به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، برنامه تهران ۲۰ با نگاهی متفاوت به بررسی وضعیت دریاچه ارومیه با حضور میهمانان مختلف پرداخت. این برنامه با حضور محمدصادق معتمدیان؛ استاندار آذربایجان غربی و دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه و مهدی اسماعیلی؛ کارشناس محیط زیست و عضو هیئت علمی دانشگاه روانه آنتن شد که در خصوص بررسی وضعیت دریاچه ارومیه مطالبی را عنوان کردند.
مبادلات تجاری با کشور ترکیه و رسیدن به عدد ۳۰ میلیارد دلار
در ابتدای برنامه استاندار آذربایجان غربی با اشاره به جلسه امروز با معاون اول رئیس جمهور اظهار کرد: در جلسه نشست استانداران درباره دو بحث صحبت شد. محرومیتزدایی که از اولویتهای اصلی دولت است و هماهنگیهایی که باید صورت پذیرد. مباحث مولدسازی در راستای تقویت پروژههای نیمه تمام عمرانی دولت از جمله موضوعات این جلسه بود. بنا است با توافقی که با کشور ترکیه در بحث مبادلات تجاری دو کشور، به عدد ۳۰ میلیارد دلار برسیم. اخیراً پس از حدود ۸ سال وقفهای که در روابط با کشورهای مرزی داشتیم در جلسهای در وال حضور پیدا کردیم. چهار استاندار مرزی در این نشست حضور داشتند. نشست دو روزهای بود که در نهایت ۳۰ بند به عنوان تفاهمنامه مطرح که ۲۲ مورد از آن در حوزه اقتصادی و مابقی در حوزه گردشگری عنوان شد. آذربایجان غربی تنها استانی است که ۵۶۶ کیلومتر مرز مشترک با ترکیه دارد. چه به لحاظ ریلی که از طریق شهرستان خوی به اروپا و ترکیه متصل بوده و تنها مسیر از اینجاست همچنین پایانههای مرزی ما در این استان است.
۱۲۰۰ واحد پس از زلزله خوی بازسازی و تحویل مردم داده شد
وی در خصوص زلزله خوی و ساخت مسکنهای مردم این شهرستان تصریح کرد: ما با عنایت دولت و رئیس جمهور در کمتر از یک هفته از مصوبه دولت و کمتر از دو هفته منابع مالی تأمین شد. با کمکهای بنیاد مسکن، ۳ هزار و ۲۲۰ مسکنی که تخریب شده بود، کارهای بازسازی آن را آغاز کردیم. هفته دولت بود که ۱۲۰۰ واحد بازسازی و نوسازی انجام و تحویل مردم داده شد. مابقی تقریبا ۲ هزار واحد است که ۸۵ درصد پیشرفت داشته و حداکثر تا ماه آینده به پایان میرسد. حدود ۵ الی ۶ هزار هم واحدهای نگهداری احشام بوده که کاملاً تخریب و بازسازی شدند. به طور میانگین ۵۰۰ میلیون کمک دولت و هر کسی که آسیب دیده که در نوع خود بینظیر بود.
دریاچه ارومیه در پایینترین سطح تراز خود قرار دارد
دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه در ادامه وضعیت این دریاچه را اینگونه ارزیابی کرد: آخرین وضعیت دریاچه از لحاظ مساحت آن تقریبا ۶۰۶ کیلومتر مربع، از نظر حجم آب هم ۵۸۰ میلیون مترمکعب و از نظر تراز هم ۱۲۶۹/۸۰ است. در واقع در پایینترین سطح تراز خود قرار دارد. طی بارشهایی که در چند روز اخیر رخ داده است، شرایط را کمی متفاوت کرده که امیدواریم با تکمیل برنامههای سختافزاری شرایط اقلیمی مناسبی هم که داریم منجر به بهبود وضعیت دریاچه شود. در شرایط فعلی با توجه به عقبهای که داشته وضعیت مناسبی نیست. با مجموعه برنامههای در نظر گرفته شده قطعاً شرایط بهتر خواهد شد.
اشتباره قیاس دریاچه ارومیه و دریاچهای در وان
مهدی اسماعیلی؛ کارشناس محیط زیست نیز در این خصوص خاطرنشان کرد: وضعیت قابل قبولی را در دریاچه ارومیه نداریم. با توجه به دادهها و مستندات موجود اگر قرار بود دریاچه ارومیه در یک وضعیت مطلوب قرار بگیرد به جای ۵۸۰ میلیون متر مکعب حجم آب میبایست بالغ بر ۱۳ میلیارد مکعب حجم آبی باشد که در آن ذخیره است و مساحت آن چیزی در حدود ۴ هزار و ۲۰۰ کیلومتر مربع باشد که متأسفانه در حال حاضر این شرایط وجود ندارد. تراز اکولوژیک این دریاچه هم برای شرایط مطلوب و پایدار ۱۲۷۴ متر میبود که چندین متر از این عدد فاصله دارد.
وی ادامه داد: ما در وان در همسایگی ترکیه دریاچهای را داریم که شاید مقایسه نامناسبی هم از لحاظ علمی بین این دو دریاچه انجام میدهند و وضعیت پرآبی آن دریاچه را صرفاً به دلیل عملکرد دولتمردان کشور ترکیه میدانند. طبق دادههای آماری ۳۹ سالهای که وجود دارد، دمای نسبی هوا در سطح دریاچه وان ۲ تا ۴ درجه سانتیگراد پایینتر از دریاچه ارومیه بوده و رطوبت نسبی به جز فصل زمستان ۶ درصد بالاتر بوده و عمق آب به طور متوسط ۲۹ برابر دریاچه ارومیه است و حجم آب آن ۱۰۰ برابر دریاچه ماست. اینها خود نشان میدهد که به لحاظ فیزیکی و شرایطی که وجود دارد نسبت به دریاچه وان وضعیت یکسانی نیست که این قیاس رخ دهد. بیتوجهی به پروژههای سازهای و طرحهای سدسازی از علل خشک شدن دریاچه ارومیه است.