به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، احمد تلوری- پیمان جبلی، رئیس سازمان صدا و سیما در مراسم گرامیداشت آزادسازی خرمشهر و پرسش و پاسخ با دانشجویان که در محل دانشگاه صنعتی شریف و از سوی بسیج دانشجویی این دانشگاه برگزار شد، گفت: قرار بر این بود که طرح تحولی دانشجویان در رابطه با صدا و سیما به دست بنده برسد، اما تاکنون این اتفاق نیفتاده است به هر روی بنده بر خلاف روال گذشته که نشستهای دانشجویی پشت درهای بسته در سازمان برگزار میشد ترجیح دادم تا امروز در محیط دانشگاه خدمت شما برسم.
وی با بیان اینکه صحبت کردن در دانشگاه صنعتی شریف با این همه افتخارات کار سختی است، تصریح کرد: در این دانشگاه باید ببینیم که نسبت رسانه با پیشرفت علمی چیست. تردیدی نیست که ما در سالهای بعد از انقلاب با یک جنگ نرم هوشمندانه روبرو بوده ایم که نادیده گرفتن و انکار افتخارات کشور هدف این جنگ است. مثلا اگر امروز تصور ما از پیشرفتهای علمی واقعی کشور کم است این را میتوان از نتایج جنگ نرم به حساب آورد.
جبلی با تاکید بر اینکه ما بدهکار سهم نخبگان و دانشمندان و بدهکار مردم هستیم، چون نخبگان هم از بدنه و توده مردم برخاسته اند، اظهار کرد: امسال که تصاویر مربوط به راهپیماییهای مردم در روستاها در رسانه ملی پخش شد عدهای میگفتند که مگر در روستاها هم راهپیمایی برگزار میشود که ما گفتیم ۴۲ سال است که این راهپیماییها برگزار میشوند، ولی ما آنها را ندیده ایم.
رئیس سازمان صدا و سیما با بیان اینکه ضریب دادن به نخبگان، جریانهای علمی و شرکتهای دانش بنیان وظیفه سنگینی است که بر دوش ما قرار گرفته تصریح کرد: شعار ما در صدا و سیما عدالت گستری و هویت محوری است و مصداق این شعار هم این است که سهم هر بخش را بدهیم به هر روی ما امانت دار مردم هستیم و این امانت هم همان هویت جامعه است. از این رو ما باید سهم همه اقشار و همچنین سهم نظام و دولت را پرداخت کنیم، چون ما یک رسانه عدالت گستر هستیم و پرداختن سهم دولت هم یعنی جمهوریت.
وی با اشاره به اینکه سند تحول سازمان صدا و سیما در خرداد ماه منتشر میشود، افزود: علت تعلل در انتشار این سند این است که ما میخواستیم از نظرات افراد اهل فن، صاحب نظر و پیشکسوت استفاده کنیم و اگر تغییری نیاز بود در سند اعمال کنیم. البته در دریافت پیشنهادات دانشگاهها و دانشجویان شاهد کندی و تاخیر بوده ایم که من خواهش میکنم شما نیز به ما در ایجاد تحول در سازمان صدا و سیما کمک کنید، چون صرفا با دور هم نشستن مشکلی حل نمیشود.
جبلی افزود: درخواست بنده این است که به مانند دفتر ارتباط صنعت و دانشگاه دفتر رسانه و دانشگاه نیز ایجاد شود تا دانشگاهیان بتوانند مسائل را با ما درمیان بگذارند.
رئیس سازمان صدا و سیما افزود: برای ایجاد تحول در صدا و سیما و عبور از وضعیتی که طی ۲۵ سال گذشته در این سازمان به وجود آمده سه برنامه تحولی پیش بینی شده است که یکی از این برنامهها تبدیل خطوط قرمز به خطوط سبز و کم کردن محدودیتها است. همچنین باید بردار محتوا، جذابیت و کمیت جایگزین بردار کمیت و سپس جذابیت و آن گاه محتوا شود.
وی با بیان اینکه تلاش ما بر این است که زنجیره محتوا را به دست بگیریم، افزود: گفته میشود که ما در پایینترین حد مخاطبان در چند دهه اخیر به سر میبریم. درست است. البته ما شبکههای انگلیس را هم بررسی کردیم آنجا هم نزولی بود، چون رسانههای برودکست در حال تنزل در مخاطب هستند، اما این نباید ما را گول بزند.
