
صرفهجویی در مصرف آب کشاورزی در شرایط خشکسالی ضروری است

به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، نوبخت اژدری روز پنجشنبه در جلسه کارگروه کشاورزی و امنیت غذایی استان اردبیل با اشاره به کاهش نزولات آسمانی این استان، گفت: میزان بارش استان اردبیل از ابتدای مهرماه سال گذشته تا ۲۳ فروردین ماه سال جاری ۲۹ درصد نسبت به بلندمدت کاهش داشته است.
وی خواستار برنامهریزی دقیق در مصرف بهینه آب کشاورزی و جلوگیری از کشت محصولات پرآببر شد و بیان کرد: کشت محصولات گلخانهای که آببری کمتری در واحد سطح دارد، باید در استان اردبیل توسعه یابد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل افزود: با توجه به بارندگی اخیر در استان، سازمان هواشناسی پیشبینی کرده است که وضعیت آبی این منطقه در حد نرمال خواهد بود و این وضعیت بارندگی حداکثر تا ۱۵ خردادماه کم و بیش ادامه خواهد داشت.
وی به بهرهبرداران و تولیدکنندگان بخش کشاورزی توصیه کرد که در زمینه استفاده بهینه از آب کشاورزی به راهنمایی و توصیه کارشناسان زراعت و ترویج که حضور مستمر و چهره به چهره در روستاها دارند، توجه کنند.
اژدری در خصوص وضعیت ذخایر سدهای آبی استان اردبیل نیز گفت: سدهای این استان ظرفیت ذخیرهسازی ۵۷۵ میلیون متر مکعب آب را دارند که از این میزان ۶۰ میلیون متر مکعب ذخیره آب مرده محسوب میشود و هماینک ۲۱۹ میلیون متر مکعب آب در پشت سدهای استان ذخیرهسازی شده است.
وی این میزان آب ذخیره شده در سدهای استان اردبیل را پایین دانست و تاکید کرد: همه دستگاههای ذیربط میبایست با همراهی بهرهبرداران و تولیدکنندگان مسأله کمبود آب کشاورزی را جدی گرفته و با اتخاذ تدابیر اصولی جلوی اسراف آب کشاورزی را بگیرند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل همچنین گفت: برای مدیریت بهینه آب در مزارع، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اقدامات بسیار موثر و قابل توجهی را انجام داده که از جمله این اقدامات معرفی ۱۳ رقم سیب زمینی مقاوم به کمآبی است.
وی خواستار تکثیر این بذور به میزان نیاز سیب زمینی کاران شد و افزود: بهرهبرداران باید به توصیه محققان و کارشناسان در خصوص آبیاری مزارع سیب زمینی با روش تیپ عمل کنند چرا که این روش آبیاری، به میزان قابل توجهی از هدررفت آب کشاورزی جلوگیری میکند.
اژدری بیان کرد: محققان کشاورزی استان اردبیل به سیب زمینی کاران توصیه میکنند که لولههای تیپ را در عمق پنج سانتیمتری دفن کنند و تا از تبخیر آب جلوگیری شود و آب مصرفی به سهولت در دسترس غدههای سیب زمینی قرار بگیرد.
وی همچنین خواستار رعایت الگوی کشت در تمام اراضی کشاورزی استان اردبیل شد و گفت: حفظ منابع پایه و استفاده پایدار از آنها و همچنین تضمین امنیت غذایی جامعه از مهمترین اهداف تعیین الگوی بهینه کشت محسوب میشود و تا زمانی که کشاورزان به این باور نرسند که الگوی موردنظر منافع آنها را در بلندمدت تضمین میکند، نسبت به اجرای آن اقدام نخواهند کرد.