به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، پرویز کرمی رییس مرکز و دبیر ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق به همراه ۲۰ نفر از اعضای هیات علمی و اساتید دانشگاههای تهران، علامه طباطبایی، صداوسیما، امام صادق و سوره در حوزه فرهنگی و ارتباطات به همت مجموعه رسانیوم از دستاوردها و محصولات شرکتهای دانش بنیان و خلاق مستقر در نمایشگاه دائمی محصولات ایران ساخت بازدید کردند.
کرمی در این بازدید، با اشاره به اینکه پیشرفت ایران در حوزههای فناورانه و پیشتازی در عرصه هایی، چون هوافضا، نانوفناوری، زیست فناوری، سلولهای بنیادی و ... غیرقابل انکار است، گفت: متاسفاته هنوز عدهای حتی در سطوح بالای مدیریتی کشور چندان از این موضوع اطلاع ندارند و بیان آن در جامعه به دلیل برخی تبلیغات منفی و عدم معرفی خوب این دستاوردها به جامعه داخلی و جهانی، سخت و دشوار است و رسانهها میتوانند در حل این چالشها به ما کمک کنند.
دبیر ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق ادامه داد: معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طی این چند سال تلاش زیادی برای ایجاد زیست بوم فناوری و نوآوری در کشور کرد و این تولیدات و محصولات ایران ساخت غیر از تامین نیازهای داخلی به صادرات محصولات ایران ساخت به دیگر کشورها هم منجر شده است. ایجاد خانههای نوآوری و صادرات فناوری ایران ساخت (IHIT) در کشورهای روسیه، سوریه، ترکیه، عراق، چین، کنیا و ارمنستان هم به معرفی این ظرفیتها به دنیا هم کمک کرده است.
بازار بزرگ صنایع خلاق در دنیا
کرمی در ادامه این نشست با معرفی اجمالی زیست بوم صنایع خلاق گفت: مقام معظم رهبری دهه۷۰ برای نخستین بار موضوع جنبش نرم افزاری تولید علم را مطرح کردند و همین موضوع و پیگیرهای ایشان، نقطه آغاز شکل گیری زیست بوم فناوری و نوآوری در کشور شد و اقدامات برای شکل گیری پارکهای علم و فناوری، مراکز نوآوری و شرکتهای دانش بنیان و خلاق طی چند سال اخیر با سرعت بالایی به پیش میرود و در کنار آن زیست بوم صنایع خلاق به عنوان مرجعی برای فعالان و خلاقان فرهنگی و صنایع نرم شکل گرفت.
مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری با بیان اینکه قانون تاسیس شرکتهای دانش بنیان سال ۸۹ به تصویب مجلس رسید، گفت:، اما این قانون مسکوت ماند تا اینکه باز به تدبیر و تاکید مقام معظم رهبری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بدون اینکه ماموریت قانونی داشته باشد، اجرای آن را از سال ۹۲ به عهده گرفت و توانست دستاوردهای قابل توجهی در این زمینه ثبت کند.
کرمی ادامه داد: در سال جاری هم با تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان در کشور و نامگذاری سال با نام «تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین» هم کمک کرد تا این اقدامات با جدیت و به شکل قانونمندانه تری به پیش برود. این قانون جدید رافع چالشها و نواقص موجود در قانون مصوب سال ۸۹ است. اجراییسازی این قانون در کشور حرکت جدی است که به دستور مستقیم رییس جمهوری بلافاصله شورای راهبری و اجرایی این قانون تشکیل شد و میتوانم بگویم ریل گذاری ۱۰ سال آینده کشور توسط قانون جهش تولید دانش بنیان رقم خواهد خورد.
ترویج مفاهیم فرهنگی و ملی با صنایع خلاق
رییس مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با اشاره به بازار بزرگ صنایع خلاق و فرهنگی در دنیا، بیان کرد: گردش مالی صنایع خلاق در دنیا ۲۷۰۰ میلیارد دلار تخمین زده و ۵۰ میلیون شغل مستقیم به واسطه این صنایع در دنیا ایجاد شده است.
کرمی همچنین گفت: ما برای موفقیت در حوزههای فرهنگی همچون معرفی و ترویج سبک زندگی ایرانی اسلامی، دفاع فعال از انقلاب اسلامی، توسعه صنایع خلاق نیازمند توسعه زیست بوم فناوریهای نرم و علوم انسانی هستیم.
رییس مرکز و دبیر ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق با اشاره به اینکه ستاد در بدو تشکیل خود همه سازمانهای دخیل در حوزه صنایع خلاق و فرهنگی را شناسایی کرد، افزود: با این کار تلاش میکنیم با کمک آنها چالشها و مشکلات قانونی و اداری موجود سر راه فعالیت زبست بوم صنایع خلاق را مرتفع کنیم. هرچند که این کار در ابتدا با مخالفتها و موانعی مواجه شد، اما با توجه به مصوب شدن سند ملی توسعه فناوریهای نرم در سال ۱۴۰۰ و قانون جهش تولید دانش بنیان و بند ۶ و تبصره ب در سال جاری موانع قانونی از سر راه برداشته و محیط رشد و توسعه صنایع خلاق در کشور هموار شد.
مشاور معاون علمی و فناوری رییس جمهوری ادامه داد: امروز ۱۶۰۰ شرکت خلاق، ۷۵ خانه خلاق و نوآوری و ۱۰ کارخانه نوآوری و ۲۲۰ مرکز نوآوری در کشور فعالیت میکنند که این موضوع نشان هنده توسعه زیست بوم فناوری و نوآوری در کشور است. خانههای خلاق و نوآوری که به اشتغالزایی و توسعه صنایع خلاق در کشور کمک کرده اند. در سفرهای استانی رییس جمهوری مصوب شده است که در هر استان حداقل ۵ خانه خلاق و نوآوری ایجاد شود و معاونت علمی و فناوری در تلاش است تا این ماموریت را به کمک بخش خصوصی به انجام برساند.
کرمی برخی اهداف شکل گیری زیست بوم صنایع خلاق را «توسعه و تسهیل ایجاد خانههای خلاق و نوآوری»، «افزایش اشتغال، درآمد و صادرات شرکتهای خلاق»، «بهبود محیط کسب و کار»، «صیانت از بازار داخلی»، «اثرگذاری در بخشهای مختلف اقتصادی» و «توسعه بازار و توسعه محصول» و «تکمیل زنجیره ارزش این عرصه» عنوان کرد.
اشتغالزایی با توسعه زیستبوم صنایع خلاق
رییس مرکز و دبیر ستاد فناوریهای نرم و توسعه صنایع خلاق با اشاره به زمینه فعالیت شرکتهای خلاق، گفت؛ این مجموعهها در ۲۰ حوزه همچون، چون اسباب بازی، مد و پوشاک، کسب و کارهای دیجیتال، ورزش و تندرستی، کتاب، چاپ و نشر، نوآوری اجتماعی و ... فعالیت دارند که با تصویب سند ملی توسعه فناوریهای نرم و صنایع فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی فعالیت آنها تسهیل شده و شتاب گرفت.
کرمی همچنین بیان کرد: صنایع فرهنگی و خلاق در کنار توسعه نوآوریهای اجتماعی به اشتغال زایی و درآمدزایی در کشور هم کمک میکنند. به همین دلیل وجود آنها در کشور و حمایت از این زیست بوم یک ضرورت ملی است. البته ما در زیست بوم صنایع خلاق و فرهنگی در تلاش برای رقابت پذیری این شرکتها در سطح بین المللی هم هستیم.