گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو: محمد حسین مختاری سفیر جمهوری اسلامی ایران در واتیکان در آستانه سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی روز سه شنبه در رابطه با برگزاری جشن روز ملی که امسال همزمان با ۴۶ امین سالگرد پیروزی انقلاب میباشد توضیحاتی بیان کرد و به سوالات خبرنگاران حوزه واتیکان پاسخ داد.
وی در رابطه با برنامههای تدارک دیده شده برای برگزاری روز ملی جمهوری اسلامی ایران در واتیکان گفتند: در این جشن بزرگ از مقامات واتیکان، سفرای خارجی مقیم مقر مقدس، روسای دانشگاههای پاپی، روسای حوزههای علمیه مسیحیت کاتولیک، مسئولین پژوهشگاهها و مراکز علمی متعلق به واتیکان و روسای نهادهای واتیکان و خبرنگاران و اصحاب رسانه دعوت به عمل آمده است.
در سالجاری با ابتکار سفارت یک گروه موسیقی که تمامی اعضای آن از ارامنه ایران هستند جهت اجرای موسیقیهای نیایشی کلیسایی و سنتی ایرانی در مراسم ما به اجرای برنامه خواهند پرداخت. همچنین نمایشگاهی از تصاویر و بناهای تاریخی از جمله ساختمان کلیساهای تاریخی در ایران در حاشیه مراسم برگزار خواهد شد.
مختاری در رابطه با اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در قبال همسایگان گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر اصولی، چون حفظ استقلال، صیانت از تمامیت ارضی کشور، عدم مداخله در امور داخلی کشورها، و توسعه روابط با کشورهای همسایه است. قانون اساسی ایران، به ویژه در اصول ۱۵۲ و ۱۵۳، بر تلاش برای حفظ روابط مسالمتآمیز با همسایگان و مقابله با سلطهجویی قدرتهای بیگانه تأکید دارد.
علاوه بر این، دکترین سیاست خارجی ایران شامل مفاهیمی همچون امت اسلامی، مقابله با نظام سلطه، و تلاش برای ایجاد همگرایی منطقهای است. در همین راستا، ایران تلاش کرده است تا روابط خود را با کشورهای همسایه بر اساس اصول همکاری و تعامل تنظیم کند.
مختاری در پاسخ به سوالی در رابطه با حقوق زنان گفت: در اسلام، حقوق زنان شامل جنبههای مختلفی است. از نظر سیاسی، زنان حق مشارکت در امور سیاسی و انتخاباتی را دارند. از نظر اجتماعی، زنان حق تحصیل، کارو مشارکت در جامعه را دارند. در زمینه اقتصادی، حق مالکیت، ارث، و کسب درآمد برای زنان محفوظ است.
اکنون در کشورما زنان در صحنههای مختلف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی نقش بسزایی دارند و بیش از نیمی از نخبگان جامعه آکادمیک و علمی کشور را زنان تشکیل میدهند و در مدیریت کشور در عرصههای مختلف اجرایی، قانونگذاری و قضایی حضور جدی و تأثیرگذاری دارند. علاوه بر اینکه ما معتقدیم زنان در تنویر افکار جامعه و تعلیم، تربیت و هدایت آحاد جامعه و نیز تحکیم و تعمیق کانون خانواده نقش آفرین هستند. بدیهی است از نظر اسلام نقش آنها در خانواده اجتناب ناپذیر و غیر قابل انکار است.
مختاری در خصوص اوضاع مسیحیت و ادیان الهی در ایران ضمن بررسی جامع و تفصیلی افزود: ایران به عنوان کشوری با اکثریت مسلمان و تاریخی کهن، میزبان اقلیتهای دینی مختلفی است. علاوه بر اسلام، که دین رسمی کشور است، پیروان ادیان الهی همچون مسیحیت، یهودیت و زرتشتی نیز در ایران زندگی میکنند. این ادیان به رسمیت شناخته شدهاند و دارای حقوق قانونی ویژهای در چارچوب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هستند.
مسیحیت به عنوان یکی از ادیان الهی، دارای سابقهای طولانی در ایران است و امروزه جمعیت قابل توجهی از مسیحیان، اعم از ارمنی، آشوری و کاتولیک در کشور حضور دارند.
