به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی گزارش کمیسیون بهداشت پیرامون اجرای طرح دارویاری و علت کمبود دارو در بازار، انتقاداتی را به عملکرد وزیر بهداشت وارد کردند.
در همین راستا، عبدالحسین روحالامینی بیان کرد: بنده به عنوان دانشجوی ۴۴ ساله حوزه داروسازی و معلمی که بیش از ۳۰ سال در این حوزه تدریس داشته است باید بگویم که صنعت داروسازی یکی از پیچیدهترین و حساسترین صنایع کشور است که زنجیرهای از نهادهای مختلف باید در کنار هم قرار گیرد تا محصول نهایی به دست مردم برسد.
وی در ادامه اظهار کرد: بدون برنامه ریزی به هنگام و مدیریت به هنگام و دخالت موثر و پیش بینی شده نمیتوان محصول را به دست مصرف کننده رساند. از سال گذشته در تمام سطوح در جلساتی که برگزار شد ما مطالب را به عالیترین مقامها منتقل کردیم. امروز صنعت داروسازی مظلوم واقع شده و باید از آن دفاع شود چرا که تیرماه امسال با ۱۰۰ امضاء به ریاست جمهوری هشدار دادند که اگر به این مطالب رسیدگی نشود دچار مشکل اساسی خواهیم شد. اما به این هشدارها توجهی نشد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: علیرغم هشدارهای داده شده، عدم مدیریت به هنگام درون و برونسازمانی منجر به وضعیت کنونی شده است. همه ما باید از مردم عذرخواهی کنیم که امروز حتی یک شربت ساده سرماخوردگی و آنتی هیستامین در دسترس نیست و مردم با مشکل مواجه هستند.
در ادامه سیدمرتضی خاتمی پیرامون اجرای طرح دارویار و علت کمبود دارو گفت: تنظیم بازار دارو از مهمترین وظایف تولیت نظام سلامت به شمار میرود. طرح دارویاری در ۲۳ تیرماه با محوریت جابهجایی یارانه از ابتدای زنجیره به انتهای زنجیره دارو اجرایی شد. تامین نقدینگی و نظارت بر زنجیره تولید، توزیع و مراقبت از واردات به موقع و به طور کلی توجه به عرضه و تقاضا در اجرای این طرح حائز اهمیت بود. تکمیل پوشش بیمهای جامعه و قیمتگذاری مناسب از مهمترین محورهایی بود که در اجرای این طرح باید مورد توجه قرار میگرفت.
نماینده ماهنشان در ادامه اظهار کرد:، اما در ابتدا با کمبود نقدینگی مواجه شده و سپس بلاتکلیفی برخی از بخشها ورود و ظهور کرد و سپس نوسانات نرخ ارز به میان آمد. چرخه مدیریت اقدام، طراحی و اجرای این طرح از مسیر خود خارج شده و حتی برخی از نهادها در اجرای طرح دارویاری همکاری ندارند. عدم تولید شرکتهای دارویی و عدم کاهش واردات مواد اولیه امروز نه تنها داروهای وارداتی کم مصرف را از دسترس خارج کرده است بلکه داروهای معمولی پرمصرف نیز دچار کمبود شده است. وزارت بهداشت مسئول وضعیت کنونی است و باید در این حوزه پاسخگو باشد. امیدواریم تولیت نظام دارو با مدیریت به موقع دارو را در اختیار مردم قرار دهد.
همچنین فاطمه محمدبیگی در جریان رسیدگی به گزارش کمیسیون بهداشت و درمان در مورد بررسی نحوه مدیریت زنجیره تأمین و توزیع دارو و علل کمبودهای اخیر در کشور (گزارش شماره دوم از نحوه اجرای طرح دارویار)، طی اظهاراتی گفت: شاهد یک خیزش عظیم در حوزه سلامت به نام نهضت سلامت الکترونیک هستیم.
