به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، محمد حسن عصاره روز (چهارشنبه) در نهمین کنگره ملی گیاهان دارویی اظهار داشت: در زمینه تولید دانش در قالب مقاله علمی در حوزه طب سنتی و مکمل رتبه کشور بهبود یافته است؛ بطوری که در سال ۲۰۱۳، ۱۷۰ عنوان مقاله و در سال ۲۰۲۰، ۴۸۵ عنوان مقاله از ایران در پایگاه اسکوپوس نمایه شد که بر این اساس ایران بعد از کشورهای چین، آمریکا و هند رتبه چهارم و در منطقه رتبه اول را دارد.
وی در مورد اهمیت فراوری گیاهان دارویی و محصولات کشاروزی گفت: محصولات کشاورزی در اولین زنجیره تولید که مزرعه است، نسبت به آخرین حلقه زنجیر که محصولات قابل عرضه به بازار است، بیش از ۱۶ برابر ارزش افزوده دارد که این روند با تزریق دانش و فناوری روز به محصولات میسر است و به همین اندازه اشتغالزایی ایجاد میکند. نقش ما این است که چرخه را زودتر به محصول نهایی نزدیک کنیم. کشور ما در تولید محصول اولیه موقعیت خوبی دارد، ولی در بهره برداری از محصول نهایی خوب نیست.
عصاره با اشاره به نقشه جامع علمی کشور گفت: موضوع گیاهان دارویی کشور در بند الف اولویتهای علم و فناوری کشور ذکر شده، سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب شده که اسناد بالادستی در این زمینه به شمار میآید.
عصاره وظیفه ستاد توسعه فناوریهای گیاهان دارویی را پایش و عملیاتی شدن این اسناد با تقسیم کار میان دستگاههای مختلف از وزارت جهاد کشاورزی تا وزارت صنعت، معدن، تجارت و علوم، تحقیقات و فناوری و وزارت رفاه، کار و تامین اجتماعی دانست و گزارشی از روند اجرایی شدن این سند (مصوبه سال ۹۲) در سرفصلهای مختلف ارائه داد.
وی از تاسیس کمیته ملی زالو در سازمان غذا و دارو خبر داد و گفت: با اینکه زالو و زالودرمانی از قدیم در ایران سابقه داشته و حتی بسیاری کشورهای جهان هم امروزه از این روش استفاده میکنند، بعضی مسائل در مورد زالو به عنوان موجودی که از خون انسان تغذیه میکند هنوز بلاتکلیف بود که با تشکیل این کمیته و تنظیم دفترچههای آن مستند و منظم شد.
برگزاری ششمین جشنواره و نمایشگاههای ملی گیاهان دارویی آذر ۱۴۰۱
دبیر ستاد توسعه فناوریهای گیاهان دارویی خاطرنشان کرد: ششمین جشنواره و نمایشگاههای ملی گیاهان دارویی را از دهم تا سیزدهم آبان در مصلی تهران برگزار میکنیم. این جشنواره را سال ۹۱ و با حضور ۸۰۰ محصول شروع کردیم و انتظار داریم امسال با ۹۰۰۰ محصول برگزار شود.
وی با تاکید بر اهمیت آشنایی دانش اموزان با موضوع گیاهان دارویی گفت: با پژوهش سراهای فعال در مدارس در زمینه آشنایی دانش آموزان و فعالیتهای علمی آنها در این زمینه فعالیتهای زیادی داشته ایم.
عصاره گفت: صندوق نوآوری و شکوفایی فعالیت خوبی در زمینه توسعه صندوقهای نواوری استانی داشته است و امروز ۶۲ صندوق استانی در کشور تاسیس شده که شرکتهای فعال در زمینه گیاهان دارویی میتوانند از آنها برای دریافت تسهیلات کمک بگیرند. همچنین پنج شتاب دهنده و پنج مرکز نوآوری در شهرهای مختلف کرمانشاه، یاسوج، تهران، گناباد و اردبیل به طور خاص در زمینه گیاهان دارویی فعالیت میکنند.
دبیر اجرایی این کنگره نیز در مورد روند برگزاری آن گفت: با توجه به اینکه سه سال از آخرین کنگره ملی گیاهان دارویی گذشت، دبیرخانه از پنجم بهمن فعال و تا ۲۵ اردیبهشت مقالات و پوسترها دریافت شد.
صمد نژاد ابراهیمی ادامه داد: ۶۰۰ پژوهشگر در کنگره به شکل سخنرانی و پوستر مشارکت دارند، ۲۲ سخنرانی و پوستر در ۴ وعده زمانی در دو روز ارائه میشود. همچنین مقالههای منتخب در فصلنامه علمیپژوهشی گیاهان دارویی چاپ خواهند شد.
نهمین کنگره ملی گیاهان دارویی امروز و فردا (۲۵ و ۲۶ خرداد) به همت شبکه ملی پژوهش و فناوری گیاهان دارویی فعالان این حوزه در چهار بخش علوم پایه، کشاورزی و منابع طبیعی، داروسازی، پزشکی و دامپزشکی و صنعت و با حضور اعضای هیات علمی و دانشجویان رشتههای مرتبط و سخنرانی معاون پژوهشی وزارت علوم برگزار میشود.
کنگره ملی گیاهان دارویی از سال ۹۱ در کیش آغاز شد و از آن زمان به بعد دورههای دوم تهران (۹۲)، سوم مشهد (۹۳)، چهارم تهران (۹۴)، پنجم اصفهان (۹۵)، ششم تهران (۹۶)، هفتم شیراز (۹۷)، هشتم تهران (سال ۹۸) برگزار شده است.