به گزارش خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو، ایرج حیدریان، مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان در نشست خبری با اصحاب رسانه در پاسخ به سئوال خبرنگار دانشجو اظهار کرد: شرکت آب منطقهای گلستان به عنوان کارفرما سد نرماب چهل چای مینودشت، فقط میتواند بخشی از زمان و موعد تکمیل نهایی این ابرسازه آبی گلستان را پیش بینی کند و بخش زیادی از تعیین زمان تکمیل نهایی پروژه مربوط به تامین منابع مالی از سوی سازمان برنامه و بودجه است.
حیدریان گفت: برای تکمیل نهایی سد نرماب نیازمند ایجاد تونل انتقال آب از رودخانه خرم رود آزادشهر به کاسه هستیم که حدود شش و نیم کیلومتر طول دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان افزود: برای اجرای این بخش نیاز به دستگاه حفاری تونل (Tunnel Boring Machine) یا تیبیام داریم که باید از طریق قرارگاه خاتم الانبیا به این منطقه منتقل شود.
وی ادامه داد: آماده به کار کردن یا اسمبل دستگاه تی بی ام حدود دو ماه زمان نیاز دارد و بر اساس آخرین برآوردها اجرای تونل حدود ۳۰ ماه به طول میانجامد.
حیدریان گفت: در کنار اجرای تونل انتقال باید پروانه قطع درختان به مساحت حدود ۳۰ هکتار در مخزن سازمان جنگلها و مراتع کشور تحصیل شود تا مقدمات آبگیری کامل در مخزن سد فراهم شود.
وی با اشاره به تاخیر چند سال در ترسیم و اجرای الگوی کشت اظهار کرد: از ابتدای برنامه ششم توسعه در کشور مقرر شده بود تا الگوی کشت در مناطق مختلف کشور و تعیین و اجرایی شود، اما شاهد آن هستیم که در سال نخست برنامه هفتم توسعه این فرایند عملیاتی شده است.
حیدریان گفت: الگوی کشت تعیین شده برای استان گلستان با ظرفیتها و تاب آوری منابع آبی در این استان همخوانی ندارد؛ در حالی که ما فقط ۱۵ هزار هکتار نسق برای کشت شالی و برنج در گلستان داریم، اما بر اساس الگوی کشت ۵۶ هزار هکتار شالی پیش بینی شده است.
وی با اشاره به وضعیت بغرنج خشکسالی و تغییر نظام بارشها اظهار کرد در حال حاضر در مجموع ۱۴ سد، ۷/۷ درصد سدهای گلستان دارای آب است.
گفتنی است، عملیات اجرایی سد نرماب چهل چای از طرحهای ملی وزارت نیرو است، گفت: این طرح با اعتبار پیشبینی شده اولیه چهار هزار میلیارد ریال در سال ۱۳۹۱ بر روی سه رودخانه نرماب، چهل چای و خرمارود در شهرستان مینودشت آغاز شد.
این سد مخزنی که از نوع خاکی همگن به ارتفاع ۶۰ متر و حجم مخزن ۱۱۵ میلیون متر مکعب آب است با هدف کنترل و ذخیره سیلاب، توسعه و بهبود کشاورزی در زمینهای زیرپوشش، استفاده صحیح از منابع آب زیر زمینی و تلفیق آن با آب سطحی، تامین آب شرب و کشاورزی منطقه، توسعه صنعت گردشگری و تولید برق توسط وزارت نیرو و قرارگاه خاتم انبیا در حال ساخت است.
با تکمیل سد نرماب چهل چای مینودشت و آبگیری آن، مشکل کمبود آب شرب چهار شهر و ۱۳۰ روستای واقع در شرق گلستان رفع میشود.