وی با تاکید بر اینکه این روند نباید متوقف شود، افزود: عدم تحقق این روند وابسته به پرداخت بودجه سلامت الکترونیک در بند ب تبصره ۱۷ قانون بودجه توسط سازمان برنامه و بودجه است. قرار بود ۵۰ درصد از این بند یعنی حدود ۷۰۰ میلیارد تومان به حوزه نظام ارجاع، پزشک خانواده و سلامت الکترونیک تخصیص یابد که تا امروز ریالی به این موضوع اختصاص پیدا نکرده است.
نماینده قزوین در مجلس اظهار کرد: وقتی بودجه لازم اختصاص نیافته چگونه میتوان درگاه یکپارچه سلامت الکترونیک و درگاه دیتاس را تشکیل دهیم و از یکپارچگی دادهها صحبت کنیم؛ عملاً برخی از سازمانهای بیمهگر از جمله سازمان تامین اجتماعی هنوز وارد درگاه یکپارچه نشده است و تا زمانی که درگاه تبادل اطلاعات سلامت الکترونیک یکپارچه نشود، تخمین دقیق دادهها برای تخمین میزان داروها و تجهیزات مورد نیاز امکان پذیر نخواهد بود.
محمدبیگی گفت: وقتی کرونا شیوع یافت به دلیل رعایت دستورات پزشکی نظیر استفاده از ماسک و ضدعفونی کنندهها طی ۲ سال قبل شاهد کاهش بیماریهای عفونی در کشور بودیم، ناخودآگاه تخمین میزان دارویی از ۲ سال قبل برای آنتیبیوتیکها دچار اشکال و اختلال شد و ما نیازمند تحلیل فراداده بودیم که به درستی صورت نگرفت و موجب مشکلات عظیمی شد که الان با آن مواجهیم.
این عضو کمیسیون بهداشت مجلس در پایان تاکید کرد: قاعدتاً همکاران وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو مسئولیت عمده دارند، اما سازمان برنامه و بودجه و وزارت صنعت، معدن و تجارت هم در حوزه تامین بودجه و تامین زیرساخت شرکتهای داروسازی و به روز رسانی خطوط تولید نقش دارند. تا زمانی که برای تسهیلات بانکی و وامی نتوانیم از شرکتهای داروسازی حمایت کنیم، نمیتوانیم منتظر اعجاز در تولید دارو باشیم. امروز نیازمند بروزرسانی خطوط تولید دارو هستیم.
جلیل میرمحمدی نایب رئیس کمیسیون بهداشت نیز در جریان بررسی گزارش کمیسیون بهداشت و درمان در مورد بررسی نحوه مدیریت زنجیره تأمین و توزیع دارو و علل کمبودهای اخیر در کشور (گزارش دوم از نحوه اجرای طرح دارویاری) گفت: مصوبه مجلس روح حاکم بر طرح دارویار بود، بدین شکل که مابه التفاوت ارز ترجیحی با ارز نیمایی در اختیار بیمهها قرار گرفته و این اعتبارات به داروخانهها داده شود. با این کار قیمت دارو افزایش پیدا کرد منتها پرداختی بیماران زیاد نشد.
وی با بیان اینکه باید تعداد اقلام داروهای تحت پوشش طرح دارویاری افزایش پیدا کند، افزود: قاچاق معکوس دارو، تامین دارو در کشور را تحت الشعاع قرار داده بود و شاهد مصرف بیش از اندازه داروها بودیم.
میرمحمدی با انتقاد از همکاری نکردن برخی دستگاهها در اجرای طرح دارویاری گفت: باید سازمان برنامه و بودجه، سازمان تامین اجتماعی، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد در تامین تسهیلات همکاری کنند، چون اجرای کل این طرح در اختیار وزارت بهداشت نیست.
نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پایان بیان کرد: دو کمیسیون بهداشت و اصل ۹۰ در ۵ ماه گذشته تاکید کردند که در صورت نبود نظارت کامل و عدم پرداخت به موقع، اجرای این طرح با مشکلاتی مواجه میشود؛ با ادامه این روند ممکن است طرح دارویاری شکست خورده که نتیجه آن آسیب به مردم است باید تصمیمات عاجل گرفته شود.