گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو؛ بیمه زنان خانهدار فرصتی است تا آن گروه از خانمهایی که شاغل نیستند بتوانند در دوران میانسالی و کهنسالی از مزایای بازنشستگی و دریافت مستمری برخوردار شده و در صورت احراز شرایط، مستمری آنها به فرزندانشان نیز تعلق بگیرد. درمان نیز یکی دیگر از مزایای این نوع بیمه به شمار میرود که در صورت انتخاب میتواند حامی بیمه شدهها در زمان بیماری باشد. شاید با توجه به نام این بیمه تصور شود که گستره پوشش آن تنها زنان خانهدار را دربر گیرد؛ اما جالب است بدانید علاوه بر زنان متاهل، دختران نیز میتوانند زیر پوشش بیمه زنان خانهدار قرار بگیرند و از مزایای این بیمه بهرهمند شوند.
ایجاد بیمه زنان خانهدار به اصل ۲۹ قانون اساسی بازمیگردد؛ در این قانون به برخورداری آحاد جامعه از پوشش تامیناجتماعی تاکید شده است. بر این اساس سازمان تامیناجتماعی به دنبال راهی برای گسترش پوشش تامیناجتماعی در بین زنان خانهدار بودند. بر این اساس در آذر سال ۱۳۸۷ با مصوبه هیات مدیره محترم سازمان تامیناجتماعی مقرر شد زنان خانهدار مشمول مقررات بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد قرار گیرند و به این ترتیب بیمه تامیناجتماعی زنان خانهدار به مرحله اجرا درآمد.
خانهدار کیست؟
زنان خانهدار شامل افرادی است که به امور خانهداری مشغول باشند. این افراد میتوانند تحت تکفل پدر یا همسر باشند از اینرو در یک خانواده هم مادر و نیز دختر خانواده میتوانند به طور جداگانه تحت پوشش بیمه زنان خانهدار قرار بگیرند. برای قرار گرفتن زیر پوشش این بیمه افراد نباید مشمول نظام بیمه دیگری باشند.
شرط سنی بیمه زنان خانهدار
برخورداری از پوشش بیمه زنان خانهدار مانند بسیاری از شرایط بیمههای دیگر تابع شرط سنی است؛ محمود علی بخشی، رئیس اداره بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد و بیمه اختیاری سازمان تامیناجتماعی، در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو گفت: شرط سنی پذیرش تقاضا برای برخورداری از پوشش بیمه زنان خانهدار حداقل ۱۸ سال و حداکثر ۵۰ سال تمام میباشد.
وی افزود: چنانچه شخصی در تاریخ ارائه درخواست بیش از ۵۰ سال سن داشته باشد، لازم است معادل مازاد سنی خود سابقه پرداخت حقبیمه در سازمان تامیناجتماعی داشته باشد؛ به این نحو که اگر شخصی در تاریخ تقاضای بیمه ۵۳ سال سن داشته باشد، چنانچه از قبل دارای ۳ سال سابقه پرداخت حقبیمه در تامیناجتماعی باشد، تقاضای او قابل قبول بوده و این افراد میتوانند با مراجعه به سامانه خدمات الکترونیکی سازمان تامین اجتماعی به نشانی es.tamin.ir و یا کارگزاری رسمی سازمان نسبت به انعقاد قرارداد و پرداخت حق بیمه اقدام نمایند و نیازی به مراجعه حضوری افراد به شعب تامیناجتماعی نمیباشد.
علی بخشی تصریح کرد: همچنین اگر خانم خانهداری حداقل ۱۰ سال سابقه پرداخت حقبیمه داشته باشد، از احراز شرط سنی مورد اشاره معاف است. به این ترتیب، افرادی که ۱۰ سال سابقه بیمه پردازی داشته باشند در هر سنی حتی در سنین میانسالی و کهنسالی نیز میتوانند از پوشش بیمه زنان خانهدار بهرهمند شوند.
خدمات درمانی در بیمه زنان خانهدار
از دیگر مزایای مهم بیمه زنان خانهدار مربوط به داشتن حق انتخاب بیمه درمان است. در سایر بیمهها هنگامی که شخص نرخ ۲۷ درصد را انتخاب میکند، درمان را نیز شامل میشود؛ اما در بیمه زنان خانهدار شخص میتواند بیمه درمان را انتخاب نکند و تنها تحت پوشش تعهدات قانونی مربوطه شامل بازنشستگی، فوت و ازکارافتادگی قرار بگیرد. رئیس اداره بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد و بیمه اختیاری سازمان تامیناجتماعی در این باره توضیح داد: بسیاری از خانمهای خانهدار وجود دارند که به لحاظ قانونی تحت تکفل همسر یا پدر خود بوده و از بیمه درمان آنها استفاده میکنند و از اینرو در بیمه زنان خانهدار نیازی به پرداخت حق سرانه درمان نیست و متقاضیان بیمه زنان خانهدار میتوانند در صورت تمایل همچنان از پوشش بیمه درمان همسر یا پدر خود استفاده کنند. به عبارت دیگر تحت کفالت بودن همسر یا پدر مانعی برای بیمه پردازی خانمهای خانهدار نمیباشد.
