به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، محمد هادی شجاعی؛ استان کرمان به عنوان بزرگترین استان ایران که ١١ درصد خاک کشور را شامل میشود به دلیل واقع شدن در منطقه خشک و نیمه خشک و حاشیه کویر همواره و خصوصا در سالهای اخیر به دلیل کاهش بارندگیها و نزولات جوی و نیز شرایط اقلیمی جدید، کاهش سطح آبهای زیر سطحی و تداوم قریب دو دهه خشکسالیها، با مشکل تامین آب مواجه شده است.
قرارگیری این استان در پهنه جغرافیایی خاص و دوری از دریا و نیز نداشتن رودخانههای بزرگ دائمی، تامین آب شرب مردم استان را با چالشهای جدی مواجه کرده است و در حال حاضر تامین آب شرب صرفا از طریق چاههای آب زیر زمینی تامین میشود که سطح آبی آنها نیز هر روز کاهش مییابد و این امر روی کیفیت آب نیز در دراز مدت تاثیر میگذارد.
به منظور حل این مشکل، طرح هاي تامين آب از طرق مختلف حوضه به حوضه در ساير استان ها نظير بهشت آباد و سد خرسان در مقاطع مختلف زماني مطرح شد، اما سرانجام از سال ٩٢ اجرای پروژه اضطراری انتقال آب خلیج فارس به شهر کرمان از خط صنعت، توسط مدیران ارشد در دولتهای قبلي پیگیری و شروع شد.
اما هنوز و بعد از گذشت چندین سال و اقدامات صورت گرفته در چندین دولت و نیز حضور چندین استاندار در کرمان، هنوز این طرح به اتمام و بهره برداری نرسیده است و در حال حاضر به ١٤ كيلومتري شهر كرمان رسيده است.
طبق اطلاعات موجود و واصله، قرار بوده با توجه به محدودیتهای اعتباری دولت، شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی استان کرمان شامل گل گهر، ملی مس و گهر زمین از محل مسئولیتهای اجتماعی خود به میزان ٣ هزار میلیارد تومان در این پروژه مشارکت نمایند که متاسفانه تا کنون محقق نشده است.
آیت الله رییسی رییس جمهور شهید در سفر خود طی اوایل سال گذشته به کرمان قول داد که این پروژه بزرگ تا ابتدای تابستان ١٤٠٣ به پایان برسد و مردم دیار حاج قاسم از آب شرب پایدار بهرهمند شوند، اما متاسفانه علیرغم تلاشهای صورت گرفته، اما این طرح تا کنون به اتمام نرسیده و مسئولین استان مجبور شدند در خصوص رفع تنشهای آبی تابستان امسال اقدام به حفر چاههای پدافندی تامین آب برای تامین آب شرب مردم شهر کرمان نمايند.
پروژه اضطراری انتقال آب خلیج فارس به شهر کرمان علیرغم همه ضرورتها هنوز به نتیجه نرسیده و تکمیل آن مستلزم تامین ٣ همت اعتبار مالی از سوی شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی شامل گل گهر، ملی مس و گهر زمین است.
اگر چه پیش از این شرکت آب منطقهای کرمان مجری اجرای این طرح بود، اما در تصمیمی عجیب در دولت قبل، اجرای این پروژه به شرکت "آب نیرو" (توسعه منابع آب ايران ) وابسته به وزارت نیرو واگذار شد.
محمد علی طالبی استاندار کرمان که در مراسم معارفه اش هم به اهمیت موضوع تامین آب نیز اشاره کرده بود، اخیرا در نشست با اعضای اتاق بازرگانی استان کرمان، نیز با اشاره به مسائل استان در خصوص تامین آب تصریح کرد: موضوع تامین آب یکی از اولویتهای اصلی استان است و با توجه به اهمیت موضوع، یک مشاور را در این خصوص تعیین میکنم.
او افزود: با همافزایی در موضوعات مختلف میتوان برنامههای خوب و موثری در استان انجام داد؛ ما باید در قالب یک برنامه مشخص موضوع آب را دنبال کنیم و در این زمینه یک گفتمان مشترک شکل گیرد.
