به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری دانشجو، شینا انصاری در نخستین نشست خبری که امروز در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد، اظهار داشت: تلاش میکنیم در جلسه بودجه سال آینده ضمن ارتقای حفاظت و پایش محیط زیست و استفاده از ظرفیتهای مشارکتی مردم بتوانیم سهم محیط زیست از بودجه عمومی را افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه تکالیف سازمان با منابع انسانی و مالی آن تناسب ندارد، گفت: تعداد خودروهای عملیاتی در مناطق چهارگانه ۸۰۰ دستگاه است این در حالیست که وسعت مناطق حفاظت شده بیش از ۱۹ میلیون هکتار است علاوه بر آن ۵۰ درصد پستهای سازمان بلاتصدی است.
انصاری ادامه داد: به ازای ۶۷۰ صنعت یک کارشناس پایش وجود دارد که تعداد صنایع در شهرهای صنعتی بیش از این است. در سطح حفاظتی سهم هر محیط بان ۷ برابر استاندارد جهانی است.
رئیس سازمان محیط زیست همچنین از بازنگری ساختار ستاد احیای دریاچه ارومیه خبر داد و گفت: نظر سازمان محیط زیست این است که استان آذربایجانی غربی، نمیتواند مشکلات دریاچه ارومیه را از جمله اقدامات آموزش جوامع محلی و الگویی که انجام شده به ثمر برساند. هدف سازمان محیط زیست در اولویت اول بازنگری ساختار است.
وی درباره تامین انرژی و بازنگری درباره کیفیت تولید بنزین نیز، گفت: ما با توجه به اسناد بالادستی و قانونهای اجرا شده آیین نامه در ارتباط با سوخت، نحوه تولید و عرضه همه سوختهای مصرفی با توجه به استاندارها ملاک عمل قرار گرفته است.
وی گفت: با توجه به پایشها و گزارشی که میدهند و تصمیمات ما در حوزه سوخت و نیز پایشهای سوخت به صورت فصلی شروع میشود و هدف این قانون این است که مشکلاتی پیش آمده از جمله تحریمها و ناترازی جدی در تامین انرژی، پایش و نظارت ما نیز مستمر باشد.
وی همچنین از انتشار گزارشات پایشهای سوختی خبر داد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه به اجلاس کاپ ۲۹ اشاره کرد و گفت: ما با دبیر کل دیدار خوبی داشتهایم و در راستای همکاری با کشورهای عضو اکو نیز به نتایج مطلوبی در اجرای اقتصاد سبز رسیدهایم. اساسا کاپ ۲۹، بیشتر رویکرد مالی داشته است و این مسائل در باکو مطرح بود و کشورهای توسعه یافته بیشترین سهم را در تولید گاز گلخانهای دارند و مقرر شد باید چه سازکارهایی داشته باشند و فرآیندها چگونه در نظر گرفته شود.
انصاری گفت: در خصوص روابط ایران وروسیه در حوزه محیط زیست، جلسهای داشتیم. درموضوعات مختلف در حوزه انرژی و تنوع زیستی، مدیریت آلودگی ها، در اجلاس اخیر باکو نیز شرکت کردیم. با مدیران قزاقستان، ارمنستان، ترکمنستان صحبت کردیم، در حوزه آب و محیط زیست امیدواریم با انتقال تجربیات داشته باشیم.
در ادامه رئیس سازمان محیط زیست از اجرای قانون هوای محیط زیست خبر داد و گفت: دراین موضوع تکالیف و ظرفیت دستگاههای ذیربط مشخص شده است.
وی با بیان اینکه قرار است به صورت مستمر تصمیمات کمیته پایش آلودگی هوا را پایش کنیم، افزود: استان اراک یکی از کلانشهرهایی است که کیفیت هوای آن به صورت مستمر در کنار سایر کلانشهرها پایش میشود.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست این را هم گفت که در نظر داریم خودروهای فرسوده را از رده خارج کنیم. عواملی که موضوع آلودگی هوا را تشدید میکنند باید اصلاح بشوند و ایستگاهای پایش آلودگی هوا باید قطعات آنها بازسازی بشوند.
وی در خصوص توافقنامه پاریس گفت: ما به توافقنامه پاریس پیوستیم و حفظ منافع ملّی برای ما مهم است. چون کشوری هستیم که متکی به سوختهای فسیلی هستیم و منافع موضوع در دستور کار قرار دارد.
انصاری گفت: ما استفاده حداکثری از مشاهده مردمی داریم. ما تبادل نظر داریم، اما خواهشمندیم از مردم یاری بجویند و از دیدگاههای خود ما را مطلع سازند.
وی با اشاره به دیپلماسی محیط زیستی گفت: یکی از اقدامات ما در این زمینه شرکت در کاپ ۲۹ بود. از سوی دیگر به رغم تحریمهای ظالمانه تاکنون اقداماتی مانند عضویت در ۱۴ کنوانسیون و میزبانی دو کنوانسیون بازل و استکهلم و رامسر انجام شده است.
انصاری با بیان اینکه مشکلات محیطزیستی خیلی وسیع است و در طول چندین دهه ایجاد شده است. نمیتوان در کوتاهمدت انتظار رفع آنها را داشت. با این حال تمام تلاش خود را میکنیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از صحبتهای خود تاکید کرد: بر مبنای حاکمیت قانون در حوزه محیط زیست به قوانین موضوعه مانند قانون هوای پاک و قوانین دیگر مانند برنامه هفتم توسعه توجه و بر مبنای آن عمل و در جهت پاسخگویی و شفافیت اقدام میکنیم.
