به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو، مراسم اختتامیه چهل و سومین جشنواره فیلم فجر شامگاه امروز 22 بهمن ماه با حضور جمعی از هنرمندان و مدیران فرهنگی از جمله سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی و گردشگری، منوچهر شاهسواری دبیر جشنواره فیلم فجر، علی ربیعی،راید فرید زاده رییس سازمان سینمایی، سید محمود رضوی، محود گبرلو، بهرام عظیمی، علی قائم مقامی، عزت الله ضرغامی، دانش اقباشاوی، ابراهیم داروغه زاده، بهروز شعیبی، در سالن همایش برج میلاد برگزار شد.
در ان دوره از جشنواره طی احکامی از سوی منوچهر شاهسواری دبیر جشنواره، کمال تبریزی، رضا درستکار، علیرضا رئیسیان، علیرضا زرین دست، عزتالله ضرغامی و مستانه مهاجر به عنوان اعضای هیات داوران این دوره جشنواره معرفی شده بودند.
اختتامیه چهل وسومین جشنواره فجر با تلاوت آیاتی از سوره مطففین توسط حبیب صداقت قاری آغاز شد و سپس نماهنگ «معمای شاه» سالار عقیلی با موضوع اقتدار ایران اسلامی پخش شد.
محمدرضا شهیدی فر که اجرای این برنامه را برعهده داشت گفت: جشنواره امسال نسبت به سالهای گذشته هوا سردتر بود و متشکرم از شما که برای دلگرمی سینماگران دور هم جمع شدید.
وی ادامه داد: در دو دهه گذشته ماشاهد صفهای طولانی برای تماشای فیلمها بودیم و امروزه با پیشرفت تکنولوژِی این مهم آسانتر گردید.
شهیدی فر ادامه داد: جشنواره فیلم فجر لذت بخش ترین سیمرغ بلورین به ملت ایران تقدیم می شود. سینمای انقلاب اسلامی باعث فخر و ابروی ماست.
شاهسواری: به ارقام قبل از کرونا برگشتیم با 30 درصد رشد
شاهسواری دبیر جشنواره فیلم فجر گفت: گاهی اوقات به من می گویند که چرا گزارش نمی دهدی ما کارمان را انجام دادمی و اگر درست انجام دادیم به چشم همه آمده واگر ایرداتی داشتیم و ما مشتاقانه می شنویم.
وی افزود: ما در همه وجوه امسال ما به قبل سالهای کرونا که اعداد و ارقام بالایی داشتیم برگشتیم. در این دوره 30 درصد رشد داشتیم و هنوز در برخی استانها فیلمهای جشنواره در حال نمایش فیلمها هستند و بیش از 350 هزار بلیط فروش رفته است و این برگشت به ماقبل کرونا است و دوره های سخت را برای دور هم جمع شدن را فراهم کرده است.
شاهسواری اضافه کرد: حق همه ما و ملت ایران است که همه دور هم جمع باشیم و چشم بد از همه هنرمندان ما از جمله علیرضا رئیسیان، زرین دست، ابراهیم حاتمی کیا، رسول صدرعاملی، کمال تبریزی، علی دهکردی، کارن همایونفر، بهرام عظیمی و سعید رشتیان دور باد.
سیمرغ بلورین فیلم کوتاه
آرش رصافی، مریم اسمیخانی، سید صادق موسوی، محمدرضا عرب و مجید شیخ انصاری داوران بخش فیلم کوتاه هستند.
دیپلم افتخار اقتباس ادبی در بخش فیلم کوتاه به سهلا پورمحمدی برای فیلم «کوتی» اهدا شد.
وی پس از اهدای دیپلم خود گفت: من از پدر و مادرم و استاد هوشنگ مرادی تشکر می کنم و تشکر ویژه خودم را از هیئت داوران دارم.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم کوتاه داستانی به خانم فاطمه سادات سرکی برای فیلم «دادرسی» اهدا شد.
وی پس از دریافت جایزه خود گفت: خدا را شکر میکنم که این فرصت در اختیار من قرار گرفت. من متاسفانه از نزدیک شاهد موارد کودکآزاری و تجاوز به کودکان بودم و حتی متعرض را میشناختم. این فرصت را داشتم که با یکی از خانوادهها برای پیگیری حقوقی قضیه همراه شوم. اما متاسفانه متوجه شدم که قوانین ما در این زمینه خلأهای زیادی دارد و ممکن است حتی عرصه را برای متجاوز بازتر کند. امیدوارم پیام این فیلم به گوش قانونگذاران برسد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند
محمد صوفی، سعید رشتیان، پژمان مظاهری پور، محسن برمهانی، میترا مهتریان، پروین صدرثقه الاسلامی و مهرداد زاهدیان داوران این بخش هستند که برای اهدای این جایزه دعوت شدند.
