به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، محمدرضا جوان رئیس نمایندگی حفاظت محیط زیست زیرکوه روز شنبه اظهار کرد: برخی از مردم آگاهانه یا ناآگاهانه اقدام به ساخت تلههای دستی به تعداد زیاد کرده و برای زندهگیری پرنده کمیاب و در معرض خطر انقراض هوبره، آنها را در طبیعت کار میگذارند.
وی ادامه داد: این اقدام ناشایست آنها نه تنها ضربه سنگینی به گونه ارزشمند و کمیاب هوبره میزند بلکه تعداد زیادی درخت و درختچه تاغ به همین جهت قطع و از بین میرود، همچنین صدها پرنده یا پستانداران کوچک دیگر ناخواسته در این تلهها گرفتار شده که بیشتر آنها کشته میشوند لذا در میان آنها گونههای کمیاب و در معرض خطری همچون گربه شنی دیده میشود.
رئیس نمایندگی حفاظت محیط زیست زیرکوه با اشاره به اینکه زنده گیری و فروش هوبره تبدیل به شغل کاذبی برای برخی از جوامع محلی به ویژه روستاهای مرزی شده است گفت: این زنگ خطری برای از هم گسستن زنجیرههای غذایی طبیعت منطقه و شکل گیری بحرانهایی همچون پدیده گرد و غبار به واسطه نابودی تاغزارها و پوشش گیاهی منطقه خواهد بود.
گربه شنی تنها گونهای از سرده گربهها شناخته میشود که به طور دائمی در کویر و مناطق خشک زندگی میکند. از نظر بزرگی جثه، گربههای شنی کمی از گربههای خانگی بزرگترند و وزن آنها بین ۱.۵ تا ۴.۶ کیلوگرم است و اندازه بدن آنها نیز به ۳۹ تا ۵۲ سانتیمتر میرسد.
رنگ گربههای شنی، قهوهایخاکستری (کمرنگ) است که این طیف رنگ هرچه به شکم گربه نزدیکتر شده، کمرنگتر میشود. از دیگر الگوهای ظاهری این جانوار میتوان به دست و پای کوچک، چشمان بزرگ، خطهای سیاه یا پرنگی که معمولا روی پاهایشان وجود دارد و گوشهایی اشاره کرد که نسبت به گربههای معمولی، بزرگ و پُرموتر است.
هوبره از پرندههای کمیاب در شرق ایران و خراسان جنوبی است که نسل آن به دلیل قاچاق و شکار غیرمجاز در خطر انقراض قرار گرفته است.
هرگاه اسم هوبره به میان میآید علاوه بر زیباییهایی که این پرنده دارد، یادآور خاطرات تلخی نیز هست. قاچاق و کشتار فقط برای تفریح و خوشگذرانی شیخ نشینهای عرب!
پرندهای که به علت زیبایی خاصش به طلای زنده بیابان نیز معروف است، مشتریان و طرفداران زیادی در کشورهای حاشیه خلیج فارس دارد و این امر باعث شده سودجویان و قاچاقچیان، بدون در نظر گرفتن خطر انقراض این پرنده با ارزش، آن را شکار کنند.
کاهش شدید جمعیت هوبره در دهههای اخیر باعث شده تا اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت و منابع طبیعی، این گونه با ارزش را در رده حفاظتی آسیب پذیر قرار دهد.
به گزارش دانشجو، ۱۳.۳ درصد عرصه خراسان جنوبی معادل دو میلیون و ۶ هزار و ۲۱۳ هکتار در قالب مناطق چهارگانه محیط زیست مدیریت میشود و با افزوده شدن دو منطقه حفاظت شده در اواخر سال گذشته، تعداد مناطق زیرمدیریت این اداره کل به ۱۲ منطقه افزایش یافت که شامل ۹ منطقه حفاظت شده و سه پناهگاه حیات وحش است.
تاکنون ۲۳۰ گونه پرنده، ۵۰ گونه پستاندار، ۵۰ گونه خزنده، سه گونه دو زیست و بیش از یکهزار گونه گیاهی در این استان شناسایی شده است.