حبیبالله ظفریان، مدیرکل دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهشهای مجلس، طی نشست تخصصی انرژی در دومین دوره «پیشگامان رهایی» درپاسخ به خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجواعلام کرد: از ابتدای سال جاری روند ذخیرهسازی سوخت مایع، شامل مازوت و گازوئیل، مطلوب نبوده است. این مسئله بهویژه در بازه زمانی شهریور تا آبانماه که معمولاً باید شاهد افزایش ذخایر باشیم، به شکل معناداری کاهشی شده و منجر به افت محسوس ذخایر سوخت شده است.
وی تاکید کرد: کاهش ذخایر سوخت مایع، تأمین سوخت نیروگاهها را در فصل زمستان با چالشهای جدی روبهرو کرده است. به همین دلیل، دولت تصمیم گرفته است با قطعیهای مقطعی، مصرف سوخت نیروگاهها را کنترل کند تا بتواند برق مورد نیاز زمستان را تأمین کند.
وی ضعف در ذخیرهسازی سوخت از ابتدای سال را ریشه اصلی این بحران دانست و بر ضرورت متنوعسازی سبد انرژی کشور تأکید کرد.
ظفریان گفت: در حال حاضر، بیش از ۸۰ درصد برق کشور وابسته به گاز طبیعی است. این وابستگی باید با توسعه انرژیهای تجدیدپذیر و نیروگاههای هستهای کاهش یابد.
ظفریان همچنین بر افزایش راندمان نیروگاهها بهعنوان یکی از راهکارهای کلیدی اشاره کرد و توضیح داد: نیروگاههایی با راندمان پایین (حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد)، سوخت بیشتری مصرف میکنند. بنابراین، تمرکز بر وارد مدار کردن نیروگاههای جدید با راندمان بالای ۵۵ درصد در دستور کار قرار گرفته است.
ظفریان خاطرنشان کرد: در برنامه هفتم توسعه، توجه ویژهای به افزایش بهرهوری نیروگاهها و کاهش وابستگی به گاز شده است. وی افزود: اجرای این برنامهها میتواند در میانمدت تأثیر چشمگیری بر کاهش مشکلات ذخیرهسازی سوخت و تأمین انرژی کشور داشته باشد.