به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مهدی شریف زاده دبیر ستاد توسعه فناوریهای حوزه آب و انرژی، هدف از برگزاری این رویداد را احصاء نیازهای فناورانه و فرصتهای پیش روی شرکتهای دانش بنیان عنوان کرد و گفت: ستاد تلاش کرده است تا با برنامه ریزی منسجم و راهبردی، بازیگران کلیدی این حوزه را برای تکمیل زنجیره ارزش حوزه کاتالیست ترغیب کند و در این راستا، ضمن همافزایی و تعامل با دستگاههای سیاستگذار و اثرگذار، زمینه را برای ورود فناوری دانشبنیانها به صنعت فراهم کرده است.
شریف زاده، با اشاره به نامگذاری سال ۱۴۰۱ توسط رهبر فرزانه انقلاب اسلامی و ضرورت هم افزایی تمامی بخشها برای تحقق این شعار عنوان کرد: برای پیادهسازی شعار سال، معاونت علمی در نتیجهی هماندیشیها با وزارتخانههای مرتبط، آییننامههایی با رویکرد حمایت از دانشبنیان شدن و اشتغالزایی در صنعت نفت، آب و برق تدوین کرده است. همچنین با عنایت به منویات مقام معظم رهبری در مورد قطع وابستگی و کاهش اثرات منفی تحریم در اقتصاد کشور و تمرکز بر خودکفایی، این معاونت توجه ویژهای به زیرساختهایی برای توسعه شرکتهای دانش بنیان با دیدگاه تکمیل زنجیره ارزش و گذر از خام فروشی به سوی خلق ارزش کرده است.
ضرورت تکمیل زنجیر ارزش در حوزه کاتالیست
شریف زاده، با تاکید بر اینکه برای تکمیل زنجیره ارزش، نیازمند بومی سازی و توسعه دانش فنی هستیم، عنوان کرد: فناوریهایی که در معاونت علمی اولویت دارند، سه دسته هستند که فناورییهای گلوگاهی، فناوریهایی با پتانسیل ارزآوری و فناوریهایی که حالت ارزبری دارند را شامل میشود. به طور خاص، صنعت کاتالیست در حوزهی فناوریهای گلوگاهی است و بدون پرداختن به بومیسازی و تعمیق ساخت داخل در آن نمیتوان زنجیره ارزش را در صنایع وابسته تکمیل کرد.
وی با اشاره به ضرورت تکمیل زنجیره ارزش در حوزه پتروشیمی ادامه داد: در این آییننامه به مواردی از قبیل تاسیس شهرکهای پتروشیمیایی، تخصیص خوراک به آنها، رویکرد حمایتی از جنس بیمه، تامین سرمایه و تسهیلگری صادرات و استانداردسازی که به ویژه صنعت نفت در آن نقش مهم دارد، اشاره شده است. طبق یکی از بندهای این آییننامه، وزارت نفت مکلف است با هدف تکمیل زنجیره ارزش و قطع وابستگی با همکاری معاونت علمی از طریق شرکتهای ذیربط نسبت به ظرفیت سازی تولید دانش فنی اقدام کند و کاتالیست جز اولویتهای توسعه فناوری در این سند ذکر شده است.
دبیر ستاد توسعه فناوریهای حوزه آب و انرژی، با بیان اینکه مأموریت تکمیل زنجیره ارزش، آغاز و زیرساختهای قانونی آن فراهم شده است، به نقش مهم شرکتهای دانشبنیان در محقق شدن تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین اشاره و تاکید کرد: این کاری نیست که دولت به تنهایی بتواند انجام دهد. از بازیگران اصلی صنعت کاتالیست، شرکت پژوهش و فناوری و پژوهشگاه صنعت نفت هستند که به عنوان کاتالیزور توسعه فناوری این صنعت تمام قد در کنار شرکتها هستند و با شرکت در این رویداد به توسعه این صنعت در شناسایی توانمندیهای شرکتهای دانش بنیان و حتی توانمندیهای بالقوه تولید کنندگان و شرکتهای خریدار این فناوری ایفای نقش میکنند.
ایجاد زیرساختهای لازم برای توسعه فناوری کاتالیست
مجید دفتری مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با اشاره به ایجاد زیرساختهای پژوهش در حوزه کاتالیستها گفت: در حوزه پژوهش و فناوری پتروشیمی زیرساختهایی از جمله ۱۰ باب آزمایشگاه، ۲۵ دستگاه پایلوت، ۵۰ دستگاه ستآپ و بنچ، دموپلنتهای تولید کاتالیستهای همرسوبی و زیگلرناتا و دموپلنتهای فرآیندی متعدد به تدوین ۱۹ دانش فنی در حوزه کاتالیستهای پتروشیمیایی و ۷ دانش فنی در حوزه آغازگرها توسعه یافته است.
وی افزود: اولویتهای تدوین، توسعه و کسب دانش فنی تولید کاتالیست را میتوان اختصاصی و نوآورانه بودن دانش، رقابتی بودن از نظر اقتصادی، استفاده از مواد اولیه تجاری داخلی و توجه به مسائل زیست محیطی دانست.
