گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو: بیانیه مشترک نمایندگان کشورهای ترکیه، روسیه و ایران در مذاکرات آستانه با تمرکز بر مسائلی چون تلاش برای مبارزه با تروریسم، بهبود وضعیت انسانی در سوریه و حفظ صلح و ثبات در منطقه، نکات مهمی را شامل میشود. در ادامه، مهمترین موارد بیانشده در این بیانیه بهتفصیل ذکر شده است.
حمایت از اقدامات چهارجانبه و همکاری در مبارزه با تروریسم: کشورهای عضو از تلاشهای چهارجانبهای که میان ترکیه، ایران، روسیه و سوریه براساس توافقات صورتگرفته در نشستهای وزرای دفاع در تاریخ ۲۵ آوریل ۲۰۲۳ و وزرای خارجه در ۱۰ مه ۲۰۲۳ در مسکو انجام شده، استقبال کرده و بر ضرورت همکاری مشترک در زمینه مبارزه با تروریسم تأکید دارند.
لزوم حفظ آرامش و آتشبس کامل در ادلب: تأکید کشورها بر حفظ آتشبس کامل و آرامش در منطقه کاهش تنش ادلب با هدف جلوگیری از بروز درگیریهای جدید و برقراری ثبات در این منطقه حساس سوریه.
درخواست کمک از جامعه بینالمللی برای بهبود وضعیت انسانی: در این بیانیه از جامعه بینالمللی، سازمان ملل و نهادهای بشردوستانه درخواست شده است تا با حمایت از زیرساختهای حیاتی سوریه نظیر تأسیسات آب و برق، در بهبود شرایط انسانی و پیشرفت در روند حل سیاسی بحران سوریه همکاری کنند.
ابراز نگرانی از گسترش درگیریها و تأکید بر احترام به قطعنامههای سازمان ملل: این بیانیه نگرانی عمیق کشورهای ضامن را نسبت به گسترش درگیریها در منطقه ابراز کرده و تأکید دارد که باید به تصمیمات و قطعنامههای سازمان ملل، بهویژه آنهایی که اشغال جولان سوریه را محکوم میکنند، احترام گذاشته شود. همچنین پایبندی به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه مورد تأکید قرار گرفته است.
ضرورت احیای روابط ترکیه و سوریه: کشورهای ضامن بر اهمیت احیای روابط ترکیه و سوریه براساس احترام متقابل و حسن همسایگی تأکید دارند تا شرایط بهتری برای مبارزه با تروریسم و بازگشت امن پناهندگان سوری ایجاد شود.
نقش محوری روند آستانه در حل بحران سوریه: روند آستانه همچنان بهعنوان مهمترین چارچوب برای رسیدن به حل دائمی بحران سوریه شناخته شده و کشورهای ضامن بر اهمیت این روند برای برقراری صلح و ثبات در سوریه تأکید میکنند.
محکومیت اقدامات اسرائیل و درخواست آتشبس فوری در غزه: کشورهای ضامن با محکوم کردن حملات اسرائیل به غزه، لبنان و کرانه باختری، خواستار آتشبس فوری و پایدار و دسترسی بدون مانع به کمکهای انسانی در غزه شدند و از شورای امنیت سازمان ملل خواستند تا در این زمینه اقدامات لازم را انجام دهد.
محکومیت حملات اسرائیل به سوریه: این بیانیه حملات اسرائیل در سوریه را نقض حقوق بینالملل و حاکمیت سوریه دانسته و بر غیرقانونی بودن این اقدامات اسرائیل تأکید میکند.
تسهیل بازگشت امن و داوطلبانه پناهندگان و آوارگان سوری: کشورهای ضامن بر اهمیت فراهمسازی شرایط مناسب برای بازگشت امن، داوطلبانه و با عزت پناهندگان و آوارگان سوری به مناطق محل اقامتشان تأکید داشته و تضمین حق بازگشت آنان را ضروری میدانند.
ادامه عملیات آزادسازی بازداشتشدگان و شناسایی افراد مفقود: بیانیه بر تلاش برای آزادسازی بازداشتشدگان و بازگرداندن اجساد و شناسایی افراد مفقود در چارچوب فعالیتهای تیم مربوط به آزادی بازداشتشدگان تأکید کرده است.
استقبال از حضور ناظران بینالمللی در روند مذاکرات: کشورهای ضامن از مشارکت هیئتهای اردن، عراق و لبنان بهعنوان ناظر در نشستهای آستانه و همچنین حضور نمایندگان سازمان ملل و کمیته بینالمللی صلیب سرخ استقبال کردهاند و بر نقش این نهادها در کمک به پیشبرد صلح و حمایتهای انسانی تأکید کردند.
این بیانیه با رویکردی جامع به بحران سوریه و مسائل منطقهای، بر ضرورت همکاری بینالمللی و احترام به اصول حقوق بینالملل تأکید کرده و مسیرهایی برای ایجاد صلح و ثبات در سوریه و منطقه ارائه میدهد.