استاندار کرمان همچنين همواره در جلسات متعدد بر اهمیت و ضرورت پیگیری مسئله آب تاکید کرده است و اصحاب رسانه كرمان ، منتظر برگزاري اولين نشست خبري وي هستند تا موضوع آب و آخرين وضعيت طرح انتقال آب از خليج فارس را به عنوان يكي از سوالات اصلي و مطالبات مردم از استاندار جديد كرمان بپرسند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای کرمان در این خصوص در گفتوگو با دانشجو اعلام کرد: پروژه انتقال آب خلیج فارس به کرمان به ۱۴ کیلومتری شهر رسیده و طبق اعلام شرکت مجری طرح، اعتبار ۳ هزار میلیارد تومانی اتمام پروژه هنوز از سوی صنایع استان شامل شرکتهای گل گهر، ملی مس ایران و گهر زمین، تامین نشده است.
حمید علیدادیسلیمانی در خصوص آخرین وضعیت اجرای پروژه خط انتقال آب خلیج فارس به شهر کرمان و علل تاخیر در افتتاح این پروژه که میبایست طبق وعده قبلی رییس جمهور شهید آیت الله رییسی قبل از تابستان امسال به بهره برداری میرسید، گفت: این پروژه به ١٤ کیلومتری شهر کرمان رسیده است.
او افزود: در پروژه خط انتقال آب خلیج فارس جهت تامین آب شرب به شهرهای کرمان و رفسنجان است.
وی اظهار کرد: برای احداث خط انتقال آب به شهر کرمان هم از مخزن R ۲ تا شهر کرمان در مجموع یکصد و چهل و پنج کیلومتر فاصله وجود دارد و تا سال ١٤٠١ توسط شرکت آب منطقهای نزدیک به ٦٧ کیلومتر خط اجرا گردیده بود و سپس با تصمیمی که توسط دولت قبل و وزارت نیرو گرفته شد، کل اجرای پروژه از این شرکت گرفته و به شرکت آب نیرو وابسته به وزارت نیرو واگذار شد و این شرکت پاسخگوی مسائل اجرای این پروژه میباشد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کرمان اعلام کرد: طی بازدیدی هم که انجام دادیم خط اجرای انتقال آب تقریبا انجام شده و ١٤ کیلومتر آن باقی مانده و این ١٤ کیلومتر هم مدیران شرکت آب نیرو اعلام کرده اند که تامین مالی اش انجام شده و ان شالله قبل از سال ١٤٠٤ عملیات لوله گذاری این ١٤ کیلومتر باقی مانده نیز اجرا خواهد شد.
وی افزود: پروژه خط انتقال آب خلیج فارس به شهر کرمان، نیازمند دو ایستگاه پمپاژ دارد که با تماسی که با مجری طرح یعنی شرکت آب نیرو گرفتیم، این بخش از پروژه حدود ٦٠ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
علیدادی سلیمانی تصریح کرد: در بحث تامین مالی ایستگاههای پمپاژ این پروژه بزرگ آبرسانی، یک سری مستندات وجود دارد و صورت جلساتی مربوط به دولت قبل میباشد که باید صنایع بزرگ استان کرمان میبایستی ٣ هزار میلیارد پول را به این پروژه تزریق میکردند که تاکنون طبق اعلام شرکت آب نیرو، اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است.
وی گفت: طبق اعلام مدیران شرکت آب نیرو اگر این ٣ هزار میلیارد تومان به این پروژه تزریق شود، عملیات احداث ٢ واحد ایستگاه پمپاژ هم به موقع انجام میشود؛ با پیگیریهایی که داریم بطور مشترک با مدیران شرکت آب نیرو انجام میدهیم، امیدوارم ان شالله هر چه زودتر ٣ هزار میلیارد تومان به این پروژه که در جهت رفاه مردم کرمان است، تزریق شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان کرمان تاکید کرد: اهمیت و مسائل این پروژه بزرگ به استاندار جدید کرمان منتقل شده و پیگیریهایی در سطح استانی و ملی در مورد تامین مالی این پروژه در حال انجام است.
