به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، پروژه نسخه نویسی الکترونیک از اسفند سال ۱۳۹۷ در کشور کلید خورد و سازمان بیمه سلامت ایران از آبان سال ۹۸ در ۲۳۵ شهر این پروژه را اجرایی کرد، طبق مصوبات مجلس شورای اسلامی در برنامههای توسعه، قانون بودجه و قوانین بالادستی درحوزه سلامت، دولت الکترونیک باید در جامعه اجرایی شود.
یکی از زیر مجموعههای دولت الکترونیک، نسخه نویسی و نسخه پیچی الکترونیکی است که دولتها طی سالیان گذشته مصمم به اجرای آن بودند، هرچند که مشکلات و مسائلی در مسیر اجرا وجود داشته که دست اندرکاران حوزه سلامت به ویژه سازمانهای بیمه گررا با چالشهای بسیاری رو به رو کرده، اما موانع با پیگیری جدی متولیان این حوزه تا حدود بسیار زیادی رفع شده است.
در اینکه اجرای این پروژه چه نقاط مثبت و محاسنی دارد، هیچ شک و شبهای وجود نداشته و مسئولان و متولیان بارها از تریبونهای مختلف صحبت کرده و اطلاع رسانیهای بسیاری صورت گرفته، پس از ۲ سال از ورود سازمانهای بیمه گر به اجرای این طرح میتوان با قطعیت گفت که سیستم نسخه نویسی الکترونیک مشکلات متعدد نسخه نویسی کاغذی را بهبود داده و باعث صرفه جویی و کاهش هزینههای مراقبت، شده است.
محمد مهدی ناصحی افزود: با اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیکی رصد اطلاعاتی بیمه سلامت به لحاظ میزان مصرف دارو افزایش پیدا کرده است، به طوری که در گذشته مشخص نبود که پزشک برای بیمار به چه میزان دارو و یا آزمایش تجویز کرده است.
وی تاکید کرد: تمرکز در بیماری یابی با هدف جلوگیری از مصرف بی رویه دارو با اجرای نسخه نویسی الکترونیکی با دقت انجام میشود. درحال حاضر با اجرای این طرح میانگین آزمایشات تجویزی ۱۰.۵ عدد بوده و هر تجویزی در مطب ۳ تا ۵ دقیقه زمان نیاز دارد.
ناصحی افزود:سازمان بیمه سلامت ایران در سال ۱۴۰۰ درخصوص طرح نسخه نویسی الکترونیکی اقدامات جدی بسیاری را انجام داده که میتوان به بهبود و توسعه سامانه نسخه الکترونیک، بهبود و توسعه سامانه شرکای کاری و انتساب و ارجاع الکترونیک میتوان اشاره کرد، اما جهت اجرای دقیق این طرح در سال جاری سازمان بیمه سلامت ایران، نیازمند توجه به مسائلی از جمله ارتقاء فرآیندهای حفظ محرمانگی و امنیت دادههای سلامت و بهبود و تسهیل فرآیندهای نسخه نویسی و نسخه پیچی الکترونیک است که باید مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: از ابتدای سال ۱۴۰۱ نیز پروژه نسخه نویسی و نسخه پیچی الکترونیکی با قدرت در تمامی استانها اجرایی شده، البته در برخی شهرها و شهرستانها مشکلاتی وجود دارد، اما حضور جدی پزشکان و همگامی کادر سلامت و البته همراهی مردم امیدواریها نسبت به اجرای دقیق این طرح را برای تمامی گروههای بیمهای افزایش داده است.
به گفته ناصحی، بخشی از اقدامات سازمان بیمه سلامت ایران در ارایه خدمات الکترونیک در مدیریت خدمات بیماران خاص، بیماران مبتلا به سرطان، مدیریت داروهای بیولوژیک، دارو و خدمات ناباروری و افزایش سقف قابل دریافت خدمت در یک بازه زمانی معین جهت برخی داروها بوده که رضایتمندی بیماران را در دریافت خدمات افزایش داده است.
مهدی رضایی نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: در حال حاضر اجرای طرح نسخه نویسی الکترونیکی در کشور به میزان ۹۹ درصد محقق شده، در بحث استعلام اصالت نسخه الکترونیک اقداماتی نیز انجام شده که میتوان به ایجاد امکان استعلام اصالت در پنل و سرویسهای نسخه الکترونیک، استعلام ۶۲۵ داروی بیمهای در سامانه نسخه الکترونیک و امکان استعلام تجهیزات قابل ارایه در داروخانهها اشاره کرد.
وی افزود: در صورتی که عزم جدی وجود داشته باشد، مانع زیرساختی وجود ندارد، از طرفی با همکاری خوبی که تاکنون از سوی ارائه دهندگان خدمت اعم از پزشکان و سایر همکاران در بخش پاراکلینیک انجام شده است، امکان تحقق کامل این برنامه از نظر عملیاتی وجود دارد؛ با توجه به اینکه بیشتر مراجعههای بیمه شدگان در مراکز درمانی طرف قرارداد به صورت سرپایی است، بنابراین نسخه الکترونیک جزء مهمی از پرونده الکترونیک سلامت هر فرد است.
رضایی تصریح کرد: سازمان بیمه سلامت ایران به عنوان یکی از سازمانهای بیمه گر عزم جدی در اجرای طرح نسخه نویسی و نسخه پیچی الکترونیک تا مرحله نهایی دارد، در سال جاری نیز سیاستهای این سازمان همانند گذشته در این مسیر ادامه پیدا کرده و هیچ مشکلی نمیتواند مانعی در این خصوص ایجاد کند.