به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، استان گلستان و از جمله شهر گرگان به سبب (ژئومورفولوژی) ساختار زمین ریخت شناسی و توپوگرافی محدوده شهری آبستن رخدادهای طبیعی و بلایای زمین شناختی متعددی هستند.
قرار گرفتن روی گسلهای زلزله، فرونشست زمین، لغزش و رانش برخی از تهدیدات فراروی شهروندان گرگانی تلقی میشود که در سالهای اخیر محلات و مناطق مختلفی از مرکز استان گلستان را متاثر و خسارات آفرین بوده است.
توسعه مناطق شهری در شهر مهاجر پذیری، چون گرگان سبب شده است تا مناطق پر ریسک و حتی شیبها و یا پستی بلندیهای غیرمتعارف این شهر به عرصهای برای ساخت مجتمعهای مسکونی چند طبقه مد نظر سازندگان قرار بگیرد.
لغزش زمین در مسیر منتهی به منطقه گردشگری و ییلاقی زیارت، فرونشست زمین در شهرکهای شمالی گرگان و رانش زمین در محدودههای جنوبی و جنوب غربی گرگان از جمله آخرین رخدادهای خسارت بار طبیعی در مرکز استان گلستان است که هر یک دهها خانوار را بیخانمان و خسارتهای محسوسی به شریانهای حیاتی شهر مانند شبکه توزیع آب، برق، گاز تحمیل کرد.
در آخرین نوبت حدود دو هفته قبل بخشی از خیابان جام جم در محدوده صدا و سیما دچار رانش شد و چند مجتمع مسکونی و آپارتمان خسارت جدی دید تا جایی، طبق نظر کارشناسان، سکونتگاههای یاد شده نتوانستند حداقل پارامترهای ایمنی لازم برای استمرار سکونت شهروندان را تحصیل کنند و به ناچار دهها خانوار گرگانی در آستانه شب عید و ماه مبارک رمضان بیخانمان شدند.
علی رضا ویزواری یکی از اعضای سازمان نظام مهندسی ساختمان گرگان در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد: ایمنی پایین و ناپایداری ساختمانها در بخشهایی از محلات گرگان موضوعی نیست که قابل کتمان باشد؛ هرچند بر اساس بخشی از اسناد بالادستی مقرر است تا محدودیتها و ملاحظاتی در ساخت و سازها مدنظر قرار گیرد.
وی ادامه داد:، اما با توجه به اینکه بلایای طبیعی هیچگاه منتظر تصویب و ابلاغ بخشنامه و دستورالعملها نمیمانند لذا سازندگان، مجریان و ناظران باید در کنار مدیران شهری دقت نظر بیشتری در خصوص مقاومسازی و ارتقای استانداردهای ایمنی داشته باشند.
ویزواری گفت: کوی امام رضا (ع)، چاله باغ جنوبی، کوی محتشم، اکبرآباد (رضوی ۱)، کوی عرفان، ۱۴ متری اول، دوم و سوم شهرداری، قدس هشت، کوی سبطی (ضلع شرق)، تپه صداوسیما و بخشهایی از محدوده چشم انداز از جمله مناطقی است که احتمال وجود رانش بروز رانش محتمل است.
این مهندس گرگانی ادامه داد: با وجود ریسک پذیری بالا، ساخت و ساز و تراکم واحدهای مسکونی در این مناطق در حال افزایش است که هیچ سنخیتی با پایداری زمین در این محلات ندارد.
وی افزود: برخی از بناهایی که در این مناطق احداث میشوند دارای حفاریها و گودبرداریهای غیر اصولی بوده و از چاه فاضلاب جذبی برای خروج فاضلاب استفاده میکنند که این امر زمینه نفوذ و فرّار شدن خاک را افزایش میدهد.
ویزواری گفت: با توجه به اینکه پی این ساختمانها و آپارتمانهای بلند مرتبه عمیق نیست با کوچکترین فشار بیرونی و یا درونی مانند نشت آب دچار لغزش و حادثههای غیر قابل جبران میشود.
وی به اقدام پیشنهادی شهرداری گرگان در خصوص احداث دیوار حائل در این منطقه اشاره کرد و گفت: ساخت دیوارههای حائل باید از ارتفاع و عرض مناسبی برخوردار باشد تا بتواند با حرکت و لغزش احتمالی هزاران تن بافت خاک مقابله کند.
شهرام شاکری معاون فنی و شهرسازی شهرداری گرگان هم گفت: در بررسیهای میدانی از محل حادثه رانش در محله جام جم مشخص شد که بر اثر نشت و نفوذ آب، خاک منطقه سیال و فشاری به دیوارههای این ساختمانها وارد و این امر موجب لنگر و واژگونی دیوار شده است.
وی گفت: با توجه به مطالعاتی که مشاورین ذی صلاح انجام دادند احداث دیوار نگهدارنده و حائل برای مقام سازی این دو مجتمع مسکونی حدود ۷ میلیارد تومان هزینه دارد.
گفتنی است، با وجود آنکه ناظر عالیه سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گلستان طی مصاحبهای با خبرنگاران علت اولیه بروز این حادثه را نشت آب از شبکه انتقال آب شرب در منطقه جام جم عنوان کرده بود، اما مسئولان شرکت آب و فاضلاب استان گلستان این موضوع را رد کرده و بیان داشتند که تاکنون گزارش مبنی بر ترکیدگی لوله در محله جام جم گرگان اتفاق نیفتاده است.
محمود اسپانلو، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان گلستان گفت: دستگاههای متولی در خصوص حادثه رانش در محدوده جام جم پای کار آمده اند و جلسات متعددی برای سازماندهی امور منطقه برگزار شد تا سکنه در آستانه عید نوروز گرفتار نشوند.
محمود اسپانلو گفت: اسکان افراد در معرض خطر انجام شد و ساکنین از محله پرریسک تخلیه شدند و از این حیث منطقه رفع خطر شده است.
اسپانلو ادامه داد: با توجه به در پیش بودن بارشهای بهاری و احتمال رانش دوباره زمین در این منطقه شهرداری ملزم شد تا اقدامات لازم برای جلوگیری از رانش مجدد در این منطقه را انجام دهند دادستان عمومی و انقلاب گرگان افزود: پروندهای از باب حقوق عامه تشکیل شده و موضوع به طور جدی در دست بررسی است.
وی گفت: ساخت و ساز در خیابانهای محدوده جام جم از معضلات جدی به حساب میآید و با توجه به لوسی بودن خاک منطقه احتمال رانشهای بعدی محتمل است؛ لذا به عنوان اولویت مهم جلوگیری از تکرار چنین حوادثی در دستور کار قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری دانشجو، به رغم آنکه حل مشکل ساکنان خیابان جام جم گرگان در استانه عید نوروز و ماه مبارک رمضان باید در اولویت نخست اقدامات مجموعه مدیران شهری گرگان قرار بگیرد، اما واقعیت آن است که نظارت و کنترل بر اجرای دقیق طرح تفصیلی و محدودیتهای منظور شده در این طرح به ویژه در محلات پر ریسک باید نصب العین مجموعه مدیریتی شهری گرگان قرار بگیرد تا از بروز دوباره چنین حوادثی در آینده جلوگیری شود.