گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از المیادین؛ بحران سیاسی کنونی در کره جنوبی نگرانیهای جدیای را در میان سیاستگذاران ایالات متحده، ژاپن و اروپا برانگیخته است. یون سوک یول، رئیسجمهور کره جنوبی، شریکی کلیدی در مقابله با چالشهای مشترک از جمله نفوذ چین، تهدیدات هستهای کره شمالی و تغییرات در زنجیرههای تأمین جهانی بهشمار میرود.
تنشهای سیاسی در کره جنوبی پس از رأیگیری مجلس ملی (پارلمان) که تحت کنترل مخالفان است، درباره عزل رئیسجمهور یون سوک یول در تاریخ ۱۴ دسامبر افزایش یافت. علت این اقدام، اعلام حکومت نظامی توسط یون پس از تلاش ناکام برای برکناری او بود. این تصمیم، یون را به سومین رئیسجمهور کره جنوبی تبدیل کرد که از طریق رأیگیری پارلمان تعلیق میشود. پرونده عزل او اکنون برای بررسی به دادگاه قانون اساسی ارجاع داده شده است.
در گذشته، در سال ۲۰۱۶، دادگاه قانون اساسی رئیسجمهور وقت، پارک گئون های، را به اتهام فساد از قدرت برکنار کرد. اما در یک مورد مشابه دیگر، در دوران ریاستجمهوری روه مو هیون، دادگاه قانون اساسی درخواست پارلمان برای عزل او را رد و او را به مقام خود بازگرداند.
پس از ارسال پرونده عزل یون به دادگاه قانون اساسی، این نهاد ۱۸۰ روز فرصت دارد تا درباره اتهامات وارده تصمیمگیری کند. اگر دادگاه با عزل موافقت کند، انتخابات زودهنگام ریاستجمهوری طی ۶۰ روز برگزار خواهد شد.
بر اساس نظرسنجیها، لی جائه میونگ، رهبر حزب دموکرات مخالف، شانس بالایی برای پیروزی در صورت برگزاری انتخابات دارد.
تنشهای سیاسی به اینجا ختم نشد. کمتر از دو هفته پس از رأی پارلمان به عزل یون، مجلس ملی با عزل نخستوزیر هان دوک سو نیز موافقت کرد. هان که به عنوان جانشین موقت رئیسجمهور عمل میکرد، به دلیل مخالفت با انتصاب سه قاضی جدید در دادگاه قانون اساسی برای بررسی پرونده عزل رئیسجمهور تحت فشار قرار گرفت. دادگاه قانون اساسی در حال حاضر شش قاضی از ۹ قاضی لازم را دارد و برای عزل رئیسجمهور، موافقت ۶ قاضی ضروری است.
هان معتقد بود که جایگاه موقت او به عنوان رئیسجمهور جانشین، اجازه انجام چنین انتصابهای مهمی را نمیدهد. او تأکید کرده بود که انتصابها باید با توافق میان حزب حاکم و مخالفان انجام شود. علاوه بر این، او شش لایحه تصویبشده توسط پارلمان را در یک هفته وتو کرد.
پس از عزل هان، اختیارات رئیسجمهوری و نخستوزیری موقتاً به وزیر دارایی، چوی سانگ موک، منتقل شد. چوی در گذشته درگیر پرونده فساد رئیسجمهور پیشین، پارک گئون های، بوده است، اما رئیسجمهور یون او را در سال ۲۰۲۲ دوباره منصوب کرد. هنوز مشخص نیست که آیا چوی نیز، مانند هان، از انتصاب قضات جدید جلوگیری خواهد کرد یا خیر. در صورت مخالفت او، ممکن است پارلمان او را نیز عزل کند.اگر دادگاه قانون اساسی تصمیم به عزل یون بگیرد و اتهام شورش علیه او را تأیید کند، مجازات ممکن است شامل حبس ابد یا اعدام باشد. با این حال، کره جنوبی از سال ۱۹۹۷ تاکنون حکم اعدام اجرا نکرده است. اگر دادگاه درخواست عزل را رد کند، یون به مقام خود بازمیگردد.
با این حال، محبوبیت یون در میان مردم کاهش یافته است، بهویژه به دلیل پروندههای فساد مرتبط با او و همسرش و بنبست سیاسی طولانیمدت. در صورتی که یون تا پایان دوره ریاستجمهوری خود در سال ۲۰۲۷ در قدرت بماند، این وضعیت میتواند تأثیرات منفی جدی بر اوضاع سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کره جنوبی داشته باشد. کاهش ارزش وون کره به پایینترین سطح خود در ۱۶ سال گذشته در برابر دلار یکی از پیامدهای بحران است.
اگر یون به قدرت بازگردد، فشارهای مردمی و سیاسی ممکن است او را مجبور به استعفا کند تا ثبات کشور حفظ شود. در این صورت نیز انتخابات زودهنگام طی دو ماه برگزار خواهد شد.
این بحران باعث نگرانی متحدان کره جنوبی مانند ایالات متحده و ژاپن شده است. وزیر دارایی، چوی، تلاش کرده است تا با اطمینانبخشی به این کشورها اعلام کند که سیاست خارجی کره جنوبی تغییری نخواهد کرد. او همچنین دستور داده است که آمادهباش نظامی برای مقابله با تهدیدات احتمالی کره شمالی افزایش یابد.
این تحولات در حالی رخ میدهد که تنش میان کره جنوبی و کره شمالی افزایش یافته است. سئول، پیونگیانگ را به ارسال نیروهای نظامی به روسیه متهم کرده است. از سوی دیگر، بازگشت احتمالی دونالد ترامپ به کاخ سفید باعث نگرانیهایی در سئول شده است، زیرا ترامپ ممکن است تعرفههایی بر کالاهای کرهای اعمال کند و این کشور را مجبور به پرداخت هزینههای بیشتری برای حضور نیروهای آمریکایی در خاک خود کند.
یون تلاش کرده بود روابط نزدیکی با واشنگتن برقرار کند و حتی برای تعامل بهتر با ترامپ، که به بازی گلف علاقه دارد، شروع به یادگیری این ورزش کرده بود.
اگر انتخابات زودهنگام برگزار شود و لی جائه میونگ، رهبر حزب مخالف، پیروز شود، ممکن است سیاستهای او منجر به کاهش تنش با کره شمالی شود. این امر میتواند برای واشنگتن نگرانیهایی ایجاد کند، زیرا سیاستهای لی با رویکرد نزدیک به آمریکا که یون دنبال میکرد، متفاوت است.
در هر صورت، کره جنوبی تا زمان صدور حکم دادگاه قانون اساسی و روشن شدن سرنوشت رئیسجمهور یون، در وضعیت بیثباتی سیاسی باقی خواهد ماند.