ظرفیتهای گسترده بومی
عظیم کلانتری رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، با اشاره به ظرفیتهای کشور در حوزه توسعه دانش فنی کاتالیست عنوان کرد: از توانمندیهای صنعت نفت در حوزه کاتالیست میتوان به تدوین دانش فنی ساخت و فرمولاسیون کاتالیستها، پایههای کاتالیست و جاذبها و زئولیتها، انجام آزمونهای فیزیکی و شیمیایی کاتالیستها و جاذبها، بررسی عملکرد راکتوری کاتالیستها، مدلسازی، شبیهسازی و طراحی کاتالیستها و راکتورها و افزایش مقیاس راکتورهای کاتالیستی، بررسی و تخمین طول عمر کاتالیستها اشاره کرد.
وی همچنین از واگذاری دانش فنی ۱۴ کاتالیست پالایشگاهی و یک کاتالیست صنعت پتروشیمی توسط پژوهشگاه صنعت نفت خبر داد و از زمینههای همکاری مشترک پژوهشگاه صنعت نفت اختصاص با توانمندسازی نخبگان در حوزه کاتالیست گفت.
بازدید معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان از توانمندیهای بومی
در جریان برگزاری این نمایشگاه، روح الله فیروزآبادی دهقانی، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری نیز در بازدید از نمایشگاه کاتالیستهای شیمیایی بر ضرورت اختصاص بیمه استفاده از محصولات دانش بنیان تاکید کرد.
به گفته معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، در این نمایشگاه محصولاتی عرضه شدهاند که پاسخی مناسب به نیازهای کشور هستند و وابستگی ایران به بازارهای جهانی را کاهش میدهند و میتوانند قابلیت و توانمندی صادراتی خوبی را ایجاد کنند. در بحث ایجاد روحیه باور به محصولات ایرانی، در تلاش هستیم تا با ایجاد ابزارهای جدید و ظرفیت قانون جهش تولید دانش بنیان و کارگروه تولید بار اول بهانهها را برای امتناع از خرید محصولات بومی کم کنیم
معرفی توانمندیهای فناورانه
در این رویداد، مجید دفتری مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، عظیم کلانتری رئیس پژوهشگاه صنعت نفت، ۳۲ شرکت دانش بنیان در حوزه کاتالیست، مدیران وکارشناسان صنایع پالایش و پتروشیمی و مهمانانی از اتاق بازرگانی حضور یافتند.
از ویژگیهای فناورانه این رویداد میتوان به برگزاری جلسات B۲B بین شرکتهای دانشبنیان و سایر سازمانها و جلسات Pitch & Reverse Pitch بین توسعه دهندگان دانش فنی، تولیدکنندگان، مصرف کنندگان و سرمایه گذاران حوزه کاتالیست اشاره کرد. همچنین، در خلال این رویداد کارگاههای آموزشی نوآوری شرکتی در کسب و کارهای انرژی، امکان سنجی و طرح تجاری کسب و کار، الزامات ورود به زیستبومهای استارتاپی و الزامات تجاری سازی کسب و کارهای فناورانه در صنعت کاتالیست نیز برگزار شد.
ایجاد بستری برای تکمیل زنجیره ارزش و توسعه فناوری کاتالیست
ستاد توسعه فناوریهای حوزه آب و انرژی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری با ایجاد کارگروه تخصصی کاتالیستها و مواد شیمیایی حوزه آب و انرژی طی نشستهای منسجم اقدام به تعامل و همفکری با شرکتهای دانش بنیان، انجمنهای صنعتی و تشکلهای تخصصی جهت شناسایی توانمندیهای موجود و احصا نیازهای واحدهای صنعتی و تبیین راهکارهای توسعه و تعمیق دانش بنیان این حوزه از فناوری اقدام کرد. از دیگر اقدامات این کارگروه به روز رسانی پایگاه داده از صنایع تولیدکننده و مصرفکننده کاتالیست بوده است. با هدف تـعـامل و شبکه سازی حداکثری از متخصصین صنعت کاتالیست، طرحهایی در قالب همسرمایه گذاری و تأسیس شتابدهندههای مرتبط با صنعت کاتالیست نیز توسط ستاد توسعه فناوریهای حوزه آب و انرژی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان حمایت میشود.
استفاده از توانمندیهای شرکتهای دانش بنیان و توسعه زیست بوم لازم برای حل چالشها و رفع وابستگیهای این صنعت از تلاشهای این ستاد محسوب میشود. در راستای شکوفایی بخشهای مختلف این زیستبوم از طرحهای فناورانه با اولویت ارزآوری، بومی سازی و رفع نیاز گلوگاهی به صورت تسهیلات و بلاعوض از تولید بار اول و توسعه مقیاس حمایت میکند.
ستاد توسعه فناوریهای حوزه آب و انرژی در راستای توسعه دانش فنی و انتقال فناوری در ساخت و احیای کاتالیستهای شیمیایی، طرحهایی را در قالب شناسایی وضعیت موجود، روندهای جهانی این صنعت، تحلیل زنجیره ارزش، شناسایی چالشها و نقاط کلیدی صنعت کاتالیست و همچنین ارائه برنامه و راهکار به منظور تقویت توان داخلی در این حوزه تدوین کرده است.