گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو- زینب ترکمان (دانشجوی کارشناسی، دبیر نشریه دانشکده ادبیات- انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاه علامه طباطبائی): بعد از بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی، تمامی اعضای کابینه آقای پزشکان رأی اعتماد گرفتند و دولت چهاردهم رسما کار خود را آغاز کرد.
درباره یکی از صحنههای ماندگار این روزها میتوان به انتصاب فرزانه صادق مالواجرد به مقام وزارت راهوشهرسازی اشاره کرد، ایشان با کسب ۲۳۱ رأی، اعتماد نمایندگان مجلس را به خود جلب کرد.
همچنین ایشان از سوی وزیر راه در دولت شهید رئیسی به عنوان مشاور در امور شهرسازی و معماری منصوب شد. همچنین، دومین زنی است که در تاریخ نظام جمهوریاسلامی به عنوان وزیر انتخاب میشود و در رأس یک وزارتخانه قرار میگیرد.
البته در کنار این افتخار مسائل قابل توجه دیگری هم وجود دارد. از جمله: صلاحیت برخی وزرا که تأیید آن از یک مجلس انقلابی انتظار نمیرفت و حتی با وعدههای شخص رئیس جمهور هم مطابقت نداشت.
- سابقه درخشان
عبدالناصر همتی یکی از کسانی بود که هیچکس فکرش را نمیکرد در سن ۶۷ سالگی به عنوان وزیر اقتصاد از مجلس رأی اعتماد بگیرد. ایشان در دولت دوازدهم با حکم حسن روحانی به عنوان رئیس کل بانک مرکزی ایران منصوب شد.
این موضوع که قرار بود از جوانان استفاده بیشتری شود به کنار، استفاده از افرادی که از آنها فقط وعده دیدم و عمل هرگز، جای خود دارد. همتی در دولت دوازدهم در حالی اطلاعات محرمانه ارزی کشور را برای دریافت وام کرونا در اختیار صندوق بینالمللی پول قرار داد که موفق نشد حتی یک سنت هم از این صندوق وام بگیرد.
از طرفی بررسی نرخ رشد سالانه نقدینگی نشان میدهد از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون بالاترین نرخ رشد نقدینگی مربوط به سال ۱۳۹۹ که عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی بوده، است. نرخ رشد نقدینگی در پایان آن سال نیز به ۶/۴۰ درصد رسیدهبود.
البته بعد از آن رشد نقدینگی در دولت شهید رئیسی روند کاهنده به خود گرفت به طوری که در پایان سال ۱۴۰۲ رشد نقدینگی به ۳/۲۴ درصد رسید.
- کابینه جوان!
آقای محمدرضا ظفرقندی یکی از پیرترین وزرای کابینه و درواقع مسنترین وزیر بهداشت بعد از انقلاب اسلامی است. ایشان در دوره وزارت بهداشت دکتر پزشکیان، با سپردن تعرفهگذاری بخش خصوصی به سازمان نظام پزشکی، موجب افزایش دو تا سه برابری تعرفه این بخش و افزایش هزینههای درمانی مردم شد.
از طرفی دیگر در دوران کرونا درحالی که تعداد کشتهها افزایش پیدا کرده بود، آقای ظفرقندی به همراه ۹۸ نفر از اعضای مجمع عمومی این سازمان در نامهای به رئیسجمهور مخالفت خود را با خرید واکسن روسی اعلام کرد. درصورتی که وی ۲۰ روز قبل، بر تهیه واکسن از کشورهای روسیه و هند تأکید کرده بود.
بعد از آن مدعی ایجاد مشکل در روند تولید واکسن برکت شده بود؛ ادعایی که با واکنش مدیران بنیاد برکت و وزیر بهداشت روبرو شد.
- دیپلماسی لبخند
سیدعباس عراقچی با کسب ۲۴۷ رأی موافق سکاندار دستگاه دیپلماسی دولت چهاردهم شد. ایشان چهار سال عهدهدار سمت معاون سیاسی وزیر خارجه بود و در دولت شهید رئیسی طی حکمی از سوی شهید حسین امیرعبداللهیان به عنوان مشاور وزیر خارجه منصوب شد. همچنین در دوران دبیری شورای عالی امنیت ملی علی لاریجانی و سعید جلیلی در تیم مذاکره کننده حضور داشت. عراقچی سوابق قابل توجهی دارد. ولی در درجه اول وزیر خارجه باید اقتدار داشته باشد، اما وقتی بهعنوان سرپرست تیم مذاکرهکننده بود، بسیاری از موارد را رعایت نکردند و کارنامه مثبتی در این زمینه ندارند.
با توجه به تجربیات و تخصصی که ایشان و محمدجواد ظریف داشتند، چرا باید قراردادی تحت عنوان برجام امضا شود که هیچ دستاوردی برای کشور نداشت؟
جز اینکه در مقابل سیاست خصمانه دیگر کشورها سیاست لبخند را در پیش گرفتند شاهد اتفاق دیگری نبودیم. در نهایت که مذاکره با چشم گفتنهای بی، چون و چرای شما بی نتیجه ماند، مسئول این ناکامی را ملت انقلابی ایران قلمداد کردید: با مرگ بر آمریکا گفتن شما برجام بینتیجه ماند.
باید شعار مرگ بر آمریکا و آتش زدن پرچم را متوقف کنیم...
