به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری دانشجو، عبدی، معاون وزیر و رئیس سازمان نهضت سوادآموزی، صبح امروز در نشست خبری سواد آموزی تکلیف محور و مردم پایه در جمع خبرنگاران گفت: در سال ۱۳۵۸ فرمانی از حضرت امام صادر می شود و این فرمان مقدمه تشکیل یک جریان مردمی و نهضتی در مسیر یکی از مهمترین نیاز های بشری اتفاق می افتد. این پیام یک پیام خاصی است و شاید یکی از کم نظیر ترین پیام ها در حوزه علم و دانش و توسعه آن در ایران اسلامی است. پیامی که یک راهبرد جدیدی را برای امر علم افزایی و توسعه سواد مطرح می کند.
وی افزود: امام رحمهالله بحث سواد را جزو بالاترین حوائج می دانند و می گویند سواد علاوه بر بهداشت و مسکن لازم است و حتی بالاتر از آن هاست.حضرت امام دوره ستم شاهی را بررسی می کنند و دستوری را برای جریانی صادر می کنند. جریانی که مردم پایه است و باید مردم در آن نقش داشته باشند و این جریان وابسته به یک نظام ارزشی به اسم تکلیف الهی است. ایشان یک الگو را طراحی می کنند و آن جریان مردمی است. میگویند همه باید بسیج شوند و البته دستگاه ها بیایند در خدمت مردم.
عبدی ادامه داد: طبق آمار در سال ۵۵ جمعیت با سواد کشورمان ۴۸/۸ درصد بوده است. این جمعیت امسال به ۹۷ درصد رسیده است. علاوه بر رشد جمعیتی که داشتیم در حوزه درصدی هم یک عدد بسیار بزرگی را تجربه کرده ایم. بعضی از کشورهایی که در حوزه سوادآموزی مدعی هستند، جمعیت کشورشان ثابت است؛ در حالیکه ما یک رشد فزاینده جمعیت نیز داشته ایم.
وی تصریح کرد: نکته طلایی این رشد سواد یک فاصله بزرگ بین زنان و مردان است. این عدد ۲۳/۴ بوده است که در حال حاضر به ۶ رسیده است و تقریبا ۱۷/۵ درصد کاهش داشته است.فاصله سواد افراد روستایی و شهری نیز ۳۴/۵ بوده است که به ۱۱ درصد رسیده است و این رشد وابسته به جریان مردمی بوده است.
رییس سازمان نهضت سوادآموزی درخواست خود را از افرادی که هنوز بی سواد یا کم سوادند مطرح کرد: علاوه بر اینکه با سوادی یک تکلیف است در کنار آن اگر بخواهیم در مسیر اعتلای ایران گام برداریم باید به سرعت خودمان را به قافله با سواد ها برسانیم. در این امر نهضت آستین بالا زده و هیچ راه مسدودی وجود ندارد. به این افراد کم سواد یا بی سواد می گویم یک نفر یا ده نفر که باشید و در هر جایی که باشید نهضت آماده است که به شما کمک کند.
وی ادامه داد: نهضت برنامه های مختلفی دارد، برنامه های که میتوان گفت از منزل یک نفر شروع میشود تا مدرسه و مسجد. شما در بین خانواده میتوانید یک کلاس نهضت تشکیل دهید. ما حاضریم کتاب و نوشت افزار رایگان دهیم و آموزش دهنده رایگان بفرستیم و همان فرزندتان را به عنوان پشتیبان شما داشته باشیم و شما از این جریان عقب نمانید.
عبدی ضمن تشکر از جهاد کشاورزی ، زندان ها، نیروهای مسلح و سایر نهادهایی که در این جریان کمک کرده اند گفت: هیچ کس بی سوادی نیست که وارد انجام خدمت وظیفه شود و با سواد بیرون نیاید. زندان ها برای سواد آموزی زندانیان تلاش می کنند. جهاد کشاورزی فرصت های مختلفی را برای سواد آموزی آن افرادی که با آنها ارتباط دارند ایجاد کرده اند.
عبدی خبر داد: ما سه پایه تحصیلی داریم سواد، انتقال و تحکیم. نهضت در دوره انتقال و تحکیم به سمت سواد تابعی رفته است. یعنی شما آن چیزی را می خوانید که با اقتضائات موجود زندگی شما ارتباط دارد. مثلا ما ۱۲ جلد کتاب در حوزه زنان و دختران عشایر چاپ کرده ایم که هر بانوی عشایری که می خواهد با سواد شود و سوادش را تثبیت کند و رشد کند می تواند این کتاب ها را به عنوان کتاب های تقویتی و تحکیمی داشته باشد.
