گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو_محمد فخرا؛ مصطفی کواکبیان در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری دانشجو پیرامون وضعیت احزاب سیاسی نکات خود را اینچنین بیان کرد: «بنده هم تایید میکنم که احزاب باید مجامع خود را با حداقل سیصد نفر عضو تشکیل دهند. کنگرههای حزب مردم سالاری هیچوقت با کمتر از چهارصد نفر برگزار نشده است. اما واقعیت این است که ما در جمهوری اسلامی به سمت انتخابات حزبی حرکت نکردهایم.
رهبر انقلاب یکبار در کرمانشاه فرمودند که ما میتوانیم نظام پارلمانی داشته باشیم. نظام پارلمانی یعنی رئیس حزب اکثریت پارلمان به صورت اتوماتیک رئیس دولت میشود. ما در بحث قوانین انتخابات مشکل داریم. نظام انتخابات حزبی نداریم. به طور مثال مردم ما وقتی پای صندوق انتخابات میروند دیگر نام اشخاص را در ورقه رای ننویسند و به سمتی حرکت کنیم که نام احزاب را مکتوب کنند. گاهی مردم به یک لیست کامل رای میدهند. این لیست هم جریانی و جبههای است نه حزبی. در افغانستان و عراق هم نظام انتخاباتی حزبی است. مردم نام فهرست ائتلاف را مینویسند نه اشخاص. ما در مجلس هشتم و دهم برای این امر خیلی تلاش کردیم اما چون اکثریت نبودیم نتوانستیم به نتیجه برسیم. به طور مثال میخواستیم برای خانمها هم سهمیهای درنظر بگیریم. ما در انتخابات حزبی سهل انگاری کردیم.»
چهار یا پنج حزب فعال در کشور داریم
کواکبیان در ادامه با اشاره به پوشالی بودن تعداد احزاب کشور از لزوم توجه به انتخابات حزبی گفت: «اینکه بگوییم صد و بیست حزب داریم درست نیست و اگر انتخابات حزبی را بخواهیم جدی بگیریم اینها باید به چهار، پنج عدد تقلیل پیدا کند. احزاب باید پاسخگو باشند. اگر قرار است یک کرسی هم داشته باشند باید نسبت به فعالیت افراد خود پاسخگو باشند. بعضی هستند در حوزه انتخابیه خیلی چپ هستند اما در مجلس راهنما به راست میزنند چون حزبی وجود ندارد.
بیش از اینکه مشکل انتخابات فعلی ما به احزاب برگردد به غیبت اکثریت مردم در انتخابات برمیگردد. در دو انتخابات اخیر که داشتیم و بخصوص مجلس یازدهم در خوشبینانه ترین وضع شصت درصد مردم غیبت داشتند. این مشکل را باید حل کرد و مشارکت بالای هفتاد درصد را رغم زد مثل انتخابات هشتادوهشت که بیشترین میزان ثبت شد. بخش مهمی از این بحث به وضعیت مردم مربوط میشود. مشکلات اقتصادی خیلی تاثیرگذار است.»
انتخابات مجلس را تحریم نمیکنیم
دبیرکل حزب مردم سالاری راجع به حضور اصلاحطلبان در انتخابات آینده مجلس گفت: «الان زود است برای مجلس دوازدهم تصمیم بگیریم. در شهریور ۱۴۰۲ میتوانیم بحث کنیم که آیا لیست بدهیم یا خیر. نه اینکه بخواهیم تحریم کنیم. من در مجلس دهم گفتم ما اصلاحطلبها فقط شصت نفر برای دویست و نود کرسی کشور داریم که معرفی کنیم. با این وضعیت انتخابات حزبی معنایی ندارد.»
نباید بر حسن روحانی تمرکز کرد/ ما او را اصلاحطلب نمیدانیم
کواکبیان درخصوص اخبار مطرح راجع به آمادگی حسن روحانی برای حضور در انتخابات مجلس گفت: «من در این مورد خبری ندارم اما آقای روحانی در کدام حزب دبیرکل هستند؟ چرا روی اشخاص متمرکز میشویم که آنها برای ما تعیین تکلیف کنند. آقای روحانی حزبی ندارد و این هم حرف عجیبی است که میگویند دولت دست اصلاحطلب ها بود. آقای روحانی مگر اصلاحطلب بود. خود ایشان هیچ وقت این را نگفتند و ما هم نمیگوییم که او اصلاحطلب است. ما نباید فلش را روی اشخاص ببریم که فلانی بیایید و کارها را درست کند. بحث ما این است که احزاب باید قدرتمند باشند و لیست ببندند. چه اصلاحطلب چه اصولگرا و مستقل.»
در انتخابات مجلس مشارکت بالای 60 درصد است
نماینده سابق مجلس در پاسخ به درخواست پیشبینی از میزان مشارکت در انتخابات مجلس گفت: «من امیدوارم که وضعیت عمومی کشور درست شود و بحث حضور سلایق مختلف را جدی بگیریم که میزان مشارکت را ببریم بالا. اگر امروز انتخابات شکل بگیرد بعید میدانم بیست درصد هم شرکت کنند. امیدواریم میزان مشارکت به شصت درصد که سابقا معمول بوده برسد و بشود انتخاباتی درخور شأن ایران عزیزمان داشته باشیم. ما هنوز برای فعالیت در نظام ناسزا میخوریم. ما با براندازان مخالفیم و با کسانی که میگویند هیچ مشکلی نداریم هم مخالفیم.»
مطالب مرتبط به لینکهای زیر مراجعه کنید:
احزاب پوشالی بلای جان فضای سیاسی / حزبی که در کل کشور ۱۰۰۰ عضو هم ندارد!
احزاب کاغذی وسیلهای برای قدرتطلبی /حزبی که توسط یک نفر اداره میشود!