به گزارش خبرنگار استانها خبرگزاری دانشجو، برنامه ی تلویزیونی دادخواه این هفته با موضوع منشا بحران ریزگردها از شبکه هامون مرکز صداوسیما استان سیستان و بلوچستان پخش شد.
این برنامه با حضور مهدی شهرکی فعال مطالبه گر از سیستان، جواد میردار کارشناس و استاد دانشگاه، محمد محبی مدیر کل بحران استانداری سیستان و بلوچستان و سمیه رفیعی رییس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
محبی مدیر کل بحران استان استانداری سیستان و بلوچستان در برنامه دادخواه با اشاره به مشکلات ریزگردها در سیستان گفت: اگر ما هم زمان گذشته بودیم طرح هایی مانند نیم لوله ها و طرح های ۴۶ هزار هکتار را شروع می کردیم. قبول دارم که طرح ها پشتوانه مطالعاتی ندارد اما همه این طرح ها برای مردم سیستان در نظر گرفته شده بود.
وی افزود: ما یک زمانی به صادرات سیمان به افغانستان افتخار می کردیم اکنون متوجه بحران شده ایم و بدون حق آبه، انتظار رونق کسب و کار در سیستان خیلی سخت است و امیدواریم بتوانیم جمعیت مردم سیستان را حفظ کنیم.
محبی اظهار کرد: از اول تیرماه که اصل ریزگرد ها را داریم، شرایط اضطرار و بحران هست اما نمی شود سیستان را تعطیل کرد چون کسب و کار مردم تعطیل می شود.
مدیر بحران استان استانداری سیستان و بلوچستان درباره مشکلات امروز سیستان تصریح کرد: بند کمالخان مسیر را تغییر داده و باید وحدت کلمه در پیگیری صورت بگیرد اما اینطور نیست.
وی افزود: منابع طبیعی اقدامات خود را در خصوص تثبیت ریزگرد ها انجام داده اما به اراضی مردم نمی شود وارد شد و مردم هم چون کشاورزی نمی کنند، تبدیل به منشا ریزگرد ها شده است.
محبی بیان کرد: وضعیت همه ما در سیستان به یک نخی بند است و نباید با اقدامات تحریک امیز شرایط را بدتر کرد. مسئولان استان باید همدلی در پیگیری انجام دهند و باید جلوی سقوط سیستان را گرفت.
میردار، کارشناس حوزه ریزگرد ها و استاد دانشگاه در ادامه این برنامه بیان کرد: بخشی از ریزگرد ها متعلق به حق آبه هیرمند است اما بخشی از آن هم مربوط به طرحهایی است که اکنون به نام طرح های اضطراری معرفی میشود که بعضا هیچ پشتوانه علمی و منطقی ندارد.
میردار ادامه داد: امروز روز خوش سیستان است، اگر چاره ای نیندیشیم و سد بخش آباد تکمیل شود روزهای بدتری خواهیم داشت چرا که هیرمند آب سیستان را تامین می کند، رودخانه فراه هوای سیستان است.
این کارشناس و استاد دانشگاه بیان کرد: سه تونل از چهار تونل باد سیستان از روی صابوری میگذرد و یک میلیارد و دویست آورده ی آب فراه بوده که ریزگرد ها را کنترل می کرده اما اکنون تبدیل به کانون اصلی ریزگرد ها شده است.
میردار با اشاره به طرحهای غیر کارشناسی در سیستان عنوان کرد: با افتخار میگوییم که چاه زدهایم در حالیکه هیچ ورودی به سیستان نداریم.
سمیه رفیعی رییس فراکسیون محیط زیست مجلس در ارتباط تلفنی با برنامه دادخواه گفت: با پیگیری فراکسیون محیط زیست، قوه قضاییه ۴ نفر از مدیران دولتی که در خصوص آلودگی هوا نقش داشته اند حکم قطعی برایشان صادر کرده است.
وی افزود: درخصوص ریزگرد ها هفته ی پیش یک تذکر علنی در صحن مجلس دادم و عنوان کردم که اکنون نفس کشیدن برای مردم سیستان که سالهاست با این پدیده مواجه هستند، سخت شده و آنها دچار مشکل شده اند.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس بیان کرد: دو کار عمده و مهم در حال انجام است. نخست نظارت بر تمام مصوبات گرد وغبار که دیوان محاسباتی گزارش نظارتی دقیق و موشکافانه در آورده است که اولین گزارش نظارتیست که تمام گلوگاه ها را مورد بررسی قرار داده است که در این گزارش میزان بودجه هایی که به این کارها اختصاص پیدا کرده مشخص است در کجا و به چه صورت خرج شده است و دوم برای مدیریت کانون ها نیازمند یک تعامل مشترک با کشورهای منطقه هستیم که کار سختیست، از یکسال و نیم پیش پیگیر این کار هستم و با حضور در مجامع بین المللی، آن ها را متوجه این طوفان ها کرده ایم.
رفیعی با اشاره پیگیریهای بین المللی مسئله حق آبه هیرمند خبر داد: انبار غله ایران اگرچه امروز شرایط خوبی ندارد اما در مجمع بین المللی که ۴۶ کشور بزرگ حضور دارند، یک بند از بیانیه را آوردیم که کار سختی بود و اکنون می شود به ان برای پیگیری حق آبه استناد کرد.
وی افزود: شرایط تحریم ها بعضا اجازه حضور برخی دستگاه هایی که میشود ریزگرد ها را کنترل کرد، گرفته و کار را سخت کرده است.
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس عنوان کرد: با کشورهای منطقه برای کنترل دائمی ریزگرد ها یک توافق اولیه کردیم که قوانین مشترک برای کنترل و مهار ریزگرد ها تنظیم کنیم و حسابرسی مشترک در خصوص ریزگرد ها در حال انجام است. متاسفانه در کشور فقط به متن معاهده ۱۳۵۱ اشاره می شود که بند اول ۸۲۰ میلیون متر مکعب است اما ما در منطقه چیزی حدود ۴ میلیارد آب مورد نیاز است.
رفیعی رییس فراکسیون محیط زیست مجلس در پایان گفت: در گذشته چیزی حدود ۲ میلیارد از آب سیستان تامین می شده است اما اکنون خبری از آن هم نیست؛ در بند دوم توافق اشاره می کند که اگر از بخش سیلاب چیزی مانده شود نصیب ایران می شود که این خوب نیست و باید توافق جدید جایگزین شود و دولت باید پیگیر این کار شود و این موضوع را من با وزیر امور خارجه شرط کرده ام.
مهدی شهرکی، فعال مطالبه گر از سیستان در این برنامه گفت: مدیریت بحران خود به بحران تبدیل شده است و به گذاشتن یک سخنگو محدود شده است و می گوید ما اختیاری نداریم و فقط نهاد هماهنگ کننده هستیم، در حالیکه ما قانون مدیریت بحران داریم.
وی افزود: امروز شرایط سیستان، بحرانی نیست. بلکه فاجعه است اما کارمندان ادارات که تنها بازمانده های منطقه هستند در شرایط سلامتی خطرناک به کار می روند.
این فعال مطالبه گر در پایان اظهار کرد: حضور شورای عالی مدیریت بحران کشور در منطقه ضروریست اما این اقدامات فعلا صورت نگرفته است.