جمهوری اسلامی ایران همچنان به تعهدات خود ذیل NPT پایبند است/ ما هیچ قصدی برای تغییر دکترین دفاعی خود نداریم

گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو: امیر سعید ایروانی، سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد، در نشست غیرعلنی شورای امنیت با موضوع «عدم اشاعه» بهشدت به برگزاری این نشست اعتراض کرد و آن را اقدامی سیاسی و سوءاستفاده از شورای امنیت برای پیشبرد دستورکارهای خاص توصیف کرد.
وی تأکید کرد که این نشست، یک گفتوگوی مشروع درباره عدم اشاعه نیست، بلکه رویهای خطرناک را پایهگذاری کرده و اعتبار شورای امنیت را تضعیف میکند.
او همچنین خاطرنشان کرد که مسائل مطرحشده در این نشست کاملاً فنی است و صرفاً در صلاحیت آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار دارد؛ نهادی که هفته گذشته همین موضوعات را در نشست شورای حکام خود در وین بررسی کرده است.
ایروانی با تأکید بر اینکه ورود شورای امنیت به این موضوع فاقد مبنای مشروع است، این اقدام را تلاشی برای ادامه سیاست شکستخورده و غیرقانونی فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی ایران دانست.
پاسخ ایران به اتهامات آمریکا، بریتانیا و فرانسه
نماینده ایران در سازمان ملل، ادعاهای بیاساس ایالات متحده، بریتانیا و فرانسه را رد کرده و تصریح کرد که این کشورها مسئول اصلی وضعیت کنونی هستند.
وی با اشاره به خروج یکجانبه آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ تأکید کرد که واشنگتن نهتنها تعهدات بینالمللی خود را زیر پا گذاشت، بلکه قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را نقض کرد و تحریمهای غیرقانونی را مجدداً اعمال نمود.
ایروانی همچنین به نقش کشورهای اروپایی در بحران کنونی اشاره کرد و گفت: «بریتانیا، فرانسه و آلمان، بهجای اجرای تعهدات خود، تصمیم گرفتند واشنگتن را راضی نگه دارند. آنها نهتنها از اجرای تعهداتشان سر باز زدند، بلکه برخی از آنها حتی تحریمهای غیرقانونی آمریکا را در قوانین داخلی خود گنجاندند.»
تأکید بر پایبندی ایران به تعهدات بینالمللی
نماینده ایران در ادامه تأکید کرد که برخلاف ادعاهای مطرحشده، ایران هرگز برجام را نقض نکرده است و اقداماتش در واکنش به نقض تعهدات از سوی طرفهای غربی و در چارچوب بند ۲۶ برجام بوده است.
او افزود که برنامه هستهای ایران همچنان یکی از شفافترین و تحتنظارتترین برنامههای هستهای در جهان است و هیچ کشور دیگری تاکنون چنین سطحی از بازرسی و نظارت را نپذیرفته است.
ایروانی تأکید کرد که پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) هیچ محدودیتی بر میزان غنیسازی ایران اعمال نمیکند و هرگونه محدودیت در این زمینه صرفاً در چارچوب برجام تعریف شده بود؛ توافقی که ایالات متحده عامدانه آن را تخریب کرد.
انتقاد شدید از سوءاستفاده آمریکا از شورای امنیت
نماینده ایران، ایالات متحده را بزرگترین ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ دانست و گفت: «واشنگتن بهصراحت اعلام کرده که قصد دارد شورای امنیت را به ابزاری برای تشدید جنگ اقتصادی علیه ایران تبدیل کند.»
او از اعضای مسئول شورای امنیت خواست که اجازه ندهند این نهاد بینالمللی به ابزاری در خدمت کشورهایی تبدیل شود که خود، قطعنامههای آن را نقض میکنند اما از دیگران میخواهند به آن پایبند باشند.
ایران: تحت فشار مذاکره نخواهیم کرد
ایروانی با تأکید بر اینکه ایران همواره از مذاکره و دیپلماسی حمایت کرده است، اشاره کرد که دور چهارم مذاکرات ایران با سه کشور اروپایی در تاریخ ۲۵ فوریه در ژنو برگزار شد و دو طرف درباره موضوعات هستهای و لغو تحریمها گفتوگو کردند.
وی همچنین اعلام کرد که ایران همچنان در حال مشورت و گفتوگوی مستمر با روسیه و چین است و در همین راستا، نشست سهجانبهای میان معاونان وزرای خارجه ایران، روسیه و چین، در تاریخ ۱۴ مارس در پکن برگزار خواهد شد.
بااینحال، او هشدار داد که: «ایران تحت فشار مذاکره نخواهد کرد. ایران در برابر تهدیدات تسلیم نخواهد شد. ایران هیچ توافق ناعادلانهای را نخواهد پذیرفت. هر تلاشی برای وادار کردن ایران به پذیرش توافقی ناعادلانه، محکوم به شکست است. دیپلماسی باید مبتنی بر احترام متقابل باشد، نه باجخواهی.»
مسئولیت بحران برعهده ناقضان برجام است
ایروانی در پایان تصریح کرد که مسئولیت کامل وضعیت کنونی، مستقیماً بر عهده کشورهایی است که برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کردند.
وی تأکید کرد که اگر قرار باشد راهحلی برای این بحران پیدا شود، باید با پاسخگویی ناقضان برجام آغاز شود
اسخگویی کشورهایی که تعهدات خود را کنار گذاشتند، تحریمهای غیرقانونی را اعمال کردند و دیپلماسی را تضعیف نمودند.
نماینده ایران در سازمان ملل با تأکید بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران، تأکید کرد که جمهوری اسلامی ایران همچنان از حقوق خود دفاع خواهد کرد و در برابر فشار و اجبار ایستادگی خواهد نمود.