به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، ریحانه محمدی؛ خشکسالی و سیل احتمالا از لحاظ ادبی دو واژهی متضاد هستند اما در اقلیم ایران سابقهی تجربهی هر دو مفهوم را در فاصلهی زمانی کوتاه وجود دارد، وضعیت بهظاهر متناقضی که پیشتر خسارتهای قابل توجهی را به کشور وارد کرده است.
«النینو» نام یکی از چرخههای آب و هوایی معروف جهان است که باعث بروز خشکسالی، قحطی یا سیل در نقاط مختلف دنیا میشود. عظمت اثرات این پدیده دانشمندان را مجاب کرد که طی سه دههی گذشته، شبکههای راهنمایی شناوری در سطح اقیانوس آرام ایجاد شود تا به کمک آنها و شناخت النینو، بتوان مضرات آن را به حداقل رساند. حال وقوع این پدیده در کنار پیشبینی بارانهای شدید در پاییز ۱۴۰۲ میتواند به وقوع وضعیت نگرانکنندهای در کشور منجر شود.
محسن موسوی خوانساری، کارشناس مسائل آب و دکترای تاسیسات آبی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو ضمن تاکید بر تفاوت تاثیر پدیده النینو بسته به مکان جغرافیایی آن گفت: طبق نظر کارشناسان هواشناسی، النینو که گرمایش اقیانوس آرام است هم در ایران و هم در جهان رخ داده است، این گرمایش باعث افزایش وزش بادهای گرم و تبخیر آب خواهد شد که رطوبت هوا را بالا میبرد
موسوی افزود: این اتفاق در برخی نقاط شبیه خاورمیانه مثبت است و بارشها و بارندگیهای حدی را ایجاد میکند، ولی در برخی نقاط مانند کشورهای اروپایی به صورت عکس عمل میکند.
این کارشناس مسائل اقلیم و هواشناسی با اشاره به وقوع پدیده ال نینو در ایران اظهار کرد: اکثر مدلهای پیشبینی چه در ایران و چه در جهان وعدهی یک پاییز پر بارش را میدهند، این پاییز پر بارش با توجه به زیرساختهای کشور دارای منافع و خسارتهایی است.
وی در ارتباط با مدیریت و تبدیل این بحران به فرصت ادامه داد: باید با توجه به تجربهی سیلهای سال ۹۸ و تخریبهایی که متاسفانه به کشور وارد شد از این اتفاق درس گرفت، هرچند آن سیلابها در اسفند و فروردین رخ دادند، اما نباید اجازهی تکرار به این پدیده را داد.
موسوی خوانساری با اشاره به لزوم تدبیر وزارت نیرو در برابر این پدیده عنوان کرد: در پاییز امسال یکی از مهمترین مواردی که وزارت نیرو باید در جریان قرار بگیرد، پر شدن سدهای مخزنی است؛ بعضی از این مخازن سدها تا ۸۰ درصد پر شدهاند که یکی از اقدامات لازم جهت جلوگیری از تخریب سیلابها، خالی کردن سدهایی با مخازن پر یا نیمهپر است تا حوادثی مانند سد کرخه دوباره تکرار نشود.
وی افزود: اقدام بعدی قبل از شروع پاییز و بارشها، نظارت بر روی تاسیسات آبی است که اگر مشکلی وجود دارد از نظر تعمیرات و نگهداری حتما رفع شود.
این کارشناس تاسیسات آبی اتفاق ناگوار سال گذشته در امامزاده داوود را معلول نقص در نگهداری و تعمیرات سدهای آبخیرداری دانست و بیان کرد: در تجربهی سیل امامزاده داوود ما شاهد بودیم که سدهای آّبخیزداری به علت عدم تعمیر و نگهداری مشکلاتی در سرریز آب داشتهاند؛ برای مقابله با این اتفاق باید مسیر سیل توسط کارشناسان وزارت نیرو بازدید شود و در صورت نیاز مسیر رودخانهها باز شود، اگر مسیر رودخانهها باز نباشد مشکلات جدی جانی، مالی و تخریبات گسترده را شاهد خواهیم بود.
وی افزود: آن جایی که سد مخزنی و تاسیسات آبی وجود دارد باید آب ذخیره شود و در بعضی مناطق که زیر ساختهای لازم جهت ذخیرهی آب وجود ندارد، باید مسیر آب باز باشد تا خودش را به دریاها و تالابها برساند.
موسوی خوانساری، کارشناس مسائل آب در پایان گفت: بارشهای پاییز بارشهای سنگینی خواهند بود این بارشها در بعضی مناطق به نفع ماست به عنوان مثال در مورد حوضه آبریز هیرمند بارش سنگینی در افغانستان رخ خواهد داد و در هیرمند شاهد سیلابهای وسیعی خواهیم بود، اما متاسفانه سد کمالخان مسیر سیلاب را به سمت گودزره خواهد برد و این سیل به مسیر هامون در کشور ما نخواهد رسید و ما با دیپلماسی و مذاکره با طرف افغانستانی باید سعی کنیم مسیر سیل را از سد کمالخان به سمت تالاب بین المللی هامون منحرف کنیم.