثبت مذاکره نیست لکن مذاکره با کشورها به استثناء آمریکا دارای نکات مثبتی است، البته اسم رژیم صهیونیستی را بهعنوان استثنا نمیبریم؛ چرا که این رژیم اساساً دولت نیست بلکه یک باند جنایتکار و غاصب سرزمین است.
بحث بر سر پذیرش یا رد FATF بار دیگر در فضای سیاسی و اقتصادی کشور داغ شده است؛ مسئلهای که برخی آن را راهحل مشکلات اقتصادی میدانند و برخی دیگر، آن را تکرار تجربههای ناموفق گذشته. اما آیا واقعاً پیوستن به این گروه مالی جهانی، میتواند اقتصاد ایران را از فشارهای بینالمللی رها کند، یا تنها توهمی دیگر از وابستگی به غرب است؟
مشکل دریاچه ارومیه در عین سادگی بسیار پیچیده است و در اصطلاح علمی به آن مسئله بدقلق گفته میشود چون با مسائل فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... درهم تنیده شده است.
با مطرح شدن دوباره مسئله FATF در فضای سیاسی و اقتصادی کشور، موافقان و مخالفان آن استدلالهای متفاوتی را بیان میکنند. در حالی که دولت چهاردهم به دنبال تعیین تکلیف این موضوع است، برخی کارشناسان معتقدند پذیرش کامل FATF میتواند منجر به افشای شبکههای دور زدن تحریم و تضعیف امنیت اقتصادی و راهبردی کشور شود. آیا FATF ابزاری برای شفافیت مالی است یا اهرمی برای کنترل و فشار بیشتر بر اقتصاد ایران؟
مطابق آییننامهی مجمع تشخیص مصلحت نظام، مصلحت طرحهایی که در این نهاد برای تصمیمگیری مطرح میشوند باید بیّن و واضح باشند. یعنی هرگونه ابهامی در مورد پیامدها، مضرات و منافع معاهدات پالرمو و CFT باید رفع شده باشد؛ لذا تلاش برای تصویب فوری بدون رفع مسائل مبهم پیرامون آن بر خلاف آییننامه و خارج از روند قانونی خواهد بود.
وابستگی به نهادهای بینالمللی نظیر FATF نهتنها عدالت اجتماعی را تضمین نمیکند، بلکه با تحمیل استانداردهای یکجانبه، حاکمیت قانونگذاری داخلی را تضعیف میسازد. کشوری که استقلال مالی ندارد، در سیاستگذاریهای کلان نیز دچار وابستگی خواهد شد.
به نظر میآید آنچه که امروز باعث شده تا دولت و تیم اقتصادی و حقوقی آن پیگیر برگشت این کنوانسیون ها به مجمع تشخیص مصلحت نظام باشند، بازی رسانه ای دولت برای درگیر کردن ذهن مردم به موضوعات حاشیهای نظیر FATF، بجای کارآمد سازی تیم اقتصادی در راستای مهار تورم و نرخ ارز است.
اولین دلیل نگرانی از FATF، آسیب به استقلال اقتصادی و سیاسی کشورهاست؛ زیرا دستورالعملهای FATF میتواند منجر به دخالتهای خارجی در امور داخلی کشورها شود.
اردوهای جهادی و سازمانهای مردمنهاد همچنان این امکان را دارند که با تمرکز بر ایجاد انواع آزادیها و یا توانایی حل مسئله، منجر به ایجاد قدرت برای فرد چه در ساحت محل و چه در ساحتهای کلانتر همچون سیاستگذاری شوند.
مهارتی که ماهیتی درمانگر داشت، اکنون تبدیل به تجارتی جذاب گشته و شاخههایی درهم تنیده از آن رشد کردهاند که هر روز بیش از پیش به دور مردم عادی پیچیده و حتی حق حیات که اصلیترین حقوق هر انسانیست را مورد هجمۀ ناجوانمردانه خود قرار میدهد. خدماتی که قرار بود عادلانه تقسیم شده و فرودستان و فرادستان را به یک شکل نظاره کند، خود به مظهر شکاف طبقاتی و نزاع سیرها و خیلی سیرها در مقابل فقیرها و خیلی فقیرها بدل گشته است.
دسترسی به ابزارهای دیجیتال، اینترنت پرسرعت و نرمافزارهای آموزشی میتواند نقش مهمی در تحقق عدالت آموزشی و کاهش شکافهای موجود ایفا کند. با این حال، توزیع فناوری در ایران هنوز با چالشهایی روبهروست و دسترسی به فناوریهای آموزشی در مناطق مختلف کشور به طور چشمگیری متفاوت است. همین موضوع از تحقق عدالت آموزشی در سطح ملی جلوگیری میکنند.