به گزارش گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو-محمدحسین سلطانی؛بعد از اطلاعیهی ساترا در دوم شهریور که خبر از فرستادن ماجرای غربت و جوکر ۲ به دادستانی تهران میداد، روز یکشنبه پخش سریال «غربت» به دستور دادستانی تهران توقیف شد. مهران دهنمکی، عضو مجمع تحلیلگران ساترا، در یک موضعگیری اعلام کرد:«رفع توقیف غربت بستگی به تصمیم مشترک دادستانی و ساترا بستگی دارد.»
اما موضعگیریهای مطرحشده تنها یکطرف از ماجرا را روایت میکند. طرف دیگر ماجرا فیلیمو و نماوا و عواملشان نشستهاند. شنبه بعد از جدی شدن ماجرای توقیف، امیر پور کیان، کارگردان «غربت»، اولین واکنش را از سمت پلتفرمها نشان داد. او با یک جمله، ویدئوی دو دقیقه و سیثانیهایاش را آغاز کرد:« من امیر پورکیان احمدآبادی فرزند خوزستان و متولد شهر شهیدپرور اهواز هستم.» اما ماجرای توقیف غربت چه بود؟
بعد از گذشت سه قسمت از غربت واکنش خوزستانیها به غربت آغاز شد، دلیل این واکنشها برداشت مردم از تصویرسازی نامناسب غربت از مردم حاشیهنشین استانهای عرب نشین بود. این واکنشها پای «غربت» را به مجلس کشاند. سید محسن موسوی زاده نماینده مردم اهواز در مجلس در اعتراض به این سریال گفته است:« اقدام نابخردانه سریال نمایش خانگی غربت در «توهین به قومیت شریف عرب» را بهصورت جدی پیگیری کردم. رئیس ساترا در پاسخ اعلام کرد که «این سریال فاقد مجوز است و باید از شبکه خانگی حذف شود.»
البته امیر پورکیان در مشکلساز شدن پخش سریالهایش ید طولایی دارد. ممنوعهی پورکیان بر اساس گفتهی او :« در هر قسمت هفت دقیقه و در کل سریال سیصد دقیقه از سریال را حذفشده دید.»
پورکیان در آن اظهارنظر، تقصیر را گردن کسانی دانست که خودشان را فراتر از ارشاد میدیدند.
شنبه سوم شهریور و با توجه به اتفاقات و واکنشهای مجلس و مردم به «غربت»، پورکیان در صفحه شخصی اینستاگرامش سخن از فرزند خوزستان بودن زد و با بیان اینکه تمام اتفاقاتی که افتاده سو تفاهم است، به این نکته اشاره کرد که حتی ممکن است موج راه افتاده، برای ضربه زدن به کاری از او باشد که بعد از مدتها منتشرشده. پورکیان در ادامه این ویدیو گفت:«هیچکس قصد توهین نداشته و تمام بخشهایی که به گویش عربی بوده را خودم حذف کردم و در ادامه اصلاً داستان سریال چیز دیگری میشود.» او در انتها عاجزانه از مردم عرب خواست که به او اعتماد کنند و نگذارند سریال او دستخوش تصمیمگیری اشتباه شود. نکته جالب دربارهی سریال غربت عدم موضعگیری پلتفرم پخش کننده، یعنی نماوا است.
اما علیاکبر محمودی مهریزی معاون پایش و نظارت ساترا در گفتوگو با خبرنگار مهر دربارهی دلیل توقیف غربت به نکتهای فراتر از خوزستان اشاره کرد: «متأسفانه سریال غربت بدون مجوز تولید شد و با طراحی شیوهای نامناسب برای دور زدن قانون تولید برنامههای نمایش خانگی ساختهشده بود. درعینحال ساترا باهدف جلوگیری از تضییع سرمایهگذاریهای مادی انجامشده در این سریال، آن را در شورای صدور مجوز مطرح کرد و ازآنجاکه اشکالات زیاد محتوایی این سریال امکان اصلاح در مدتزمان کم را نداشت، ساترا به سکوی نماوا اعلام کرد که آماده همکاری است تا پس از اصلاح موارد اعلامشده از سوی ساترا، مجوز انتشار صادر شود.»
محمودی مهریزی در نکتهای جالب شکایت ساترا از غربت را پیش از اعتراض عربزبانان عنوان کرد و گفت: «ساترا به سکوی نماوا اعلام کرد که آماده همکاری است، بااینحال نماوا اقدام به انتشار این سریال بدون اعمال اصلاحات کرد و سه قسمت از سریال بدون مجوز منتشر شد که در قسمت سوم شاهد اعتراض گسترده عربزبانان کشور بودیم. البته شکایت ساترا هم در مراجع قضائی قبل از این اعتراضات ثبتشده بود.»
مهران دهنمکی، عضو مجمع تحلیلگران ساترا، در گفتوگو با خبرگزاری باشگاه خبرنگاران جوان به این نکته اشاره کرد که اگر جلوی سریال غربت گرفته نمیشد در ادامه اعتراضات بیشتری را جریحهدار میکرد، دهنمکی نکاتش را اینطور بیان کرد: «محتوای سریال غربت ایرادات زیادی داشت که فعلاً بخشی از آن در همین سه قسمت اول مشخص و باعث اعتراض هموطنان عربزبان کشور شد. در سریال غربت شاهد استعمال شدید مواد مخدر برخلاف آییننامههای محتوایی ساترا بودیم و در قسمتهای بعدی اگر اصلاحات ساترا اعمال نمیشد، شاهد صحنههایی بودیم که قطعاً باعث اعتراضات گستردهتر اقشار مختلف جامعه میشد.»
او در ادامه اضافه کرده:«اگر این سریال امروز توسط دادستانی توقیف نمیشد، وضعیت بسیار بدتری در قسمتهای آینده رقم میخورد». در پایان این مصاحبه مهران دهنمکی درباره سرنوشت سریال غربت گفته:«البته شاید الآن برای اعمال اصلاحات دیر شده باشد، چون طبق اعلام دادستانی استان تهران این سریال امروز توقیف شد و درنهایت رفع توقیف سریال به تصمیم مشترک ساترا و دادستانی بستگی دارد.»