وی ادامه داد: اجرای قانون هوای پاک یکی از اولویتهای سازمان حفاظت محیط زیست است و به این منظور مازوتسوزی در سه نیروگاه شازند، منتظر قائم و شهید منتظری متوقف شد. علاوه بر آن برنامه آموزش و فرهنگسازی و ارزشگذاری خدمات اکوسیستمی در ۱۹ استان در دست اقدام است.
انصاری افزود: توسعه حفاظت مشارکتی و توسعه پایگاه داده و هوشمندسازی و استفاده از فناوریهای نوین و ارتقای مهارتهای یگان حفاظت محیط زیست در زمینه افزایش توان دفاعی و عملیاتی از دیگر اقدامات پیشبینی شده است.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست تهیه برنامه مدیریت تغییرات اقلیمی، مدیریت کربن، ظرفیتسازی، ارزشیابی و اثربخشی و تدوین نقشه پیگیری شده است.
وی ادامه داد: بهجد افزایش بودجه سازمان حفاظت محیط زیست را پیگیری میکنیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: بر اساس اطلاعات سیاهه انتشار مازوت سوزی در سه نیروگاه متوقف شد. در سیاهه انتشار سهم منابع آلاینده شخص میشود.
انصاری اضافه کرد: ۵۸ درصد از آلودگی هوای تهران ناشی از منابع متحرک است بنابراین در کلانشهرهای تهران و مشهد ساماندهی منابع متحرک در دستور کار قرار دارد علاوه بر آن اسقاط خودروهای فرسوده، نوسازی حمل و نقل و توسعه حمل و نقل عمومی از برنامههای ماست.
وی اضافه کرد: علت اصلی آلودگی کلانشهرهای کرج و اصفهان منابع ساکن مانند نیروگاههاست بنابراین در این شهرها اولویت بهینهسازی سوخت صنایع و نیروگاهها و فیلتراسیون صنایع است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: ارتباط معناداری بین مازوت سوزی و انتشار گاز دی اکسید گوگرد وجود دارد و افزایش این گاز به معنای استفاده از مازوت است.
انصاری با بیان اینکه برای ارتقای کیفیت هوا علاوه بر ممنوعیت مازوت سوزی باید راهکارهای دیگری بیندیشیم، اظهار کرد: لازم است بر اسقاط خودروهای فرسوده تمرکز کنیم چراکه نسبت به تولید خودرو ناچیز بوده است علاوه بر آن آلایندگی موتور سیکلتهای فرسود ۳ برابر خودروهاست، اما اسقاط آن در حد صفر بوده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست درباره اقدامات این سازمان در حوزه کاهش فرونشست زمین اظهار کرد: سازمان محیط زیست در این زمینه به طور مستقیم مسئولیتی ندارد. در قانون برنامه هفتم توسعه نیز وزارتخانههای نیرو و جهاد کشاورزی در این زمینه مکلف هستند ولی در زمینه موضوع حقابههای محیط زیستی تکالیفی را بر عهده داریم و موضوعات مرتبط با فرونشست زمین را پیگیری میکنیم. یکی از مشاوران در حوزه ریاست نیز باید تخصص مرتبط با فرونشست زمین را داشته باشد لازم است سعی کنیم میزان فرونشست به ویژه در اصفهان کنترل شود.
انصاری تاکید کرد: پهنهبندی مناطق در معرض تهدید در حوزه فرونشست بسیار مهم است و سازمان محیط زیست استقرار حکمرانی منابع آب را دنبال میکند.
وی خاطرنشان کرد: فرو نشست پدیدهای است که در طول زمان به وجود آمده این و یکباره برطرف نمیشود ولی با سیاستگذاریهای لازم در این زمینه تلاش میکنیم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار کرد: در سال ۱۴۰۳ تاکنون ۱۷۰ هزار خودرو اسقاط شده است و براساس برنامه هفتم توسعه سالانه ۵۰۰ هزار خودرو فرسوده اسقاط شود.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود درباره اقدامات انجام شده برای تامین حقآبه رودخانه ارس گفت: آقای عباس عراقچی - وزیر امور خارجه - دغدغه دیپلماسی آب دارند و به عنوان متولی اصلی این موضوع را پیگیری میکنند. موضوع حقآبهها را در سازمان محیط زیست در دستور کار داریم. در حوزه رودخانه ارس نیز موضوع آلودگیها را پیگیری میکنیم. در این زمینه کمیتهای تشکیل شده است و پیگیری موضوعات با کشورهای ارمنستان و آذربایجان در دستور کار است.
انصاری درباره تشکیل بازار ملی کربن اظهارکرد: کاهش انتشار گازهای گلخانهای یک موضوع مهم برای مدیریت اقلیم است. بازار ملی کربن تعادلبخشی میان انتشار گازها و کاهش انتشار گازهای گلخانهای، استفاده از منابع تجدیدپذیر و بهینهسازی مصرف انرژی در دستور کار است. یکی از راهکارها تعامل با کشورهای دیگر به منظور استفاده از ظرفیتهاست.
وی با بیان اینکه کاهش کربن در دستور کار ماست، گفت: باید به این نکته توجه کرد که وضعیت کنونی تغییرات اقلیمی و افزایش گازهای گلخانهای حاصل سیاستهای کشورهای توسعه یافته است و کشورهای در حال توسعه باید از حقوق خود استفاده کنند. در واقع آنها بدهکار هستند و نه ما و لازم است خسارتهای اقدامات خود را بر عهده بگیرند.
انصاری در پایان اظهارمیکند: در حوزه محیط زیست انسانی باید اقتصاد چرخشی را در موضوع پسماند باید در نظر بگیریم.
در پایان این مراسم از پوستر نمایشگاه بینالمللی محیط زیست رونمایی شد.