به گزارش خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو، محمد مهدی اکبرزاده؛ بیش از ۹۵ درصد سرمایه گذاریهای انجام شده در حوزه تولید و صنعت در آذربایجان شرقی توسط بخش خصوصی انجام شده و واحدهای صنعتی کوچک و متوسط بیشترین حجم از سرمایه گذاریهای حوزه صنعت را به خود اختصاص داده است بر این اساس با بروز کوچکترین بحران و چالشی، فعالیت این صنایع تحت تاثیر قرار میگیرد و چه بسا رو به تعطیلی میروند.
بر اساس آمار اداره کل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی، در سه سال گذشته ۴۵۰ واحد صنعتی جدید با ۱۴۰ هزار میلیارد ریال و ۴۴۰ واحد توسعهای با سرمایه گذاری ۲۰۰ هزار میلیارد ریال در این استان به بهره برداری رسیده و با راه اندازی این واحدها، ۲۷ هزار شغل جدید ایجاد شده است که نقش مهمی در کاهش بیکاری این منطقه ایفا کردهاند.
در این بازه زمانی همچنین یک هزار و ۳۵ جواز تاسیس واحدهای کوچک مقیاس نیز در استان صادر شده است که بیش از ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارند و برای بهره برداری از این واحدها، ۳۴۵ هزار میلیارد ریال هزینه خواهد شد.
این آمارها نشانه استقبال بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در حوزه صنعت آذربایجان شرقی است ولی مشکل اصلی در این مسیر و بعد از تکمیل و بهره برداری از این واحدها، چالشهای زیست محیطی پیش روی آنهاست که ارایه راهکار در این زمینه و تسهیل امور میتواند مشکلات یاد شده واحدهای صنعتی استان را برطرف و زمینه ایجاد اشتغال برای افراد جویای کار را فراهم کند.
از سوی دیگر متولیان حفظ محیط زیست بر این باور هستند که هزینههای زیست محیطی واحدهای صنعتی جزو مسوولیتهای اجتماعی مدیران این واحدها بوده و متعهد به انجام آن هستند و در شرایط کنونی و افزایش آلایندههای جوی و زیست محیطی، رعایت این ضوابط ضروری بوده و واحدهای صنعتی باید با رعایت آنها، از آلودگی محیط زیست جلوگیری کنند تا مردم در محیط سالم و بدون داشتن دغدغه زیست محیطی زندگی کنند.
با توجه به صنعتی بودن آذربایجان شرقی و استقرار بسیاری از واحدهای تولیدی قبل از سال ۱۳۹۰ در این شعاع، پیشنهاد میشود با اضافه شدن تبصرهای به این ماده، ایجاد و توسعه واحدهای صنعتی مستقر در این فاصله با رعایت الزامات محیط زیستی، مجاز شود.
محمد حسین حسن زاده، مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان شرقی در گفتوگو با خبرنگار استانهای خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: تمامی واحدهای صنعتی استان باید طبق قوانین از بسیاری از لحاظ اعم از محل قرار گیری و مجوز بهره برداری، موظف هستند قوانین و مقررات موجود زیست محیطی را رعایت کنند تا پروانه بهره برداری و استفاده از آن واحدها به آنان صادر شود.
وی ادامه داد: البته مسئله پایش نیز بسیار مهم است که اداره کل محیط زیست استان مسئول پیگیری و رصد آن است که هر واحد صنعتی در سامانه اطلاعات خود را ثبت کرده و اداره محیط زیست نیز به بررسی آن میپردازد.
حسن زاده گفت: اگر در واحدی پایش آن با مسئله زیست محیطی همراه باشد، قطعا مشمول به پیگیری و رفع آن موضوع است و در این زمینه اداره کل محیط زیست بدون مماشات با متخلفان برخورد میکند.
وی افزود: برخی از واحدهای صنعتی از قدیم ایام هستند که در سطح تبریز و استان فعالیت میکنند، گاها مشاهده میشود برخی از موارد در این واحدها رعایت نشده که البته طبیعی است طبق قوانین آن زمان با آنان برخورد شده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان در پایان افزود: امیدواریم با پایش دقیق این چنین واحد ها، در آلودگی و آلایندگی محیط زیستی به حداقل خود برسد.
مدیر محیط زیست شرکت شهرکهای صنعتی آذربایجانشرقی در این خصوص گفت: چندین چالش اصلی در خصوص مسایل زیست محیطی در استان وجود دارد که از جمله شامل ماده ۱۴ مصوبه هیات وزیران است که تاسیس واحدهای صنعتی در شعاع ۳۰ کیلومتری کلانشهرها را ممنوع کرده است.
منوچهر وثوق همچنین افزود: با توجه به صنعتی بودن آذربایجان شرقی و استقرار بسیاری از واحدهای تولیدی قبل از سال ۱۳۹۰ در این شعاع، پیشنهاد میشود با اضافه شدن تبصرهای به این ماده، ایجاد و توسعه واحدهای صنعتی مستقر در این فاصله با رعایت الزامات محیط زیستی، مجاز شود.
حال باید تدبیر و چارهای در این خصوص شود تا ضمن گسترش صنایع استان با بسیاری مزایا اعم از ایجاد اشتغال، باید به مسئله عدم آسیب رساندن به محیط زیست و سایر شاخص آن بود.