۱۰ آوریل در تاریخ؛ از بمباران مریوان توسط بعث عراق تا قتل امیلیانو زاپاتا مکزیکی
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ روز ۱۰ آوریل اهمیت تاریخی و سیاسی زیادی در جهان دارد. در ادامه به مرور برخی از مهمترین رویدادهای آن میپردازیم.
۱۶۵۴ - ملکه روشنفکر سوئد و تصمیم او به کنارهگیری از پادشاهی
دهم آوریل ۱۶۵۴، کریستینا ملکه روشنفکر و دانشمند سوئدی به ملت این کشور اعلام کرد که تصمیم به کنارهگیری گرفته و به سیاستمداران سوئد دو ماه مهلت داد تا پادشاه جدیدی برای کشور بیابند. وی تأکید کرد که در تاریخ ۱۶ ژوئن از کاخ سلطنتی اثاثکشی خواهد کرد.
کریستینا که در جای پدرش آدولفوس نشسته بود، هنوز ۲۵ ساله نشده بود که تصمیم به کنارهگیری گرفت. آدولفوس فرزند ذکور نداشت و سوئد از دیرباز توسط نخستوزیر اداره میشد و پادشاه نقش عمدهای نداشت.
کریستینا که پس از او «چارلز گوستاو» پسرعمویش را بر جایگاه پادشاهی نشاندند، تحصیلات عالی داشت و بیشتر وقت خود را صرف بحثهای علمی و فلسفی میکرد. فیلسوف بزرگ فرانسوی، دکارت، در جلسات فکری او حضور مییافت و وی از حامیان اصلی او بود.
کریستینا در طول سلطنت خود تمام املاک موروثی خاندان سلطنت را به دولت واگذار کرد و از دولت خواست تا آنها را به مردم بفروشد. او در استعفانامهاش نوشت که ذاتش با تشریفات درباری سازگار نیست و ترجیح میدهد زندگی خود را در کتابخانه در کنار کتاب و بحثهای علمی بگذراند.
۱۹۱۹ - قتل امیلیانو زاپاتا، انقلابی بزرگ مکزیکی
دهم آوریل ۱۹۱۹، امیلیانو زاپاتا در آستانه ۴۰ سالگی در تلهای که برای قتلش طراحی شده بود، به ضرب گلوله کشته شد. زاپاتا علیه دیکتاتوری، فساد اداری، فئودالیسم و ظلم برخاست و سالها به مبارزه مسلحانه پرداخت.
او میگفت: «ظلم و ستم چیزی جز سلب حقوق طبیعی انسان نیست. دفاع از حق، بزرگترین وظیفه هر فرد است.»
زاپاتا با حمایت از دهقانان و بومیان توانست دولت را وادار به بازگرداندن زمینهای مصادرهشده و ممنوعیت فروش اراضی به بیگانگان کند.
افزایش محبوبیت و نگرانی از تأثیر افکارش بر دیگر کشورهای آمریکای لاتین، موجب شد که برای او توطئه قتل طراحی شود. یکی از افسران ارتش مکزیک وانمود کرد که قصد پیوستن به او را دارد و در دیدار ترتیبدادهشده، زاپاتا را به گلوله بستند.
۱۳۶۷ - بمباران شیمیایی مریوان توسط رژیم بعث عراق
در ادامه جنایات جنگ تحمیلی، در تاریخ ۲۱ فروردین ۱۳۶۷، رژیم بعث عراق شهر مریوان و منطقه فاو را بمباران شیمیایی کرد که منجر به شهادت و مجروح شدن شمار زیادی از نظامیان و غیرنظامیان شد.
زادروزها
-
۱۳۱۲ – مصطفی قریب، روزنامهنگار
-
۱۳۱۴ – نورالدین رضوی سروستانی، استاد موسیقی اصیل ایرانی
-
۱۵۸۳ – هوگو گروتسیوس، فیلسوف هلندی
-
۱۹۱۷ – رابرت برنز وودوارد، شیمیدان و برنده جایزه نوبل
-
۱۹۳۲ – عمر شریف، بازیگر مصری
مرگها
-
۱۳۴۴ – کشتهشدن رضا شمسآبادی در جریان ترور ناموفق محمدرضا شاه
-
۱۳۷۸ – شهادت سپهبد علی صیاد شیرازی
-
۱۳۸۹ – درگذشت کیومرث ملکمطیعی، بازیگر
-
۱۹۳۱ – درگذشت جبران خلیل جبران، نویسنده و شاعر لبنانی
-
۱۹۸۳ – ترور عصام سرطاوی، نظریهپرداز فلسطینی
-
۲۰۱۰ – کشتهشدن لخ کاچینسکی، رئیسجمهور لهستان