آخرین اخبار:
کد خبر:۱۰۱۶۶۹۲
یادداشت/

برقراری عدالت آموزشی با اجرای بی­کم­و­کاست اسناد بالادستی

رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه در یادداشتی نوشت: مدت­هاست کارشناسان و دلسوزان نسبت به نقض عدالت آموزشی هشدار می­دهند. آمار‌ها هم در این رابطه کم نیست.

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، حسن عبدلیان­پور، رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه در یادداشتی نوشت: مدت­هاست کارشناسان و دلسوزان نسبت به نقض عدالت آموزشی هشدار می­دهند. آمار‌ها هم در این رابطه کم نیست. گسترش مدارس خصوصی و غیرانتفاعی از یک­سو و مقوله کنکور و متعلقاتش از سوی دیگر باعث شده که بسیاری از دانش ­آموزان بااستعداد نتوانند از پس کنکور برآمده و به دانشگاه­های برتر راه یابند.

مطابق یک پژوهش معتبر که یکی از مسئولان شورای عالی انقلاب فرهنگی نتایج آن را اعلام کرده، در دانشگاهی مانند شریف، فقط ۲ درصد دانشجویان از سه دهک فقیر جامعه هستند و برعکس، بیش از ۸۵ درصد رشته­های پزشکی و دندانپزشکی مختص پولدار‌ها است. این آمار از جهات متعددی تالی فاسد‌های فراوان دارد.

در اصول متعددی از قانون اساسی جمهوری اسلامی بر فراهم آوردن آموزش رایگان برای همه و حمایت از اقشار کم­تر برخوردار به طور صریح و ضمنی تاکید شده است. در سایر اسناد بالادستی و قوانین موضوعه هم بر آموزش عادلانه همه اقشار به­عنوان یکی از وظایف حاکمیتی تصریح شده است. علاوه بر این، اسناد متعدد بین ­المللی­ ای که مورد پذیرش کشور ما هم قرار گرفته و به مثابه قانون لازم ­الاجرا است، بر آموزش و عدالت آموزشی تاکید کرده است.

با این­همه الزامات قانونی، آن­چه در عمل اتفاق افتاده است، مطلوب نیست؛ در برهه­ ای گسترش بی­رویه مدارس غیرانتفاعی باعث شکاف آموزشی شد و اکنون کنکور و متعلقاتش هم بر این شکاف افزوده است. دانش­آموزان مستعد در نقاط دورافتاده­ی کشور به دلیل دسترسی نداشتن به شیوه­ها ی به­روز تست­زنی، غالبا نمی­توانند از سد کنکور برآمده و در بهترین دانشگاه­ها پذیرفته شوند.

از تبعات اجتماعی این موضوع نظیر بازتولید چرخه شکاف طبقاتی که بگذریم و مفاسدی همچون افزایش بیکاری در مناطق کم­تربرخوردار را هم که نادیده بگیریم، وضعیت موجود به لحاظ حقوقی هم قابل دفاع نیست. اخیرا مصوبه­ای هم در این رابطه نهایی شده است که بر وخامت اوضاع می­افزاید. مطابق این مصوبه همه معایب کنکور و موسسات کنکوری و شگرد‌های تست­زنی، به مدارس تسری پیدا کرده و اگر قبلا فقط کنکور منبع استرس و بی­عدالتی آموزشی بود، از این پس و با اجرای مصوبه جدید، آزمون­های مدارس و شیوه نمره­دهی در مدارس نیز به عنوان اضطراب جدید دانش­آموزان و خانواده­هایشان و نیز بی­عدالتی جدید عمل خواهد کرد.

آموزش­و­پرورش یک وظیفه حاکمیتی است. حتی لیبرال­ترین کشور‌ها هم در بحث آموزش به کودکان و نوجوانان، الزامات و استلزامات خاص خود را ارائه می­کنند و اصطلاحاً در این حوزه برون­سپاری نمی­کنند. در کشور ما، اما این روند برعکس است. قانون­گذاران اساسی در سال ۵۸ با روشن­بینی بر عدالت آموزشی تاکید داشته و آموزش­و­پرورش را موضوعی حاکمیتی دانسته­اند. اما دولت­ها بدون توجه به این دوراندیشی، آموزش را پولی کرده و دانشگاه­های برتر را غالبا به اقشاری خاص محدود کرده­اند.

آماری که مسئول شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرده یک هشدار جدی و مستند است. به اذعان این مقام مسئول، استعداد‌ها و معدل­ های خوب در مناطق محروم کم نیستند، اما سهم دانشگاه­ های برتر  به این استعداد‌های برتر نمی­رسد. گذشته از معدود قانون­گذاری­ هایی که با منافع خاص تدوین شده است، در زمینه عدالت آموزشی نقص و کمبود قانون نداریم؛ قوانین لازم­الاجرای خوبی بر برخورداری برابر همه از آموزش رایگان و دولتی تاکید کرده است. برخی آیین­ نامه­ ها و کج ­سلیقگی­ های اجرایی – اداری، مشکلات کنونی را دامن زده است. پافشاری بر اجرای درست و بدون تبعیض قوانین موجود، خصوصا اسناد بالادستی، می­تواند عدالت آموزشی را به مسیر درست خود بازگرداند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار