گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو به نقل از آسوشیتدپرس؛ رئیسجمهور دونالد ترامپ این هفته با امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، و کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، دیدارهایی برگزار خواهد کرد. این دیدارها در زمانی حساس انجام میشود که روابط فراآتلانتیکی با تردیدهای عمیقی روبرو است، بهویژه در شرایطی که ترامپ در حال تغییر سیاست خارجی آمریکا است و عملاً رهبری اروپا را نادیده میگیرد تا جنگ روسیه در اوکراین را بهسرعت پایان دهد.
ترامپ در طول مدت کوتاهی پس از آغاز دوره دوم ریاستجمهوری خود، پیشنهادات عجیبی مطرح کرده است؛ از جمله درخواستهایی برای به دست آوردن سرزمینها مانند گرینلند، کانادا، غزه و حتی کانال پاناما. بهعلاوه، او خواسته است تا مواد معدنی کمیاب از اوکراین به آمریکا منتقل شود. تنها یک ماه از آغاز دوره جدید ریاستجمهوری ترامپ میگذرد و سایه سنگین سیاست «اول آمریکا» بر روابط جهانی و دیپلماسی ایالات متحده افتاده است.
برخی از دیپلماتهای باتجربه و مقامات سابق ایالات متحده نگرانند که این تغییرات و سیاستهای ترامپ، دستاوردهای تاریخی ایالات متحده پس از جنگ جهانی دوم را تهدید کند و اصولی که سازمان ملل و نهادهای بینالمللی براساس آنها بنا شدهاند را تضعیف کند.
ایان کلی، سفیر سابق ایالات متحده در گرجستان، گفت:«تنها نتیجهای که میتوان گرفت این است که ۸۰ سال سیاست ایستادگی در برابر متجاوزان بهطور کامل نابود شده است، بدون هیچگونه بحث یا تأملی.»
دیدارهای ترامپ با سران فرانسه و بریتانیا در سالگرد جنگ اوکراین برگزار میشود. ترامپ قرار است روز دوشنبه، در حالی که مکرون روز پنجشنبه به کاخ سفید میآید، با همتایان خود ملاقات کند. این ملاقاتها پس از آن صورت میگیرد که ترامپ با انتقادات خود از ولادیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، شوکه کرد و او را به دلیل عدم توانایی در پایان دادن به جنگ و پذیرش توافق برای دادن دسترسی به منابع معدنی کمیاب اوکراین، مورد انتقاد قرار داد.
رهبران اروپایی به شدت از تصمیم ترامپ برای ارسال دستیاران ارشد خود به عربستان سعودی برای مذاکرات با مقامات روسیه، بدون حضور مقامات اوکراینی یا اروپایی در میز مذاکره، نگران شدهاند. در همین راستا، ترامپ به زلنسکی به دلیل اعتراضاتش نسبت به عدم تضمینهای امنیتی برای اوکراین پاسخ داد و به اشتباه کییف را به آغاز جنگ متهم کرد.
در این میان، توافق اقتصادی برای نزدیکتر کردن اقتصادهای ایالات متحده و اوکراین، که مسلماً روسیه از آن نگران است، در دستور کار قرار دارد. این توافق پس از یک درگیری عمومی بین ترامپ و زلنسکی صورت میگیرد، جایی که ترامپ زلنسکی را «دیکتاتور» خوانده و جنگ را به اشتباه آغاز شده توسط اوکراین توصیف کرده است.
مکرون در جریان دیدار خود با ترامپ قصد دارد تاکید کند که در مذاکرات تحت رهبری ایالات متحده برای پایان دادن به جنگ اوکراین، منافع مشترک آمریکاییها و اروپاییها باید در اولویت قرار گیرد و نشان دادن ضعف در برابر پوتین نه تنها بر امنیت اروپا بلکه بر روابط آمریکا با چین نیز تأثیرات جدی خواهد داشت.
ترامپ همچنین نسبت به درخواستهای زلنسکی برای حضور در مذاکرات با روسیه بیتوجه است و به مخالفت خود با نقش اروپا در این مذاکرات ادامه میدهد. روبرت وود، دیپلمات بازنشسته، درباره این وضعیت گفت: «دولت باید در نظر بگیرد که به جهت دیگری برود چون این راه جواب نمیدهد.»
آینده روابط ایالات متحده با اروپا و اوکراین تحت رهبری ترامپ همچنان مبهم است و نگرانیهایی وجود دارد که سیاستهای او بتوانند منجر به تغییرات بزرگ در توازن قدرت جهانی شوند. مارک مونتگومری، مشاور سیاست خارجی، در اینباره گفت: «تحرکات رئیسجمهور ترامپ ممکن است ما و متحدانمان را در موقعیتی سخت قرار دهد، زیرا گاهی اوقات بیاعتمادی به متحدان، امنیت جهانی را تهدید میکند.»