وی اظهار امیدواری کرد: پروژه خط انتقال آب خلیج فارس به شهر کرمان، خرداد ماه سال آینده که با پیک مصرف آب شرب در شهر کرمان مواجه میشویم افتتاح شود.
او تصریح کرد: بر اساس اعلام شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران (آب نیرو) سه شرکت بزرگ صنعتی و معدنی استان کرمان شامل شرکتهای گل گهر، گهر زمین و صنایع ملی مس هر کدام با قدر السهم مساوی به میزان یک هزار میلیارد تومان (جمعا ٣ هزار میلیارد تومان) بایستی به اجرای این پروژه بزرگ اختصاص دهند تا تکمیل شود، که طبق اعلام این شرکت، تا کنون هیچ گونه تخصیص مالی از سوی این شرکتهای صنعتی و معدنی، صورت نگرفته است.
نماینده مردم کرمان و راور ميز در دیدار با وزیر صمت، خواستار پیگیری ویژه وی پیرامون حل مشکلات تامین اعتبار پروژه مهم و حیاتی طرح انتقال آب خلیج فارس به شهر کرمان از سوی صنایع بزرگ استان کرمان شد.
شهباز حسن پور نماینده مردم کرمان و راور در خصوص جزییات این دیدار به خبرنگار دانشجو گفت: در دیدار اخیر با وزیر صمت در تهران، خواستار توجه و پیگیری ویژه وی پیرامون حل مشکلات تامین اعتبار مالی پروژه مهم و حیاتی طرح انتقال آب خلیج فارس به شهر کرمان از سوی صنایع بزرگ استان کرمان شدم.
وی اعلام کرد: یکی از موضوعات کلیدی و بسیار مهم کرمان با توجه به خشکسالیهای اخیر، کاهش بارندگیها و کاهش منابع آبی؛ اتمام پروژه بزرگ و مهم طرح انتقال آب خلیج فارس به شهر کرمان با توجه ضرورت عای موجود، کمبود منابع و رفاه مردم است.
وی با اشاره به پیشرفت ۹۰ درصدی این خط انتقال آب، خواستار تأمین اعتبارات مالی لازم برای تکمیل و تجهیز دو ایستگاه پمپاژ که از بخشهای مهم این پروژه به حساب میروند، شد.
او ضمن تقدیر از تلاشهای صورتگرفته در خصوص این طرح بزرگ، به مصوبه هیأت وزیران اشاره کرد و از شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی از جمله صنایع ملی مس ایران، گلگهر و گهرزمین خواست تا با تأمین مالی اعتبارات، این پروژه حیاتی را در جهت تامین آب شرب مردم شهر کرمان به سرانجام برسانند.
حسن پور نماینده کرمان و راور همچنين ٢٢ آبان ماه امسال در مراسم توديع و معارفه استاندار كرمان نيز گفته بود: وضعیت آب در استان کرمان بحرانی است و ۸ ماه است که پروژه انتقال تعطیل شده است و از وزیر کشور میخواهم بطور ویژه و خاص به این موضوع توجه کنند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان نیز در گفتوگو با خبرنگار دانشجو، بر اتمام هر چه سریعتر پروژه انتقال آب خلیج فارس به شهر کرمان، تاکید کرد.
او در تشریح پروژههای این شرکت نیز گفت: همانگونه که در نشست مجمع نمایندگان استان نیز اعلام کردم؛ پروژههای مهم تأمین آب استان به دلیل مشکلات اعتباری و نبود حمایتهای لازم متوقف شدهاند و بدون تأمین اعتبار، ادامۀ پروژهها غیرممکن است.
وی همچنین از تأثیرات منفی قانون بودجه امسال بر وضعیت آبرسانی استان کرمان انتقاد کرد و خواستار توجه ویژه به مسائل آبی کرمان در سطح ملی شد.