علی بخشی افزود: چنانچه زن خانهداری خواهان استفاده از حمایت درمان باشد باید علاوه بر پرداخت حق بیمه بابت تعهدات بلندمدت شامل بازنشستگی، فوت و از کارافتادگی میبایست حق سرانه درمان را نیز پرداخت نماید. به استناد مصوبه هیات محترم وزیران باشد، در سال ۱۴۰۱ نیز حق سرانه درمان ۹۲۰۰۰ تومان تعیین شده است که متقاضیان میتوانند با پرداخت آن از خدمات درمانی تامیناجتماعی برخوردار شوند.
علی بخشی با اشاره به شرایط استفاده از دفترچه بیمه تامیناجتماعی در بیمه زنان خانه دار، تصریح کرد: افراد زیرپوشش بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد چنانچه حمایت درمان را انتخاب کرده باشند، میتوانند در تمامی مراکز درمانی ملکی و نیز طرف قرارداد سازمان تامیناجتماعی از خدمات درمانی بهرهمند شوند؛ اما با توجه به قانون بیمه همگانی خدمات درمانی کشور این افراد هنگام دریافت خدمات درمانی چه در مراکز ملکی یا طرف قرارداد تامیناجتماعی باید فرانشیز پرداخت کنند که این فرانشیز در در بخش درمان سرپایی ۳۰ درصد و در بخش درمان بستری ۱۰ درصد خواهد بود.
فرزندان از مستمری بیمه شده زنان خانه دار بهرهمند میشوند
یکی از شرایط مناسب بیمه زنان خانهدار برخورداری فرزندان از مستمری بیمه شده زن خانهدار است؛ بر این اساس اگر خانم خانهداری که تحت پوشش این نوع بیمه قرار دارد فوت نماید، چنانچه شرط قانونی لازم را دارا باشد و قرارداد وی تعهد بیمه بازنشستگی و فوت را شامل شود، فرزندان او میتوانند از مستمری مادر خود بهرهمند شوند. نکته مهم این است که اگر فرزندان، پدر خود را نیز از دست بدهند، در صورت احراز شرایط مقرر میتوانند از دو مستمری برخوردار شوند.
رئیس اداره بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد و بیمه اختیاری سازمان تامیناجتماعی شرط قانونی پرداخت مستمری به بازماندگان را مبتنی بر ماده ۸۰ قانون تامیناجتماعی برشمرد و گفت: در این قانون پیشبینی شده است که اگر بیمه شده در ۱۰ سال قبل از تاریخ فوت، یک سال سابقه بیمهپردازی داشته باشد و در یک سال آخر به مدت ۹۰ روز سابقه پرداخت حقبیمه داشته باشد، از نظر قانونی بازماندگان این شخص شرایط دریافت مستمری را دارا میشوند.
میزان حقبیمه در بیمه زنان خانهدار
علی بخشی افزود تعیین دستمزد مبنای پرداخت حقبیمه در بیمه زنان خانهدار بستگی سن متقاضی و میزان سابقه پرداخت حقبیمه افراد دارد از اینرو میزان حقبیمه در این نوع بیمه به دو عامل بستگی دارد؛ یکی نرخ پرداخت حقبیمه و دوم دستمزد مبنای پرداخت حقبیمه است. این دو پارامتر تاثیرگذار در تعیین میزان حقبیمه به شمار میرود.
نرخ پرداخت حقبیمه زنان خانهدار
رئیس اداره بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد و بیمه اختیاری سازمان تامیناجتماعی پوشش بیمه زنان خانهدار را مبتنی بر نرخهای مقرر در بیمه صاحبان حرف و مشاغل آزاد برشمرد که بیمه شده بر اساس شرایط و توان مالی خود میتواند آن را انتخاب کند.
علی بخشی ادامه داد: در بیمه زنان خانهدار سه نرخ پرداخت حقبیمه پیشبینی شده است؛ یکی نرخ ۱۴ درصد است که شامل بازنشستگی و فوت بعد از بازنشستگی میشود. یعنی اینکه مستمری بازماندگان در صورتی پرداخت میشود که بیمه شده بعد از بازنشستگی فوت نماید و در موارد فوت قبل از بازنشستگی مستمری تعلق نمیگیرد. دو درصد این نرخ حقبیمه را دولت تقبل کرده و ۱۲ درصد سهم بیمه شده است.
او اظهار کرد: نرخ دیگر ۱۶ درصد است که در این نرخ نیز دو درصد در تعهد دولت قرار دارد و ۱۴ درصد سهم بیمه شده است. در این نرخ، سطح تعهدات قانونی تامیناجتماعی شامل بازنشستگی و فوت قبل و بعد از بازنشستگی است.