سیمرغ بلورین بهترین کارگردان فیلم مستند سینمایی به نیما مهدیان برای فیلم «یک وجب خاک» اهدا شد.
مهدیان گفت: در ژانرهای مختلفی کار کردم و برای این فیلم نزدیک به دو سال تحقیق و پژوهش کردم. بدون هیچ سیاستزدگی و جناحبندی میگویم که از انفعال رسانهها و خلا فرهنگی ناراحتم؛ این جایزه را به همه فرزندان شهدای مدافع حرم تقدیم میکنم؛ به سیاستمداران کاری ندارم اما به شما میگویم که پرچمتان بالاست.
سیمرغ بلورین بهترین فیلم مستند بلند به جعفرصادقی برای فیلم شگرد اهدا شد.
صادقی گفت: امیدوارم با ساخت این فیلم محلهای که در فیلم به آن پرداختیم بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
در ادامه این مراسم، برشی از فیلم بازمانده ساخته سیف الله داد به نمایش درآمد و مجری مراسم به همین بهانه مروری بر فیلمهای جشنواره امسال که درباره شهدا ساخته شدهاند، داشت.
اهدای جوایز بخش سودای سیمرغ
سپس نوبت به اهدای جوایز بخش سودای سیمرغ رسید؛ در ابتدا از داوران این بخش دعوت شد تا روی صحنه بیایند و کمال تبریزی، علیرضا زرین دست، علیرضا رئیسیان، محمدرضا درستکار، عزت الله ضرغامی و مستانه مهاجر داوران این بخش به روی سن آمدند.
برنده سیمرغ بهترین جلوههای بصری
سیمرغ بلورین بهترین جلوه های ویژه به علیرضا واعظ برای فیلم «موسی کلیم الله» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین جلوه های ویژه بصری به امیر ولیخانی برای فیلم «صیاد» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین جلوه های میدانی ضمن تقدیر از حمید رسولیان برای فیلمهای «1968» و «اسفند»؛ سیمرغ بلورین بهترین جلوه های میدانی به حمید رسولیان برای فیلم «صیاد» اهدا شد.
برنده سیمرغ بهترین چهرهپردازی
سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی به شهرام خلج برای فیلم «موسی کلیم الله» اهدا شد.
برنده سیمرغ بهترین طراحی لباس
سیمرغ بلورین بهترین طراحی لباس به آذر محمدی برای فیلم «موسی کلیم الله» اهدا شد.
آذر محمدی پس از دریافت سیمرغ عنوان کرد: بسیار مفتخرم که امشب در جمع اساتید سینما حضور دارم. ۴ سال است که با این پروژه همکاری دارم و از همه عوامل تشکر میکنم.
برنده سیمرغ بهترین طراحی صحنه
سیمرغ بلورین بهترین طراحی صحنه به کیوان مقدم برای فیلم «موسی کلیم الله» اهدا شد.
برنده سیمرغ بهترین صدا
سیمرغ بلورین بهترین صدا به میثم یاردیلو و حسین قورچیان برای فیلم «گوزن های اتوبان» اهدا شد.
حسین قورچیان نیز پس از دریافت سیمرغ خود گفت: من تا همین چند دقیقه پیش در استودیو بودم. امسال باندهای صوتی فیلمها خیلی جدی بود زیرا تعداد زیادی فیلم جنگی در جشنواره داشتیم. ممنونم از هیئت داوران که این نگاه عمیق را به صدا داشتند. پدر من هنرمند تجسمی است و همیشه در کارهایش نمادی از سیمرغ هست. من این سیمرغ را به مردم تقدیم میکنم.
برنده سیمرغ بهترین موسیقی متن
سیمرغ بلورین بهترین موسیقی متن به کارن همایونفر برای فیلم «اسفند» اهدا شد.
برنده سیمرغ بهترین تدوین
سیمرغ بلورین بهترین تدوین به عماد خدابخش برای فیلم «بچه مردم» اهدا شد.
برنده سیمرغ بهترین فیلمبرداری
دیپلم افتخار بهترین فیلمبرداری به میلاد پرتوی برای فیلم «بچه مردم» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین فیلمبرداری به علی محمد قاسمی برای فیلم «شمال از جنوب غربی» اهدا شد.
محمد علی قاسمی به دلیل ترافیک به مراسم نرسیده بود و جای او محمد نادر فیلمبردار دوم فیلم جایزهی او را گرفت.
علیرضا زرین دست فیلمبردار و داور چهل و سومین جشنواره فیلم فجر در پشت تریبون قرار گرفت و گفت: جای جای این مملکت استعدادهای فراوانی دارد که هرکدام میتوانند شکوفا شوند. میلاد پرتوی یکی از استعدادهای آینده ایران است. فیلمهای کارگردانان بزرگی در این دوره به نمایش درآمد از جمله آقای حاتمی کیا اما ما نمیتوانیم از استعدادهای این حوزه گذر کنیم.