گویا فراموش کردید استکبارستیزی و دادخواهی از آرمانهای اصلی و اساسی انقلاب اسلامی است. شما که مدعی هستید، نباید مکتب حاج قاسم را فراموش کنید. برای رفع تحریمها تلاش کنید برای حق خواهی سعی و کوشش کنید و صلابت داشته باشید. در زمانی که جنایات آمریکا و اسرائیل برای همگان آشکار است و ملل مختلف صدای مردم مظلوم فلسطین است، دیگر جایز نیست ملت استکبارستیز ایران را زیرسوال ببرید.
بهتر است احیای مذاکرات به مرگ بر آمریکا گفتن یا نگفتن ملت وابسته نباشد. البته آقای عراقچی به اولویتها و سیاستهای خود در دولت چهاردهم اشاره کرد که درصورت تحقق آنها میتواند اعتماد ملت را جلب کند.
سیاست حسن همسایگی با قوت به پیش خواهد رفت، چین، روسیه و دیگر کشورهایی که در زمان سختی و تحریم همراه ایران بودهاند، قدرتهای نوظهور و عرصههای جدی در آفریقا، آمریکای لاتین و شرق آسیا در اولویت روابط خارجی دولت چهاردهم قرار دارند. سیاست مدیریت تخاصم با آمریکا، اینکه اگر اروپا رفتارهای نادرست و خصمانه خود را نسبت به ایران اصلاح کند، در فهرست اولویتهای ایران قرار خواهد گرفت و پیش بردن دیپلماسی مناطق مرزی از جمله مواردی بود که عراقچی به آن اشاره کرد.
وی گفت: حمایت بیدریغ، پیوسته و همه جانبه از آرمان فلسطین، در رأس برنامههای دولت چهاردهم در عرصه سیاست خارجی خواهد بود و افزود: «ما راه را گم نخواهیم کرد.»
- فرموده رهبری
البته نقدهای گفته شده به اطلاع رئیس جمهور و اطرافیانشان رسید و ایشان برای تبرئه تمامی آنها تأییدیه رهبری را به سمع و نظرمان رساندند.
در اینکه رهبری امر کردند که در مسیر پیشرفت کشور همگی باید یکدیگر را یاری کنند، هیچ شکی وجود ندارد و یا اینکه همگی ما با بعد از برگزاری انتخابات پیروز هستیم، ولی ایشان همچنین فرموندند: «به کسانی که با نظام و انقلاب زاویه دارند منصب دولتی اعطا نکنید ولی کاملا برخلاف این اتفاق افتاد.»
«استفاده از آمبولانس برای هرگونه کاربری غیر درمانی و غیر پزشکی بدعتی خطرناک است و آن را قویاً محکوم مىنماییم.» این بخشی از نامه انجمن اسلامی پزشکان به ریاست ظفرقندی در ماجرای اغتشاشات سال ۱۴۰۱ بود. در این بیانیه حتی به ۱۵۰ آمبولانسی که به سختی در شرایط تحریم خریداری شده بود و اغتشاشگران تخریب کرده بودند اشاره هم نشد و سوالی پیش میآید که چرا تا به حال بیانیهای در راستای حمایت از مشکلات آنها و بررسی معضلات نظام سلامت صادر نکرده است.
بدتر از آن شخصی که اتفاقات تلخ ۱۴۰۱ را همان فتنه زن زندگی آزادی را جنبش پاکان تلقی کرد حال شخص اول وزارت بهداشت میشود. کسانی که در ناآرامیها دمیدند و موجب ریخته شدن خونهای پاکی مانند آرمان علیوردی و روح الله عجمیان شدند؛ و یا آقای صالحی امیری که در فتنه سال ۸۸ سابقه دارد و جزو کسانی است که به سران فتنه مشاوره داده بو و اقدام علیه امنیت ملی کرده است. البته شخص ایشان اتهامات را تکذیب کردند و با واکنش اشخاصی که این موضوع را مطرح کردند، مواجه نشدند. البته بر اساس گزارشهای رسمی حکم جلب در آن مقطع برای وی صادر شده بود، اما بنا به دلایلی اجرا نشد. در این باب نمیتوان زیاد پافشاری کرد، اما از طرفی هم نمیتوان منکر این شد که یکی از سوابق صالحی امیری در اداره کل اطلاعات استان خوزستان است که در زمان مدیریت وی اتفاق ناگواری رخ داد و کار به بازرسی دفتر مقام معظم رهبری رسید.
- من خرج امام میشم نه امام خرج من
آقای پزشکیان ادعا داشتند که کسانی که تا به امروز به وعدههای خود عمل نکرده اند باید اعدام شوند! ولی افرادی در کابینه ایشان حضور دارند که در طول سالهای خدمت خود به وظایف خود عمل نکردند.
حضور آنان را با رهبری توجیه میکنند و مدعی هستند که سفارش رهبری است!
درصورتی که رهبری هیچ گاه امر نمیکند که چه کسی رأس کار باشد ولی صراحتاً اعلام کردند که بهتر است مخالفان نظام حضور نداشته باشند. بهتر بود برای توجیه این مسائل یا همراه کردن نمایندگان مجلس از رهبری مایه نگذارید. چون در آخر هم برای توجیه ناکارآمدیها همانند دولت دوازدهم میگویید: «ما میخواستیم بکنیم، اما نگذاشتند.»
ای نشسته صف اول این جمله شهید بروجردی را به خاطر بسپار؛ آن سوی میزِ تو چشمان شهیدی است به تو.
* انتشار یادداشتها به معنای تأیید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است.