
جلالی: آمریکا هنوز شرایط از سرگیری مذاکرات را فراهم نکرده است / بیش از ۷۵ درصد بودجه آژانس اتمی صرف نظارت بر ایران میشود

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، کاظم جلالی روز جمعه در گفتوگو با خبرگزاری ریانووستی روسیه در پاسخ به پرسشی درباره شرایط تهران برای دور جدید مذاکرات غیرمستقیم با واشنگتن پس از تجاوز نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی به کشورمان افزود: اکنون پرسشهای جدی درباره فلسفه مذاکرات برای افکار عمومی ایران مطرح است.
وی خاطرنشان کرد: اگر قرار باشد گفتوگو انجام شود و ملزومات آن وجود نداشته باشد و از این مذاکرات به عنوان طرح فریب استفاده شود، چه اعتمادی برای طرف مقابل وجود خواهد داشت.
سفیر ایران در روسیه تأکید کرد: شرایط مورد نیاز برای ازسرگیری مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، بارها از سوی وزیر امور خارجه و دیگر مسئولان ما اعلام شده است.
قانون جنگل بر جهان حاکم است
جلالی در ادامه تصریح کرد: حمله آمریکا و اسرائیل به ایران نشان داد که حقوق بین الملل در عرصه جهانی قربانی شده است و قواعدی که حاکم است، قانون جنگل است. اتفاقاً این قواعد به کشورها میآموزد که باید سراغ قدرتمند شدن بروند و اینها، درس خوبی نیست.
غنیسازی اورانیوم، حق همه کشورهای عضو انپیتی است
این دیپلمات ایرانی خاطرنشان کرد: بر اساس قواعد معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای موسوم به «ان پی تی»، همه کشورها حق دارند که از تکنولوژی هستهای صلح آمیز برخوردار باشند و این معاهده برای این فناوری هم تفکیکی قائل نشده و در آن غنی سازی هم هست به این معنا که همه کشورها میتوانند تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی، غنیسازی داشته باشند.
مخالفت انپیتی با عملیات نظامی علیه تأسیسات اتمی زیرنظر آژانس اتمی
جلالی تأکید کرد: بنا بر همین معاهده انپیتی، هیچ کسی حق ندارد علیه تاسیسات هستهای که تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی است، عملیات نظامی انجام دهد.
سفیر ایران در روسیه یادآور شد: جمهوری اسلامی ایران عضو انپیتی است و تأسیسات صلحآمیز هستهای آن تحت سختترین نظارتهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی است، به گونهای که بیشتر بودجه این آژانس، یعنی افزون بر ۷۵ درصد بودجه نظارتی، صرف نظارت بر تأسیسات ایران میشود.
تجاوز آمریکا و اسرائیل به روح انپیتی و سکوت آژانس اتمی
جلالی اظهار داشت: در این شرایط، رژیم صهیونیستی به عنوان رژیمی که عضو انپیتی نیست و میگوید من بمب اتم دارم و کشور دیگری (آمریکا) که در اصل، امین انپیتی است و باید خودش از این معاهده صیانت کند، به یک کشور عضو انپیتی حمله نظامی میکنند و تأسیسات هستهای آن را هم هدف قرار میدهند.
وی تصریح کرد: متأسفانه آژانس بین المللی انرژی هستهای و بسیاری از کشورهای دیگر که خودشان عضو انپیتی هستند و یا امین آن هستند، اینها حتی موضعی در این زمینه اتخاذ نکردند.
سفیر ایران در روسیه تصریح کرد: این امر نشان میدهد که امروز مشکل اساسی که در جامعه بشری وجود دارد، این است که حقوق بین الملل کاملا نادیده گرفته شده و از بین رفته است و اگر این روند ادامه پیدا کند در آینده خیلی تحولات و اتفاقات خواهد افتاد و قواعد بین المللی ارزش و کارایی خود را از دست خواهند داد.