سفیر ایران در واتیکان در رابطه با گقتگوهای بین الادیانی اسلام و مسیحیت کاتولیک اظهار داشت: یکی از مهمترین محورهای روابط ایران و واتیکان، گفتوگوهای بین دینی است. این گفتوگوها در چارچوب تعامل اسلام و مسیحیت کاتولیک، با هدف تقویت همزیستی مسالمتآمیز و درک متقابل برگزار شده است.واتیکان و ایران طی سالهای گذشته، نشستهای متعددی درباره مسائل دینی، اخلاقی، و حقوق بشر برگزار کردهاند.برخی مراکز علمی و دینی ایران و واتیکان همکاریهایی در زمینه پژوهشهای بینادینی و مطالعات ادیان انجام دادهاند.
مختاری در خصوص مواضع واتیکان نسبت به تحولات ایران افزود: واتیکان در برخی مسائل بینالمللی، مواضع نزدیکی به ایران داشته است. به عنوان نمونه میتوان به برخی از این موارد اشاره کرد: پاپ فرانسیس و مقامات واتیکان بارها از سیاست تحریمهای اقتصادی علیه ایران انتقاد کرده و آن را مغایر با اصول انسانی دانستهاند.
واتیکان از توافق هستهای ایران حمایت کرده و آن را گامی در جهت صلح جهانی میداند. ایران و واتیکان در حمایت از حقوق فلسطینیان و مخالفت با اشغالگری رژیم صهیونیستی و محکومیت تهاجمات ددمنشانه این رژیم اشتراک نظر دارند.
مختاری در زمینه روابط دوجانبه فیمابین ایران و واتیکان سفیر کشورمان اظهار داشت: روابط ایران و واتیکان در چند دهه اخیر، بر پایه گفتوگوهای بینادینی، همکاریهای دیپلماتیک و تعاملات فرهنگی استوار بوده است. هر دو طرف بر اهمیت صلح، عدالت، و تعامل بین ادیان تأکید داشتهاند. با توجه به مواضع مشترک در برخی مسائل جهانی، انشاله این روابط در آینده همچنان ادامه یابد و گفتوگوهای بینادینی نقش پررنگتری در آن ایفا کند.
همچنین، با توجه به تغییرات ژئوپلیتیکی در جهان، واتیکان و ایران میتوانند در زمینههای مختلف از جمله مبارزه با افراط گرایی، حمایت از ملتهای ستمدیده همچون ملت فلسطین و گسترش تعاملات فرهنگی همکاری بیشتری داشته باشند.
مختاری در رابطه با پیشرفتها و دستاوردهای ایران پس از انقلاب اسلامی در چند بخش مطالبی را بیان کرد و افزود: انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ تحولی عظیم در ساختار سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و علمی کشور ایجاد کرد. این تحول زمینهساز پیشرفتهای گستردهای در حوزههای مختلف شد. مهمترین دستاوردهای ایران پس از انقلاب اسلامی در بخشهای مختلف بدین شرح میباشد.
پیشرفتهای علمی و فناورییکی از مهمترین دستاوردهای انقلاب اسلامی، رشد علمی و فناوری در کشور است. ایران طی چهار دهه گذشته، پیشرفتهای قابل توجهی در زمینههای مختلف علمی، از جمله فناوری نانو، پزشکی، فضایی و هستهای داشته است.
تعداد دانشگاهها و دانشجویان و مراکز علمی ایران از چند دهه پیش تاکنون به طرز قابل توجهی افزایش یافته است.همچنین ایران از نظر تولید مقالات علمی در جهان به رتبههای برتر دست یافته است. بر اساس آمارهای جهانی، ایران در میان کشورهای پیشرو در تولید علم قرار دارد.رشد فناوری نانو ایران را جزو ۵ کشور برتر جهان قرار داده و در صنایع مختلف از این فناوری بهره برداری میشود.در فناوریهای نوین مانند فناوری فضایی رشد خوبی داشتهایم. ایران با پرتاب ماهوارههای مختلف از جمله "نور"، "سینا"، "امید" و "رصد"، به جمع معدود کشورهای دارای فناوری فضایی پیوسته است.