گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، شهربابک این روزها با بحران جدی کمآبی دست و پنجه نرم میکند، بحرانی که علاوه بر قطعی چند روزه آب بر کیفیت آب نیز اثر داشته است و میزان آرسنیک موجود در آب شرب مردم را به بیش از ۶۰ درصد حد مجاز رسانده است.
ماجرای انتقال آب از دشت خاتونآباد به مجموعه مس سرچشمه به حدود ۶٠ سال پیش و در زمان طراحی مجتمع مس و شهرک سرچشمه توسط آمریکاییها برمیگردد که به منظور تامین آب برای این طرح، ١٧حلقه چاه در دشت خاتونآباد شهرستان شهربابک حفر و مورد بهرهبرداری قرار گرفت که برداشت آب تا امروز ادامه دارد. در سنوات بعد با بروز خشکسالی و تنشهای پی در پی، مقرر شد تا تامین آب از طریق خلیج فارس صورت گیرد و فشار برداشت آب از منابع آبی شهر بابک که در حدود ٢٠ میلیون مترمکعب در سال است، برداشته شود.
در سالهای اخیر با توجه به اینکه خط لوله انتقال آب از خلیج فارس به سرچشمه مورد بهره برداری قرار گرفته است و همچنین با توجه به تنشهای آبی که در شهرستان شهربابک به وجود آمده است، کاهش برداشت و انتقال آب از دشت خاتونآباد به سرچشمه و استفاده از این منابع برای مرتفع سازی تنشهای آبی ایجاد شده در شهرستان شهربابک همواره جزو مطالبات مردم بوده است.
به اذعان مسئولین ارشد شهرستان شهربابک، سطح آب در مخازن آب شرب این شهر به حد بحرانی رسیده و وضعیت در فواصل دورتر از ناحیه شهری بسیار بدتر است، به نحوی که به طور مثال مردم منطقه خَبْر، هر چهار الی پنج روز یک مرتبه آن هم در حد چند ساعت از آب برخوردار هستند.
حال با پیگیریهای شکل گرفته در سالهای اخیر توسط مسئولین شهرستان بر مبنای مطالبات مردم و همچنین نامهنگاریهای بسیار در سطوح استانی و کشوری، طی نامهای ارسالی توسط جوانبخت، معاون وزیر نیرو به مدیر عامل شرکت آب منطقهای کرمان دستور جایگزینی منابع آب ابلاغ و در کارگروه سازگاری با بیآبی استان کرمان مصوب گردید که دو حلقه از چاههای انتقال آب از دشت خاتونآباد به سرچشمه پلمپ شده و جهت مصارف تأمین آب شرب شهرستان شهربابک به کار گرفته شود و این مصوبه به امضای حاضرین از جمله محمدمهدی فداکار، استاندار کرمان نیز رسیده است.
در ادامه روند اجرای مصوبه با وجود نامهنگاریهای بسیار، نمایندهای از سوی مجتمع مس سرچشمه مشخص نگردید، همچنین با وجود اخذ دستور دادستان و مصوبه شورای تامین شهرستان شهربابک تیمی شامل ضابط قضایی و نماینده آب منطقهای شهربابک جهت پلمپ دو حلقه چاه عازم به منطقه شد که با مقاومت پرسنل آبرسانی و مجتمع مس سرچشمه مواجه شدند و درب به روی ایشان بسته شد. در ادامه نیز استاندار کرمان طی یک تماس تلفنی، امضای خود را مبنی بر پلمپ دو حلقه چاه آب زیر پا گذاشت و دستور دادستان را نیز وتو کرده و اینچنین از اجرای این مصوبه جلوگیری نمود.
با وجود مطالبات مردمی و نامهنگاریهای مسئولین ارشد شهرستان، هیچ پاسخی بابت علت این رفتار متناقض با یک مصوبه نمیگیرد. از این جهت که در همان مصوبه پلمپ یک حلقه چاه متعلق به شرکت صنعتی و معدنی گلگهر نیز آورده شده است که به وقت خود اجرا شده و کسی امضای خود را نقض نکرده و دستور کسی را نیز وتو نکرده است.
مصطفی رضاحسینی، نماینده مردم شهربابک در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار ما عنوان کرد: علی رغم اینکه صورت جلسهها و مکاتبات مختلف صورت گرفته متاسفانه با آمدن آب خلیج فارس این آب در اختیار شرکت مس سرچشمه است و این باعث نارضایتی و اعتراض و شکایت مردم نسبت به مسئولین شده است و هر چقدر که ما صحبت میکنیم و اعتراض میکنیم متاسفانه گوش کسی در وزارت صمت، وزارت نیرو و شرکت ملی مس شنوا نیست و این مسئله دارد تبدیل به بحران میشود.
رضاحسینی افزود: ما شاهد هستیم در ارتباط با این موضوع کمپینهای مردمی شکل گرفته و در این قضیه استانداری صورت جلسههای را امضا کردند، اما برای اجرا که میآید لابی میکنند و برای اجرای پلمب مانع میشود و من نمیدانم به چه شکل باید این موضوع مطرح شود.ای کاش مسئولینی که در تهران نشسته است نصف روز جای مردم منطقه ما بودند.
نماینده مردم شهربابک در مجلس شورای اسلامی درباره مطالبات مردم و پیگیری این مطالبات در مجلس شورای اسلامی نیز اظهار کردند: آنچه که خواست ما و خواست مردم است بی عدالتی و ظلمی است که در ۶۰ سال گذشته با انتقال آب شهر بابک به شهرهای دیگر صورت میپذیرد در حالی که خود شهربابک آب ندارد و آرسنیک موجود در آب شهرستان شهربابک ۵۰ تا ۶۰ درصد بالاتر حدمعمول است این مسئله برای سلامتی مردم خطر دارد.
وی ادامه داد: به عنوان نماینده مردم شهربابک پیگیر این موضوع هستم و از ابزار نظارتی جهت استیضاح وزیر نیرو و طرح سوال از رئیس جمهور و مسئولین مربوطه اقدام میکنیم تا حیاتیترین مایه هستی به شهر بابک برسد.
بیشتر بخوانید:
مسئله بحران آب در استان کرمان مسالهی تازهای نیست و هر دفعه گوشهای از استان درگیر این ماجرا است شاید یکی از اصلیترین دلایل کمبود آب در کرمان استفاده نابجا از منابع آبی باشد که این نوع مصرف باعث مشکلات زیادی برای مردم استان شده است و همچنین برداشت بی رویه از منابع آبی زیرزمینی خطرات بسیاری را از جمله فرونشست زمین را درپی خواهد داشت و مطالبه مردم و کارشناسان این است که هر چه زودتر آب صنعتی و معادن از آب شرب و مصرفی مردم جدا شود تا بتوان بحران آب در استان کرمان را کنترل کرد.