نقش روسیه و چین و دیگر کشورها برای صیانت از قواعد بینالمللی
وی ادامه داد: اینجاست که اتفاقا نقش روسیه، چین و دیگر قدرتهای بزرگ مهم است، چون آنها، کشورهایی هستند که به اصطلاح ضامن اجرای قواعد بینالمللی هستند، و اساسا پنج کشوری که به عنوان عضو دارنده حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد حضور دارند، اینها بیشتر باید تلاش کنند قواعد بین المللی شکل بگیرد.
جلالی یادآور شد:، چون جامعه ملل نتوانست جلوی جنگ را بگیرد و جنگ جهانی دوم شکل گرفت، سازمان ملل متحد پس از آن تشکیل شد با این مأموریت که دنیا به طرف جنگ و نوعی ناامنی و بی ثباتی پیش نرود.
طرحهای مشترک ایران و روسیه ارتباطی به تحولات اخیر ندارند
سفیر کشورمان در پاسخ به سوال دیگر این خبرگزاری دولتی روسیه مبنی بر اینکه آیا تحولات اخیر مربوط به حمله اسرائیل به ایران ممکن است بر همکاریها و پروژههای مشترک بین تهران و مسکو، از جمله راه آهن رشت-آستارا، تاثیر منفی داشته باشد یا خیر؟، گفت: این طرحهای مشترک فارغ از هرگونه تحولات منطقهای براساس توافقات طرفین در حال انجام است.
وی افزود: پروژههای دو کشور هیچ ارتباطی با تحولاتی که در مسائل منطقهای رخ میدهد و یا در نوع تعامل ایران با سایر کشورها ندارد، طبعاً این پروژه ها، پروژههای درازمدت و طرحهایی هستند که توافقات آن بین دو کشور کاملا انجام شده است.
جلالی خاطرنشان کرد: طرح ساخت خط ریلی رشت-آستارا یک پروژه بنیادین بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه است و طبیعی است که این پروژه میتواند به افزایش ظرفیت در کریدور شمال و جنوب کمک کند.
وی ادامه داد: کریدور شمال–جنوب تنها برای منافع فدراسیون روسیه و جمهوری اسلامی ایران نیست، چندین کشور و مناطق مختلف از این پروژه سود میبرند و در مجموع به نفع دنیا است که ظرفیت حمل کالا در این مسیر افزایش یابد، لذا پروژههای ما خیلی ارتباطی به این مسائل ندارد و در حال انجام است.
توافقنامه جامع در حال اجرا است
این دیپلمات کشورمان در پاسخ به این پرسش که از چه زمانی توافق جامع راهبردی میان ایران و روسیه لازم الاجرا خواهد شد، گفت: از الان لازم الاجرا است، به دلیل اینکه در روسیه هر دو پارلمان تصویب کردند و رئیس جمهوری روسیه هم آن را به عنوان قانون روسیه امضا کرد.
وی افزود: در جمهوری اسلامی ایران هم مجلس شورای اسلامی، این توافقنامه را تصویب کرد، شورای نگهبان هم تأیید کرد و نهایتا هم دکتر مسعود پزشکیان رئیس جمهور هم آن را به عنوان یک قانون ابلاغ کرد.
جلالی خاطرنشان کرد: در هر دو کشور الان این توافق به عنوان قانون تلقی میشود و طبعا عملیاتی و اجرایی است.
مشارکت روسیه در ساخت واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه اتمی بوشهر
سفیر ایران در روسیه همچنین گفت: احداث واحدهای ۲ و ۳ نیروگاه بوشهر با مشارکت روسیه مطابق زمان بندی در حال انجام است.
جلالی افزود: نیروهایی از فدراسیون روسیه و همچنین پیمانکاران ایرانی در این طرح مشغول کار هستند و تحولات اخیر متأثر از جنگ تحمیلی رژیم صهیونیستی، هیچ آسیبی در روند کار و همکاری دو کشور در نیروگاه بوشهر ایجاد نکرده است.
وی تصریح کرد: واحد شماره یک نیروگاه اتمی بوشهر به عنوان خروجی همکاری دو کشور در حال حاضر در مدار قرار دارد و برق تولید میکند.