او با تشریح وضعیت آب در استان کرمان اعلام کرد: ۲۵ شهرستان و ۸۵ شهر در استان کرمان داریم، اما ۶۷۳ روستا هنوز فاقد آب شرب هستند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمان بیان کرد: ٣٤ شهر استان نیز به دلیل وجود معادن با مشکلات کیفی آب مانند شوری و سختی مواجهاند.
عبدیان از کمبود اعتبارات برای پروژههای آبرسانی و فاضلاب استان خبر داد و اظهار کرد: برای گذر از بحرانهای آبی سال آینده نیازمند ۱۳۶۰ میلیارد تومان اعتبار هستیم.
وی خاطرنشان کرد: تابستان امسال با وجود گرمای بیسابقه در استان و حدود ۸۵ روز دمای مستمر بالای ۴۰ درجه، توانستیم این روزها را با موفقیت پشت سر بگذاریم و این موفقیت حاصل اجرای طرحهای اضطراری تامین آب و احداث چاههای پدافندی و همکاری موثر همۀ دستگاههای مرتبط بوده است.
عبدیان افزود: استان کرمان با اجرای طرحهای اضطراری موفق شد از تابستان امسال گذر کند، اما مشکلات همچنان ادامه دارد؛ راه حل فعلی اتمام هر چه سریعتر پروژه خط انتقال آب از خلیج فارس است.
سینا روزبهانی کارشناس برجسته مسائل آب در استان کرمان نیز در گفتگو با خبرنگار دانشجو گفت: با توجه به شرایط اقلیمی و توسعه جمعیتی و صنعتی، استان کرمان با چالشهای جدی در تأمین آب مواجه است.
او افزود: کاهش سطح آبهای زیرزمینی و کاهش کیفیت آب یکی از معضلات اصلی استان است؛ با توجه به این مشکلات و به دلیل وابستگی شدید تامین آب بخشهای مختلف به منابع آب زیرزمینی، تأمین آب شرب، صنعت و کشاورزی به دشواری امکانپذیر است و ضرورت اجرای طرحهای انتقال آب را بیش از پیش نمایان میسازد.
وی تاکید کرد: در این راستا بخش آب شرب از اهمیت ویژهای برخوردار است و طرحهایی مانند انتقال آب خلیج فارس به شهرهای کرمان و رفسنجان، آبرسانی به شهرستانهای شرقی استان کرمان از سد نساء، آبرسانی به شهرهای جیرفت و عنبرآباد از سد جیرفت و انتقال آب از دریای عمان میتوانند منابع پایدار و مطمئنی برای تأمین نیازهای شرب و صنعتی استان فراهم کنند.
روزبهانی تصریح کرد: شهر کرمان، تنها کلان شهری است که در حال حاضر تمام آب شرب آن از منابع زیرزمینی تامین میشود و باید توجه داشت که اتصال آب شرب مردم استان به منابع پایدار و آب سطحی ضروری است؛ این اقدام نه تنها میتواند بحران آب را مدیریت کند، بلکه کیفیت زندگی ساکنان استان را نیز بهبود میبخشد.
او گفت: وزارت نیرو نیز تأمین آب شرب را به عنوان اولویت اول خود معرفی کرده است، امیدوارم تا با اجرای این طرحها، آیندهای روشنتر را برای استان کرمان رقم بزند.
اما آنچه که در حال حاضر و شرايط و واقعيات موجود ، بیش از هر چیز در تسریع فرآیند تکمیل این پروژه بزرگ ملی که تامین آب شرب پایدار حدود یک میلیون نفر از جمعیت شهر کرمان و حومه را بر عهده دارد، تامین مالی پروژه به میزان ٣ هزار میلیارد تومان از سوي صنايع بزرگ استان شامل گل گهر ، ملي مس و گهر زمين است، که تحقق تامین این مبلغ در گروه پیگیری جدي مشترک وزاری نیرو و صمت در سطح ملی است تا گره تامين مالي اين پروژه به طور كامل باز شود و شرکتهای مذکور به تعهدات خود عمل نمایند تا مردم شهر كرمان نيز از فوايد آب شرب پايدار بهره مند شوند.