وی در ادامه درخواست دیگری را از جامعه علمی کشور مطرح کرد: نهضت سوادآموزی به عنوان یکی از نهادهایی که هم به لحاظ مردمی کار ویژه ای را انجام دادند، هم به لحاظ دینی و تکلیفی یک مسیر فوق العاده ای را پیش رفته است؛ در این مسیر نگاه بین المللی هم یکی از نگاه های پیشرو بوده است. تا کنون ۶ جایزه بین المللی را نهضت ایران دریافت کرده است چون نهضت ما یک جریان آموزشی غیر رسمی است. یکی از دلایلی که نخبگان باید نگاه دقیق را داشته باشند این است که نهضت روی یک نقطه اساسی به اسم تحکیم علم دست گذاشته است. دانشگاهیان باید کمک کنند و با طراحی و گام نماها، درخواست ها و گفتمان سازی به سمت تحکیم علم پیش برویم.
معاون وزیر به اصحاب رسانه گفت: افرادی که به مسائل مهم کشور ضریب می دهند، باید توجه داشته باشند که اگر هر اتفاقی را در کشور در نظر بگیریم چه خوب و چه تلخ ریشه در سواد دارد. اگر یک اغتشاشی اتفاقی می افتد سطح و وضعیت سواد آن افراد را بررسی کنیم.
وی افزود: اصحاب رسانه باید به موضوع سرانجام بخشی سواد و گام دوم در حوزه سواد ضریب دهند. چقدر از مقاله ها و برنامه های صدا سیما و تیتر ها مطالبه سواد دارند؟ ما در دنیا به سواد نوع چهارم رسیده ایم یعنی من خودم را تغییر دهم و روی دیگران هم موثر باشم. این را غیر از رسانه و جریان نخبگان چه کسی باید تبیین کند؟
وی در مورد برنامه های نهضت سوادآموزی گفت: الگوی دیگر مدرسه محوری است. مدرسه کانون محله است و در حوزه تعلیم و تربیت باید محله را تحت مدیرت خودش پیشرانی کند. در این شورا دنبال این هستیم که این الگو را رونمایی کنیم. باید کل ایران را به عنوان یک مدرسه برای سواد آموزی داشته باشیم و فناوری های نویی قرار است به ما کمک کند.
ما به زودی نهضت دانش آموزی را خواهیم داشت که دانش آموزان در حوزه تعلیم سواد به ما کمک کنند. در کنار این ها نرم افزار جدیدی را که طراحی شده اند خواهیم داشت که کسانی که دسترسی های کمتری دارند و میخواهند از طریق فضای مجازی در این راستا باشند بتوانند. در حوزه طراحی بازی برای تولید سواد و یادگیری مقدماتی دارد طراحی میشود که سکوهایی برای حوزه آموزش برای افراد کم سواد و بی سواد طراحی شود.
وی در مورد استان هایی که بیشترین بی سواد را در سن ۱۰ تا ۴۹ سال دارند گفت: طبق بررسی ما این استان ها عبارتند از سیستان بلوچستان، خوزستان، آذربایجان غربی، لرستان و هرمزگان. در برخی از مناطق زنان بعد از تشکیل خانواده تحصیلشان متوقف میشود. ما تلاش میکنیم از این جمعیت غافل نشویم و جهت سواد آموزی آن ها خدمات ارائه دهیم.
رییس سازمان نهضت سوادآموزی با بیان اینکه گاهی با افرادی طرفیم که نتوانستند یا نخواستند درس بخوانند گفت: این افراد یعنی قبل از اینکه به درسشان برسد با مسئله ای روبرو شده اند؛ پس با سواد کردن کسی به همین سادگی نیست. مگر اینکه مثل کشورهای کمونیستی بگوییم اگر باسواد نشوید خدمات اجتماعی شما را قطع میکنیم. در حالیکه سوادآموزی باید یک مسیر انگیزشی باشد.
وی در مورد سوادآموزی کودکان کار گفت: ما با سازمان کار و رفاه برای حمایت از کودکان کار تفاهم نامه داریم و وزارت کار و رفاه باید برنامه های خود را بگویند . درس دادن و آموزش دادن با ما است ولی اینکه از چهار راه و میدان آن بچه سر کلاس آورده شود تکلیف بهزیستی و وزارت رفاه است.
وی افزود: ما باید افراد را بشناسیم و کد ملی اش شناسایی شود برای همین نیاز است که شناسنامه داشته باشند. یک تعداد از آن افراد به دلایلی شناسنامه ندارند و آسیب های خاص و ویژه است که باید این مشکل حل شود. اگر کارنامه نخواهد میتواند شناسنامه نداشته باشد و ما به او کمک میکنیم.
وی در مورد سواد آموزی اتباع گفت: ۹۰۰ هزار نفر از اتباع با سواد یا کم سواد را آموزش داده ایم و این عدد بزرگی است.