به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، نشست خبری نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر ۲۷ بهمن ۱۴۰۳ با حضور ابراهیم حیدری مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، فریبا یوسفی دبیر علمی نوزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر و حامد محقق معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران برگزارشد.
ابراهیم حیدری با تاکید بر اینکه شعر در زندگی ایرانیان جایگاه خاصی دارد، گفت: اینکه در این روزها میتوانیم فارسی را به عنوان زبان مطرح کنیم، به دلیل جایگاه شعر در این زبان و در ایران است.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران درباره تغییراتی که در نوزدهمین دوره انجام شده است، توضیح داد: در ماههای اخیر بخش کودک و نوجوان از جایزه کتاب سال و جشنواره شعر فجر جدا شد، در نتیجه این جشنواره دارای چهار بخش کلاسیک، نو، محاوره و بخش درباره شعر (پژوهش) است.
به گفته او در بخش کِلکِ خیال با توجه به رویکرد دولت در ۶ استان برنامههایی برگزار شد. همچنین اختتامیه پنجشنبه دوم اسفند در تالار حافظ شیراز با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار خواهد شد.
حیدری با اعلام اینکه جایزه در این دوره ۳۰ درصد اضافه شده است، گفت: جایزه فرد برگزیده ۳۰۰ میلیون تومان و شایسته تقدیر ۱۰۰ میلیون تومان خواهدبود.
فریبا یوسفی با تاکبد بر اینکه جشنواره شعر فجر اقدام حساس و قابل توجهی است، گفت: شروع کار طبق اساسنامهای که برای شعر فجر مدون شده است، رقم خورد. انتخاب هیات علمی بر اساس نگاه به همه سلیقهها و رویکردهای شعر انجام شد و در انتخاب هیات داوران و هیات علمی تلاش شد که با پیشکسوتان و افراد تازه کارتر همکاری شود.
دبیر ادبی نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر درباره چهار بخش این جشنواره توضیح داد: با توجه به اینکه بخش کودک و نوجوان از جشنواره مستقل شد، داوری در چهار بخش انجام شد. سه داور از دید دقیق علمی و ملاحضات ارزشی شعر آثار را بررسی کردند و در انتها مقدار مشخصی کتاب را برگزیدند. در نهایت به تعدادی کتاب که از میان آثار بیشترین مولفهها را برای برگزیده شدن دارند، انتخاب شد، هرچند با مطلوب فاصله داشته باشند انتخاب انجام میگیرد.
او درباره اقداماتی که برای بخش بینالمللی جشنواره شعر فجر انجام میشود، بیان کرد: این رویداد ملی و بینالمللی است و به همین دلیل محفلهایی در استانهای مختلف برگزار میشود و شاعران در آنها شرکت دارند. از جمله محفل شعر بانوان امسال در خانه پروین برگزار میشود و شاعران خانم قرار است در این محفل شرکت کنند. همچنین برای بخش بینالملل قرار است انجمن بینالمللی شاعران فارسی زبان را مطرح کنیم. پیشنهاد دارم جایزه بهترین ترجمه را هم در این مجموعه در دورههای بعد ببینیم.
حامد محقق با اشاره به اینکه در این دوره دو هزار و ۱۷۴ اثر به دبیرخانه ارسال شده است، گفت: بیشترین آثار به شعر کلاسیک با هزار و ۳۳ اثر تعلق داشت. در بخش شعر نو ۸۵۵ اثر، در بخش درباره شعر ۲۱۰ اثر و در بخش شعر محاوره ۷۴ اثر به دبیرخانه خانه ارسال شد. این آثار از ۷۰۹ ناشر به دبیرخانه رسید.
معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران با اعلم اینکه ۲۴ نامزد نهایی شدهاند، ادامه داد: این کتابها متعلق به ۱۷ ناشر است. بیشترین عنوان نامزدی برای یک ناشر با ۶ عنوان بود، و دو ناشر با دو عنوان به مرحله نهایی رسیدند. شاعرانی که آثار آنها نهایی شد از ۶۱ سال سن پیشکسوتترین و ۳۰ سال جوانترین نامزد است. در این میان ۹ نامزد زن، ۶ نفر مدرس دانشگاه، سه داور و چهار هیات علمی غیر تهرانی هستند. از این میان ۱۲نامزد نهایی و سه ناشر غیر تهرانی هستند.
به گفته او کلک خیال برای ۱۳ استان جنوبی برگزار میشود. در این دوره سه مهمان خارجی از قزاقستان و تاجیکستان حضور دارند و دو شاعر بینالملل پیشکسوت حوزه شعر و ادب در اختتامیه تجلیل خواهدشد.
محقق با اشاره به اساسنامه جشنواره شعر فجر گفت: در این جشنواره کتابهایی مورد داوری قرار میگیرند که در ایران چاپ شده باشد، در دورههای قبل شعرخوانی در دیگر کشورها و از دیگر کشورها در ایران انجام شده است.