وی با اشاره به اینکه تاکنون آنتن صدا و سیما بردار کمیت را تقویت کرده و بعد دنبال جذابیت بوده حتی اگر برنامه محتوایی هم نداشته مهم نبوده افزود: ما میخواهیم به محتوا اصالت بدهیم و این نیازمند اندکی صبر و تحول است تا ما بتوانیم در چرخه تولید تحول ایجاد کنیم.
جبلی با اشاره به اینکه آنتن باید به دنبال ما بدود و نه اینکه ما به دنبال آنتن بدویم از این رو ضرورت دارد تا محتوا را جایگزین کمیت کنیم، اظهار کرد: ما در این سالها به مصرف کننده ایدههای واصله در صدا و سیما تبدیل شده ایم و از این رو خودمان هیچ سهمی در محتوا نداریم چرا که آنتن دست کسانی است که ایدهها را ارائه میدهند.
رئیس سازمان صدا و سیما ایجاد فرماندهی واحد و یکپارچه را از دیگر محورهای تحول در سازمان صدا و سیما دانست و افزود: هم اکنون هر کدام از عوامل سازمان صدا و سیما اعم از تهیه کننده و خبرنگار برای خودشان یک رئیس هستند و براساس تشخیص شان هر چه میخواهند میگویند و این در حالی است که رسانه تحویل ماست و ما باید تشخیص دهیم که چه چیزی باید گفته شود و قطعا این مسئله ناشی از تشدد فرماندهی است. از این رو باید یک فرماندهی یکپارچه ایجاد شود تا هر کسی هر چه که دلش میخواهد نگوید و بعد ما مجبور باشیم که پاسخگو باشیم.
وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب سختی بار فرهنگی کشور را بر دوش صدا و سیما گذاشته و این رسالت به قدری سنگین است که نه تنها یک رئیس صدا و سیما بلکه ۱۰ رئیس صدا و سیما هم نمیتواند این رسالت را انجام دهد از این رو باید همه به کمک ما بیایند و این نیازمند ایجاد یک نگاه قرارگاهی در سازمان است.
جبلی افزود: وقتی که ما میگوییم درب صدا و سیما روی همه باز است یک شعار نیست و این به منزله یک اعلام نیاز است و ما قطعا غیر از این رویه نیز نمیتوانیم رسانه ملی را اداره کنیم.
رئیس سازمان صدا و سیما با اشاره به اینکه تاکنون در محتوا به موضوعاتی از قبیل عدالت، پیشرفت، ایثار و مقاومت، سبک زندگی و خانواده، نقد غرب، جوان مومن انقلابی، تاریخ پهلوی و برخی دیگر از موضوعات به خوبی پرداخته نشده است و در دوره جدید این محورها در قالبهای مختلف رسانهای باید تقویت شوند، اظهار کرد: تحول در سازوکار از دیگر اولویتهای ما در برای تحول در صدا و سیما است به هر روی ما امروز شاهدیم که چند سریال پخش میکنیم تا مردم پای ماهواره ننشینند و این در حالی است که این رویه منجر تولید، تولیدات بی کیفیت شده است؛ بنابراین کاهش فشار آنتن یکی از تحولات سازوکاری ماست و در این راستا تحول در محتوا را در دست اقدام داریم.
وی با اشاره به اینکه محور دیگر تحول سازوکاری اثرسنجی است و در این زمینه میتوان گفت که نظرسنجیها گاهی اوقات به یک آفت برای ما تبدیل میشوند، اظهار کرد: در جریان بررسی نمودار نفوذ مخاطب شبکههای انگلیسی ما متوجه شدیم که از سال ۲۰۱۲ تا ۲۰۲۲ این شبکهها روند نزولی داشته اند و دلیل این تنزل هم شکل گیری تکنولوژیها و ذائقههای جدید است البته این بدان معنا نیست که با آمدن تکنولوژیهای جدید رسانههای دیگر از بین میروند اگرچه ممکن است تنزل پیدا کنند، ولی هر رسانهای اثر خود را دارد. با این اوصاف باید گفت که مخاطب ما هم کم شده، ولی ضرورت دارد تا ما نیز در دوره تحولی جدید از امکانات و گونههای مختلف تکنولوژی بهره ببریم.
