گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، اعظم ذوالفقاری منظری؛ * بیش از ۲ ماه است که هیات عالی حمایت از صنایع از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ماموریت یافته که وضعیت سبلان پارچه را بهبود بخشد. نتیجه این حضور ۲ ماهه به گفته محمدامین عبدایمانی، فعال دانشجویی اردبیلی، پرداخت معوقات کارگران و بازگشت کارگران اخراج شده به کارخانه است؛ آن هم نه از محل استقراض از دولت یا بانک ها؛ که از طریق تولید در کارخانه.
عبدایمانی به خبرنگار ما توضیح میدهد که در مرداد امسال طبق مصوبه شورای تأمین استان اردبیل، نامهای به وزارت کار درباره وضعیت کارگران و اعتراضات کارگری، بدهیها و موارد دیگر ارسال میکند و این نامه به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارجاع میشود تا هیات حمایت و نظارت بر عملکرد کارخانجات به مدیریت این کارخانه ورود کند. با بررسی این هیات و اسنادی که در اختیار آن قرار میگیرد، مشخص میشود که سبلان پارچه نیاز به حمایت دارد و برای اصلاح امور لازم است مدیریت آن تغییر کند تا بتوان از تعطیلی آن جلوگیری کرد.
بیشتر بخوانید:
این فعال دانشجویی میگوید که با تصویب این هیات، مدیریت کارخانه از اختیار حجازی نیا، مدیرعامل پیشین آن، خارج شد و به دو نفر نماینده منتخب از اعضای هیات سپرده شد.
براساس اظهارات عبدایمانی هیات حمایت از صنایع یک صندوق حمایتی از صنایع دارد که از حساب آن حدود ۲۰ میلیارد تومان به حساب سبلان پارچه واریز شده است. این مبلغ برای خرید ماده اولیه و پرداخت معوقات گذشته کارگران هزینه شد. از طرف دیگر، بدهیهای کارخانه به بخشهای دولتی فعلا مسدود شد و به این ترتیب فعلا این نهادها نمیتوانند برای وصول مطالبات خود از سبلان پارچه، اقدامی انجام دهند. تعداد زیادی از کارگران اخراج شده به کار بازگشتند. گروهی از مدیران میانی شرکت که اختیارات زیادی مانند اخراج کارگران داشتند و حقوقهای نجومی دریافت میکردند، کنار گذاشته شدند. بخشهایی از کارخانه که نیاز به تعمیر یا بازسازی داشت، انجام شد. با این تغییرات روند کار خط تولید در سبلان پارچه در شهریورماه به کار افتاد و چراغ سالنهای کارخانه روشن شد.
این فعال دانشجویی در بازدید از کارخانه با تعدادی از کارگران هم صحبت کرده است. او میگوید: کارگران با روحیه بالا و امید به آینده مشغول به کار هستند. از زمانی که مدیران هیات حمایت از صنایع امور کارخانه را در اختیار گرفتند، راندمان تولید به شدت افزایش پیدا کرده و این اتفاق طی ۲ ماه رخ داده است.
به گفته او حقوق شهریور کارگران از حساب کارخانه و در پی تولید پرداخت شده است. بیمه کارگران هم پرداخت شده، صرفا بیمههای سال گذشته آنان که ناقص پرداخت شده، هنوز مانده است. این اطلاعات از اسنادی که مدیران فعلی کارخانه نشان دادند، معلوم بود.
عبدایمانی به برخی کارشکنیها در روند کار سبلان پارچه اشاره میکند و میگوید: در سال ۱۴۰۰ که حجازی نیا در مدیریت کارخانه ضعف نشان داده بود، افرادی به عنوان مستاجر امور کارخانه را پیش میبردند. حالا همان افراد معتقدند که کارخانه در شرایط جدید سوددهی ندارد.
او میگوید که این افراد معتقدند برای احیای کارخانه هزینههای زیادی کرده اند که بازنگشته است، اما مدیریت جدید میگوید که این افراد سود لازم را از کارخانه برده اند و دیگر جای ادعایی برای آنان باقی نیست.
نکته دیگری که عبدایمانی به آن اشاره میکند، همراهی تعدادی از نمایندگان استان در مجلس و شخصیتهای سیاسی استان با کسانی است که ادعای پسرفت کار کارخانه را دارند.
او توضیح میدهد که برخی نمایندگان میگویند کارخانه با ۱۰۰ درصد ظرفیت خود کار نمیکند، این در حالی است که کار ۱۰۰ درصدی کارخانه نیاز به هزینههای زیادی برای تأمین مواد اولیه دارد. عبدایمانی از قول مدیر جدید کارخانه میگوید که روزانه ۱۵ تن پنبه برای تولید نخ در کارخانه نیاز است. همین آمار از مقدار پنبهای که در تیرماه وارد کارخانه شده بسیار بیشتر است و همین امر نشان میدهد که مدیریت جدید توانسته کار را بهتر پیش ببرد.
سبلان پارچه دوباره روی خط تولید قرار گرفته و نهادهای نظارتی وزارت صنعت، معدن و تجارت بر فعالیت آن نظارت دارند. اینکه با گذشت یک ماه، کارخانهای که به ضرردهی رسیده بود، توانسته حقوق کارگران را از خط تولید خود پرداخت کند، گام مهم روبه جلو برای یک کارخانه تولیدی به شمار میرود که نمیتوان نادیده اش گرفت. «حمایت از تولید» امری است که انتظار میرود نمایندگان مجلس و شخصیتهای سیاسی بیشتر از دیگران به آن توجه کنند.