برنده سیمرغ بهترین نقش مکمل مرد
دیپلم افتخار بهترین بازیگر مکمل مرد به عنایت بخشی برای فیلم «شاه نقش» اهدا شد.
عنایت بخشی هم پس از دریافت این جایزه گفت: امیدوارم که همیشه در زندگی سالم باشید؛ من نمی خواهم چیزی از گذشته خود در سینما و تئاتر و تلویزیون بگویم اما میتوانم بگویم که برای آنها خیلی زحمت کشیدم. فقط میتوانم بگویم که ساختمان 13 طبقه تلویزیون با کمک ما ساخته شد. باور کنید هر زمان که این ساختمان را میبینم اشکم جاری میشود.
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل مرد به فرهاد آئیش برای فیلم «موسی کلیم الله» اهدا شد.
آئیش پس از دریافت این جایزه گفت: همیشه فکر می کردم که هنر یک مقوله ذهنی و نسبی است و داوری و قضاوت هم مقوله ای نسبی است. فکر می کردم اگر قرار باشد یک اثر هنری داوری شود خیلی نسبی است. اما اکنون که سیمرغ را میبینم متوجه میشوم که کاملا عینی است و بسیار هم سنگین است.
وی افزود: این اولین سیمرغی است که میگیرم؛ زمانی که این نقش به من پیشنهاد شد به اندازه اکنون خوشحالم و زمانی که مقابل دوربین می رفتم بسیار خوشحال بودم. در این هفتاد و اندی سال که زندگی کردم هیچ وقت خودم را جدی نگرفتم و نخواهم گرفت اما کارم را بسیار جدی میگیرم.
آئیش اضافه کرد: من عادت دارم همیشه بهترین خودم را در هر کاری که هستم ارائه بدهم و اینجا هم همین بود؛ اما چرا اینجا این جایزه را گرفتم و برای قبلیها نگرفتم؟ فرق این است که نقش این ویژگی را داشت که میتوانست این جایزه را برای هر بازیگری بیاورد. از کارگردان و نویسنده تشکر میکنم که این نقش را به من سپردند.
سپس رضا درستکار یکی از اعضا هیات داوران سخنرانی کرد و گفت: ۵۰ سال قبل فیلمی به نام «مهر گیاه» ساخته شد که هیأت انتخاب جشنواره تهران آن را رد کرد و بعدها سازنده این فیلم بابت آن گله کرد.
وی با اشاره به گلهمندی عنایت بخشی و نقش جایگاه بازیگران از بهروز وثوقی گفت که همه او را به یاد دارند و افزود: حیف شد در این جشنواره «پیرپسر» (خارج از مسابقه) نمایش داده شد و حسن پورشیرازی امکان گرفتن جایزه نداشت. بازیگران ستونهای سینما هستند و انتخاب از بین این دوستان سخت بود.
برنده سیمرغ بهترین نقش مکمل زن
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر مکمل زن به لیندا کیانی برای فیلم «1968» اهدا شد.
لیندا کیانی پس از دریافت سیمرغ بلورین خود گفت: خیلی خوشحالم که بعد از سالها کار کردن نتیجه کارم دیده شد. سالهایی که از خیلی جوانی به عنوان بازیگر در سینما شروع به کار کردم و ثمره آن را زمانی میبینم که به پختگی نسبی رسیدم.
وی افزود: این سیمرغ برایم بسیار ارزشمند است و امیدوارم راههای بهتری را پیش رویم قرار بدهد. باید از همه کسانی که در این سالها مرا نادیده گرفتند تشکر کنم که باعث شدند انگیزه بگیرم.
برنده سیمرغ بهترین نقش اول مرد
دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اصلی مرد به نوید پورفرج برای فیلم «گوزن های اتوبان» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی مرد به مصطفی زمانی برای فیلم «شمال از جنوب غربی» اهدا شد.
سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اصلی زن در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر به فریبا نادری برای فیلم «شوهر ستاره» اهدا شد
سیمرغ بهترین فیلم از نگاه ملی «ویژه سردار شهید سلیمانی» به آقای سعید سعدی برای فیلم خدای جنگ اهدا شد.
سیمرغ بهترین فیلم از نگاه ملی «ویژه سردار شهید سلیمانی» به آقای مهدی فرجی برای فیلم ناتور دشت اهدا شد.
مصطفی زمانی پس از دریافت سیمرغ بهترین بازیگر نقش اول مرد برای بازی در فیلم «شمال از جنوب غربی»: جایزه خود را به حسن پورشیرازی تقدیم میکنم.
زمان ساخت فیلم مقارن با شهادت شهید رییسی شد خبرهایی که هنگام ساخت فیلم به ما میرسید خبرهای جنگی بود.
اگر سردار مقواساز به داد ما نمیرسید این فیلم نیمه تمام میماند.