گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، تالاب بین المللی انزلی در محدوده چراغ پشتان از بامداد روز جمعه اسیر شعلههای آتش شد و نداشتن دسترسی به محل آتشسوزی، اطفاء حریق در این منطقه را با مشکل مواجه کرده بود، اما پس از ۲۰ ساعت آتش توسط دستگاههای خدماترسان و نیروهای مستقر در محل آتشسوزی و بالگردهای آبپاشی که از سایر استانها توسط مدیریت بحران کشور تامین شده بودند روبه خاموشی گذاشت و با دستور قضایی عامل آتش افروزی در حدود ۴۰ هکتار از اراضی تالاب انزلی در منطقه چراغ پشتان این شهر بندری دستگیر شد.
گیلان دارای بیش از ۳۰ هزار هکتار پهنه تالابی است که افزون بر ۲۴ هزار هکتار آن یعنی ۸۰ درصد در قالب سه تالاب (انزلی، امیرکلایه و بوجاق) تحت عنوان کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است؛ این پهنهها زیستگاه بیش از ۳۰۰ گونه پرنده به خصوص پرندگان مهاجرند که هر ساله به تعداد هزاران قطعه بخشی از چرخه زندگی خود را در این استان سپری میکنند.
تالاب بین المللی انزلی در سال ۱۴۰۰ شاهد چندین مورد آتش سوزی بزرگ بود که در آن بخش وسیعی از نیزارهای روستاهای شانگهای پرده، روستاهای طالب آباد، لیجارکی و منطقه چراغ پشتان انزلی طعمه آتش شدند که همه این حریقها به قصد تصرف اراضی و توسط سودجویان انجام شد.
در سال ۹۸ نیز حدود ۱۰ هکتار از نیزارهای تالاب بین المللی انزلی توسط سودجویان به آتش کشیده شد. این تالاب بین المللی با مساحتی حدود ۲۰ هزار هکتار از شمال به انزلی، از جنوب به صومعهسرا، از شرق خمام، از جنوب شرقی به رشت و از غرب به کپورچال و آبکنار انزلی محدود است.
در این راستا، علی امیری، روابط عمومی و امور رسانه حفاظت محیط زیست گیلان، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان لاهیجان میگوید: آتش سوزی در ضلع جنوب شرقی حاشیه تالاب بین المللی لاهیجان واقع در روستای ناصرکیاده و تیتیپریزاد اتفاق افتاد که مأموران پاسگاه محیطبانی امیرکلایه لاهیجان به همراه نیروهای یگان حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی استان، هلال احمر و آتش نشانی این شهرستان به موقع در محل حاضر شدند.
به گفته علی امیری با تلاش ماموران یگان حفاظت محیط زیست گیلان و سایر دستگاههای امدادی و با اعزام بالگرد اطفا حریق، آتشسوزی در تالاب بینالمللی امیر کلایه به طور کامل تحت کنترل درآمد و محیطبانان یگان حفاظت محیط زیست گیلان و سایر دستگاهها نیز پای کار بودند.
وی بیان میکند: برای مهار آتش در تالاب یاد شده به دلیل عدم دسترسی به شعلههای آتش، آتش سوزی ادامه یافت که به دستور فوری مدیرکل حفاظت محیط زیست تمامی روسا و ماموران یگان حفاظت محیط زیست از شهرستانهای رودسر، املش، لنگرود، سیاهکل، آستانه اشرفیه، لاهیجان، پارک ملی بوجاق و یگان حفاظت محیط زیست استان برای کمک به اطفا حریق در منطقه حاضر شدند و به همراه نیروهای آتش نشانی، منابع طبیعی، هلال احمر، دهیاری، بخشداری، سپاه و بسیج برای کنترل آتش و اطفای حریق تلاش کردند.
امیری میافزاید: برخی افراد سودجو برای تصرف اراضی تالابی، آتش سوزی عمدی راه میاندازند که باتوجه به بازدید میدانی رییس کل دادگستری، دستور قاطع مبنی بر پیگیریهای لازم و تحقیقات برای شناسایی متخلفان انجام شده است.
اکبر سبحانی، دادستان انزلی درجمع خبرنگاران از دستگیری چهار متهم به آتش افروزی در تالاب بینالمللی انزلی خبرداد و میگوید: این افراد تحتنظر هستند و از طریق مرجع انتظامی برای آنان پرونده تشکیل شده وتحقیقات مقدماتی در این رابطه در دست انجام است. این متهمان پس از تشکیل پرونده، امروز به دادسرا فرستاده میشوند.
سبحانی در خصوص نحوه برخورد دستگاه قضا با متهمان آتش سوزی در تالاب انزلی تصریح کرد: در خصوص حریق عمدی اراضی دولتی، موضوع ماده ۶۷۵ قانونمجازات اسلامی چنانچه فرد یا افراد مرتکب بزه به قصد مقابله با حکومت جمهوری اسلامی اقدام نکرده باشند به مجازات یک تا پنج سال حبس محکوم میشوند.
دادستان انزلی میافزاید: همچنین به واسطه آلودگی زیستمحیطی ناشی از ایجاد حریق در نیزارها، قانونگذار جرم انگاری کرده، ضمن آنکه به موجب قسمت اخیر ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی از حیث تخریب محیط زیست، قانونگذار تا یکسال مجازات حبس تعیین و جرم انگاری شده است.
وی تاکید کرد: دستگاه قضا با افرادی که قصد دست درازی به بیت المال داشته و با هدف تصرف بیت المال اقدام به آتش افروزی در این منطقه میکنند، برخورد قانونی کرده و پرونده تشکیل داده و اجازه نمیدهد حتی یک وجب از اراضی دولتی تصرف شود.
سبحانی تصریح کرد: در گذشته پروندههایی برای افرادی که اقدام به آتش افروزی در تالاب انزلی کرده اند تشکیل و آرای خوبی صادر شده که در بخش اجرای احکام در حال انجام است.
وی ادامه داد: در خصوص برخی پروندهها که به تازگی در اختیار دادستانی قرار گرفته نیز برای متهمان پرونده، مجازات حبس درنظر گرفته شده که از حیث اجرا به نوعی پیشگیری از جرم محسوب میشود.
تالاب بین المللی انزلی در سال ۱۴۰۰ شاهد چندین مورد آتش سوزی بزرگ بود که در آن بخش وسیعی از نیزارهای روستاهای شانگهای پرده، روستاهای طالب آباد، لیجارکی و منطقه چراغ پشتان انزلی طعمه آتش شدند که همه این حریقها به قصد تصرف اراضی و توسط سودجویان انجام شد.