جبلی بر لزوم ایجاد یک هیئت مشترک دانشجویی برای بررسی عملکرد صدا و سیما و بررسی پیشرفت سند تحول این سازمان تاکید کرد و افزود: ما به مخاطب، رهبری و جامعه بدهکاریم و البته شعار ما هم بازگشت به مردم بوده و تمام توان خود را برای تحقق این شعار به کار گرفته ایم. البته در این مدت نیز در هر کجا که توانستیم مانند اعتراضات اصفهان و یا رفع تصرف از سواحل صدای مردم را به گوش مسئولان رسانده ایم و در جهت احقاق حقوق مردم تلاش کرده ایم. در جریان آتش سوزی ساختمان پلاسکو تیز شبکه خبر پای کار آمد و ما برای متروپل هم شبکه خبر را به خط کردیم. اما از همه جا خواهش و تقاضا و جاهایی دستور بود که یک ساعت و دو ساعت به این موضوع بپردازید و بس است دیگر.
رئیس سازمان صدا و سیما بیان کرد: حق مردم این است که اسناد بالادستی روی زمین نماند و به همین دلیل ما به پیگیری موضوعات مختلف مانند نسخههای الکترونیک، افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی و ساحل خواری پرداخته ایم و سعی کردیم که قانون و حق مردم را محور قرار دهیم.
وی با بیان اینکه مطالبه شفافیت از صدا و سیما مطالبه درستی است و البته ما نیز ذیل قانون شفافیت هستیم از این رو هر کار که لازم است که ما شفاف باشیم آن را از ما مطالبه کنید، گفت: البته خیلی از فرآیندها نیز برای ما معلوم نیست که چه طور اتفاق افتاده اند و این نیازمند شفافیت است.
جبلی با بیان اینکه اختصاص فرصت برای همه اندیشهها در رسانه ملی مطالبه درستی است و در این راستا باید اتفاقاتی در آنتن رسانه ملی بیفتد که لازمه آن تغییر در نوع نگاه است، اظهار کرد: ما تلاش کرده ایم تا در انتصابات آنتن در اختیار افراد تازه نفس، کارشناس و تحولی قرار بگیرد و البته بنده در همین جا قول میدهم که اولین برنامه ما نقد صدا و سیما باشد و همچنین برنامههایی با محتوای تضارب اندیشهای تولید شوند.
رئیس سازمان صدا و سیما با بیان اینکه هیچ محدودیتی برای حضور آقای حسن رحیم پور ازغدی در رسانه ملی وجود ندارد، تصریح کرد: کاملترین برنامه تحولی صدا و سیما را بسیج دانشجویی ارائه داده به گونهای که ۷۰ تا ۸۰ درصد برنامه مشابه برنامه تحولی ما است.
وی با اشاره به اینکه صدا و سیما پیچیدهترین دستگاه فرهنگی کشور است که دارای ۵۰ هزار نیرو، ۱۸ هزار بازنشسته و حدود ۲۰۰ شبکه رادیویی و تلویزیونی است، تصریح کرد: صدا و سیما دارای لایههای مدیریتی متعدد است که هر کدام باید به صورت چرخ دنده کار خود را انجام دهند؛ بنابراین ما با هر چاقویی هم نمیتوانیم به سرعت تحول در این سازمان را محقق کنیم.
جبلی افزود: ما تصمیم گرفتیم که اگر تحولات محتوایی و رویکردی را بدون دستکاری در ساختار انجام دهیم همین ساختار موجود را حفظ کنیم، چون اگر وارد سیاه چاله تغییر ساختار شویم هیچ کاری نمیتوانیم از پیش ببریم اگرچه تحول در ساختار نیز لازم است.
رئیس سازمان صدا و سیما با بیان اینکه ما برای تحول آمده ایم نه تغییر گفت: طبق قانون اساسی صدا و سیما قابل خصوصی سازی نیست بنابراین نظارت بر سایر پلت فرمهای رسانهای براساس قانون بر عهده صدا و سیما است و این در حالی است که هم اکنون در شبکه نمایش خانگی سریالی پخش میشود که شما با خانواده تان حاضر نیستید پای یک قسمت از آن بنشینید.
