به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، مسعود میرزایی رئیس دانشگاه فردوسی مشهد در نشست خبری گفت: دانشگاه فردوسی جزو ۱۲ دانشگاه برتر کشور است. سال هاست که دانشگاهها طبق برنامه علمی وزارت علوم که برنامهای مقاله محور است فعالیت میکنند. اساتید و اعضای علمی دانشگاهها میآیند مقاله هایشان را میدهند و تدریس میکنند و برحسب امتیاز، رشد و ترقی پیدا میکنند. متاسفانه اساتید دانشگاه با آیین نامههای صرفا تدریسی خو گرفته اند.
ایران ۲.۵ درصد تولید علم دنیا را داراست
وی افزود: فضای تولید علم از سال ۷۸ که رهبری فرمودند آغاز شده است. امروز ۱ درصد جمعیت دنیا و ۱ درصد مساحت کل زمین را داریم، اما ۲.۵ درصد تولید علم دنیا و حدود ۶ درصد تولید مقالههای داغ دنیا توسط ایران انجام میگیرد. به ازای این شش درصد درآمدهای های میلیارد دلاری نصیب کشور میشود. برهمین اساس به معاون پژوهشی گفته ایم تولید مقالات افزایش داده شود.
وی ادامه داد: ما به عنوان یک دلسوز مملکت باید مقدمات لازم برای پیاده سازی دانشگاهی مشابه دانشگاههای مطرح دنیا را در دستور کار قرار دهیم. اگر مقاله و محصول تولید میکنیم باید دارای پیچیدگی باشد تا ارزش سرمایه گداری داشته باشد. براین اساس شرکتهای دانش بنیان باید به سمت پیچیدگیها حرکت کنند. همه کشورها میخواهند برای رفع مشکل آب، آب دریا را تسویه کنند. این اقدام به راحتی ممکن نیست و پرهزینه است. اما برخی کشورها به دنبال استفاده از گیاهانی هستند که میتوانند در جداسازی نمک از آب با هزینههای پایین استفاده شوند. این همان پیچیدگی است که میتواند نتایج خاصی به همراه داشته باشد. ما نباید به دنبال علم خالی باشیم. علم و پژوهش جهت دار و با پیچیدگی است که میتواند کلید حل مشکلات باشد.
به دنبال اتخاذ رویکردی برای الگو شدن هستیم
میرزایی مطرح کرد: میخواهیم رویکردی در کشور ایجاد کنیم که در کشور الگو باشد. قول میدهم تا زمانی که رئیس دانشگاه فردوسی هستم، در این طراز فعالیت کنم و برای کشورم مفید باشم. باید کاری کنیم که دانشگاه فردوسی دانشگاه برتر کشور باشد. بسترش را داریم. به همین دلیل هیجانی صحبت نمیکنم. حرفی بزنیم به آن عمل میکنیم. حرف بدون عمل فایده ندارد.
وی ادامه داد: طبق بررسیهای ما، دانشگاههای مهم کشور از جمله شریف و دانشگاه تهران و اصفهان در این شهر و نقاط مختلف استان پروژه دارند. در حالی که دانشگاه فردوسی خودش طرفیت اجرای این پروژهها را دارد. حداقل چرا دانشگاهی که از ما پایینتر است باید اینجا پروژه داشته باشد؟
انتخاب هیئت رئیسه جوان
وی با اشاره بر ضرورت جوانگرایی برای رسیدن به اهداف و برنامههای پیش رو، جوانگرایی را در دستور کار قرار دادیم. اعتقاد به تجربه داریم، اما باید مدیران و معاونین را از قشری بگذاریم که اهل دوندگی باشند. هیئت رئیسه دانشگاه را از بین جوانترها انتخاب کردیم و روسای دانشکدهها را هم از جوانان گذاشتیم. البته به همان مقدار قدر تجربه را هم میدانیم و اعتقاد داریم باید هردو را با هم داشته باشیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اظهار کرد: طی این دو ماه اقدامات اجرایی با رویکرد کوتاه مدت و ایجاد شروع اعتمادسازی بوده است. در حوزه فرهنگی مادران دانشجو را دعوت کردیم و برای رفع مشکلاتشان برنامه ریزی کردیم. در حوزه خوابگاهها وضعیت خطرناک است. نیاز به توجه داریم و باید مشکلات حل شود. به مسئولین وزارت هم مشکلات را انعکاس دادیم.
دانشجویان و اعضای هیئت علمی نیروهای من در دانشگاه هستند
وی افزود: نیروهای من در دانشگاه در درجه اول دانشجوها و بعد اعضای هیئت علمی و یاوران علمی هستند. باید به درستی فرماندهی و هدایت کنیم. این هدایت در راستای تحقق دانشگاه تمدن ساز خواهد بود. تمدن یعنی در اقتصاد و علم قدرتمند شویم. یعنی هم ثروتمند باشیم و هم در علم و فناوری حرف برای گفتن داشته باشیم. برای این کار دانشگاه فردوسی میخواهد شروع کننده باشد.
میرزایی ضمن اشاره به حضور مردم در دانشگاهها ادامه داد: مردم باید بیایند در دانشگاه فردوسی و پارک علم و فناوری دانشگاه را به عنوان یک مکان علمی، سیاحتی و فرهنگی ببینند.
وی تصریح کرد: باید یک پارک علم و فناوری طراز را آماده کنیم که آنقدر جدابیت داشته باشه که مردم برای بازدید بیایند. نمیشود مانند دهههای قبل مدام به تهران بگوییم بودجه بدهید؟ باید بتوانیم از علم پول در بیاوریم. با استفاده از طرفیتهای استان این کار شدنی است. در بحث صنایع غذایی خراسان جزو استانهای ثروتمند از لحاظ گیاهان دارویی است؛ لذا دانشکده کشاورزی باید در حوزه بذر و صنایع غذایی تلاش کند و برای مملکت تولید پول و ثروت به عمل بیاورد.
ایجاد دانشکده معدن و فناوری اطلاعات در دستور کار است
رئیس دانشگاه فردوسی مشهد گفت: یکی دیگر از طرفیتهای ثروت آفرین استان معدن است. اما دانشکده معدن در استان نداریم که فارع التحصیلان آن در این زمینه فعالیت کنند. برنامه داریم دانشکده معدن و دانشکده فناوری و اطلاعات در دانشگاه ایجاد شود. فناوری اطلاعات نیز علمی است که هرجا باشد بهره وری را چند برابر میکند.
وی در پایان مطرح کرد: اگر با همین فرمان پیش برویم تا چند سال دیگر دانشجویی نخواهیم داشت. چون دانشجو از مدرک دانشگاهی به پول نمیرسد؛ لذا باید ادبیات فناوری و نوآوری در دانشگاه ایجاد شود. دستور دادیم در هر دانشکده دو شرکت دانش بنیان مستقر شود تا دانشجو ببیند که فضای علمی و دانش بنیان و شرکتی چگونه است.