محمدحسین واحدیان در گفتوگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، گفت: در سال ۹۲ به درخواست بخش خصوصی مجوز مبنی بر احداث کارخانه بازیافت شهرکرد از اداره کل صنعت معدن و تجارت دریافت شد و اداره کل امور اراضی کشاورزی زمینی به مساحت ۱۰ هکتار و بخش خصوصی برای احداث این کارخانه اختصاص داد.
شهردار شهرکرد افزود: طبق ماده ۷ قانون مدیریت پسماند متولی پسماند در شهر، شهرداری است که میتواند این وظیفه را بر عهده بخش خصوصی قرار دهد. اما زمانی که این اتفاق افتاد هیچ هماهنگی بین ارگانهای بینبخشی و مجموعه شهری صورت نگرفت لذا به دلایل مختلفی از جمله عدم تمکن مالی خصص بخش خصوصی و مسائل فنی کار برای راهاندازی کارخانه به درازا کشید.
وی ادامه داد: فعالیت در این کارخانه در دهه ۹۰ به مدت کوتاهی استارت خورد و فاز اول یعنی تفکیک زباله به صورت دستی و نیمه اتوماتیک که در نهایت به تولید کود کمپوست منجر میشود فعالیت کرد اما از آنجایی که مشکلات فنی و مشکلات کیفیت خروجی مطلوب رفع نشد در نهایت کارخانه تعطیل شد.
واحدیان بیان کرد: با تعطیلی کارخانه از طرف صنعت معدن و محیط زیست اخطارهایی به بخش خصوصی داده شد اما کاری پیش نرفت تا اینکه به خلع ید بخش خصوصی منجر شد، با وجود اعتراض بخش خصوصی و طی کردن مراحل دادگاهی به این نتیجه رسیدند که کارخانه را تحویل مجموع مدیریت شهری دهند.
وی گفت: مجموعه شهری نیز با هماهنگی شورای شهر هزینه مستهلکات ایجاد شده از جمله جاده دسترسی، سوله، تجهیزات کارخانهای، نگهبانی و غیره را با قیمت کارشناسی خریداری کردند تا شهرداری با برنامهریزی کار را دنبال کند.
شهردار شهرکرد اظهار کرد: مراحل تحویل موقت کارخانه از طریق امور اراضی در حال انجام است که بعد از آن وارد مرحله دوم یعنی اجرای طرح تفصیلی شامل فاز دوم و سوم کارخانه میشویم که فاز دوم کارخانه شامل تولید کود کمپست و ایجاد استخر شیرابه و فاز سوم تبدیل صنایع میباشد.
وی با بیان اینکه موافقت با تسهیلات کم بهره ۸۰ میلیارد تومانی و همکاری ستاد محیط زیست کشور ما را در انجام مرحله دوم یاری میکند، افزود: اعتبارات امسال صرف خرید مستهلکات و گرفتن مشاور برای ادامه طرح شد اما در سال آینده هزینهها صرف رفع نواقص، خرید تجهیزات جدید و استارت مجموعه زده خواهد شد.
شهردار ادامه داد: امیدواریم با اعتبارات شهرداری نیمه اول سال ۱۴۰۴ کار در کارخانه آغاز شود اما اجرای فاز دوم و سوم نیاز به اعتبارات بیشتری دارد که با اعتبارات استانی و ملی حل خواهد شد و اگر اعتبارات تامین گردد ظرف سه سال آینده کل فازها را افتتاح کنیم اما اگر تامین نشود چارهای جز این نداریم که سال به سال فازها را تکمیل کنیم که ممکن است به ۵ سال در آزار بکشد.
واحدیان با بیان اینکه سال ۸۶ طرح جامع پسماند استان آماده و به وزارتخانه ارسال شد اما تصویب نشد، ادامه داد: در سال ۱۴۰۱ مشاور جدید برای طرح گرفته و طرح جامع پایان ۱۴۰۲ در وزارتخانه تصویب شد که این طرح خاص شهرستان شهرکرد است و روستاها و سایر شهرها را هم تحت کنترل قرار میدهد چرا که ظرفیت کارخانه ۲۵۰ تن زباله در روز و زباله شهرکرد ۱۴۰ تن در روز است و ۱۰۰ تن دیگر را میتوان از اطراف تامین کرد.
وی در خصوص دفن زباله گفت: دفن زباله باید به حداقل برسد که هرچه بتوانیم تاسیسات بهتری تهیه و خروجی بهتری داشته باشیم دفن زباله به حداقل میرسد اما در هیچ جای کشور این عمل به صفر نرسیده ولی درصدد هستیم که این عمل را به حداقل برسانیم اکنون کل زبالهها دفع میشود که آن را باید به ۵۰ درصد برسانیم و به دنبال تولید انرژی در این بخش باشیم.
شهردار شهرکرد با بیان اینکه با افتتاح کارخانه اشتغالزایی در محل تا ۵۰ درصد به صورت مستقیم و غیر مستقیم میرسد، افزود: با طرح تفکیک زباله از مقصد با نرمافزار تیپاکس جامعه ۵۰ تا ۱۰۰ نفر را پوشش میدهیم که هم فرهنگ سازی میکند و هم زبالههای خشک را پوشش میدهد پس اگر کارخانه راه بیفتد اشتغالزایی برای ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر را خواهیم داشت.
وی در خصوص تعطیلی کیوسکهای بازیافت سطح شهر، ادامه داد: در یک برهه زمانی این محلها به منظور تحویل زباله و اهدای بستههای فرهنگی مستقر شدند اما با راهاندازی نرمافزار تیپاکس و استقبال بالای مردم از این طرح مراحل تفکیک زباله توسط سامانه انجام شد، لذا طرح کیوسکهای مستقر مسکوت ماند اما اعتقاد داریم که این کیوسکها نیز باید فعال شود و همزمان با شبکههای سیار مقرهای استقرار ایستگاهها نیز پررنگ شود.
واحدیان در پایان گفت: به دنبال این هستیم که برای مردم جا بیفتد زباله یک سرمایه است و باید برای این سرمایه ارزش قائل شویم،لازمه این امر این است که زباله را در محل خاص تحویل و خدمات خاصی در قبال آن دریافت کنیم.