وی با تاکید بر اینکه صدا و سیما موظف به حراست از حریم فرهنگی جامعه است و ما از این مسئولیت خود نیز کوتاه نمیآییم، افزود: ۹۵ درصد از افراد فعال در حوزه نمایش خانگی همکاران ما در رسانه ملی هستند، اما باید این مسئله را بپذیریم که هر گونه فعالیتی که مرتبط با حوزه صوت و تصویر در فضای فراگیر است جزو کارویژههای صدا و سیما به حساب میآید و تا زمانی که این قانون وجود دارد صدا و سیما وظیفه تنظیم گری خود را انجام خواهد داد. البته ما خود را رقیب پلت فرمها نمیدانیم و امیدواریم که بتوانیم از ظرفیت آنها برای ارتقای صدا و سیما استفاده کنیم.
وی با تاکید بر اینکه لزومی برای تغییر تمام مدیران سازمان وجود ندارد، اما ما با هیچ یک از آنها عهد اخوت نبسته ایم اظهار کرد: در قضیه سقوط هواپیمای اوکراینی من مسئولیتی نداشتم، اما میتوانم بگویم که صدا و سیما نمیتوانست روایتی در موضوع تخصصی سقوط هواپیما را برخلاف آنچه که توسط دستگاههای مسئول تعیین میشد به عنوان دلیل اصلی حادثه مطرح کند.
جبلی با اشاره به اینکه مهمترین مشکل در ماجرای هواپیمای اوکراینی اظهارنظر زودهنگام و شتاب زده مسئولان مربوطه بود، تصریح کرد: من این را میپذیرم که در قضیه ارز ترجیحی نیز سهم بخش انتقادات از این طرح باید در آنتن بیشتر میبود به هر روی بنای ما بر این بود که شبهات و ابهامات این طرح را در رسانه ملی از مسئولان مطالبه کنیم.
رئیس سازمان صدا و سیما با تاکید بر اینکه ما نمیتوانیم نسبت به نظارت بر رسانههای صوت و تصویر فراگیر سهل انگاری کنیم، اظهار کرد: اگر ما مدعی نظارت هستیم این ادعا سلیقه ما نیست و این وظیفهای است که قانون بر دوش ما گذاشته است و ما نیز خود را موظف به حراست از حریم فرهنگی جامعه میدانیم.
وی در خصوص بازگشت عادل فردوسی پور نیز گفت: در مسئله آقای فردوسی پور اگر در دوره من اتفاق میافتاد تمام تلاشم را میکردم که این اتفاق رقم نخورد تا از توانایی و ظرفیت او به نحو احسن استفاده شود، اما بنده هم اکنون میراث دار این اتفاق که در دوره قبل روی داده هستم.
جبلی بیان کرد: آقای فردوسی پور هم نظرات خودشان را دارند و البته ظرافتهای مدیریتی نیز این اقتضا را دارد که تدابیر درستی برای این ماجرا صورت گیرد. باید دقت کنیم که در آینده هرگز اتفاق مشابه رخ ندهد.
رئیس سازمان صدا و سیما بیان کرد: مسئلهای که وجود دارد این است که مدیریت چهرههای رسانهای سخت است مثلا اگر شما بشنوید که یک سلبریتی اکنون در همین تلویزیون چند صد میلیون میگیرد معلوم نیست که چه قضاوتی نسبت به ما خواهید داشت.
وی در خصوص وضعیت ایرج طهماسب نیز گفت: آقای طهماسب بزرگ شده صدا و سیما و سرمایه این سازمان است و کلاه قرمزی او به عنوان یک برند ثبت شده با این اوصاف مگر میشود که ما از او چشم برداریم. واقعیت این است که یک مشکلی بین آقای طهماسب و دوستان شان بوده و به همین دلیل ما نتوانستیم که در عید خدمت آنها باشیم.
جبلی با تاکید بر اینکه نه آقای طهماسب و نه عطاران و حیاتی هیچ کدام جزو قلم خوردههای رسانه ملی نیستند، اظهار کرد: آقای حیاتی در زمانی که بنده معاون سیاسی سازمان بودم بازنشسته شد، ولی بنده فعالیت او در سازمان را تمدید کردم. با این وجود به هیچ وجه صدا و سیما با آقای حیاتی مشکلی ندارد و او خیلی راحت میتواند برگردد، ولی شاید افراد تازه نفس میتوانند بهتر اجرا کنند به هر روی من از آقای حیاتی دعوت میکنم تا اجرای یک برنامه تلویزیونی را برعهده بگیرند.