
ترامپ و سراب یمن؛ شکستی دیگر در ماجراجویی آمریکا

به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو؛ تا به امروز، اهداف استراتژیک جنگ ترامپ در یمن همچنان مبهم باقی مانده است. وزیر دفاع آمریکا نوشت که هدف جنگ نه انصارالله بلکه بازیابی توان بازدارندگی و باز کردن آبراههاست. حتی معاون رئیسجمهور، جی دی فنس، به این روایت از آبراهها شک داشت.
اما سوال اینجاست، ترامپ از جنگ در یمن چه میخواهد؟ کیت جانسون سعی کرده در مقالهای در فورن پالسی در ۲۲ آوریل پاسخ چندلایهای به این سوال پیچیده ارائه دهد. ترامپ معتقد است که میتواند در مسائلی که بایدن در آنها شکست خورده موفق شود، از جمله حفاظت از تجارت بینالمللی و تجزیه محور پیچیده ایرانیها. اما آیا واقعاً ضرورتی برای باز کردن آبراههای دریایی وجود دارد؟ به نظر جانسون، آنچه ترامپ در تجارت بینالمللی و مسیرهای دریایی انجام داده، خطرناک است. او معتقد است که در زمانی که تجارت بینالمللی در حال تزلزل است و قیمت نفتکشها کاهش مییابد، باز کردن «آبراهها» اولویت جهان نیست.
یک امر خطرناک در این بازی وجود دارد: اگر دولت ترامپ بخواهد توان نظامیاش را به نمایش بگذارد تا پیامی به چین ارسال کند مبنی بر اینکه نباید به فکر تصرف تایوان باشند، عملکرد ضعیف آن در یمن میتواند به نتایج معکوس منجر شود، همانطور که جانسون هشدار داده است. هدف بازیابی بازدارندگی، همانطور که وزیر دفاع در نظراتش در سیگنال نوشته، به نظر میرسد بخش قابل فهم استراتژی آمریکا در یمن باشد. اما این استراتژی با پیچیدگیهای زیادی روبرو است، زیرا فاقد استراتژی خروج در افق کوتاهمدت است.
ترامپ و شکستهای پیشین: جنگهای طولانی و پیامدهای آن
بعد از یک سال از حملات آمریکایی-بریتانیایی به انصارالله، ترامپ شدت عملیات نظامی را علیه آنان افزایش داد و باور داشت که میتواند در نبردهایی که پیشینیانش در آن شکست خوردهاند، پیروز شود. علاوه بر نبرد در یمن، ترامپ در صحنه بینالمللی درگیر نبردهایی است که به سختی میتوان آنها را شمرد و تمرکزش پراکنده به نظر میرسد. حتی وزارت دفاع آمریکا هیچ گزارشی به رسانهها در خصوص وضعیت جنگ در یمن ارائه نمیدهد. ترامپ که در میان صدای اعتراضات از هر سو و پروندههای پیچیده داخلی و خارجی محاصره شده است، منتظر خبر خوشی از یمن است تا ماجراجوییاش را پایان دهد.
در کشوری پیچیده مثل یمن و در برابر جنبشی که تجربه زیادی در جنگهای هیبریدی مثل انصارالله دارد، خطرناکترین اقدامی که ترامپ میتواند انجام دهد این است که مسئولیت جنگ را به گروهی از افسران و بوروکراتها واگذار کند و فکر کند که این جنگ یک جنگ کوتاهمدت خواهد بود، زیرا کشورش به «موشکهای فوقالعاده» مجهز است.
تولید سلاحهای ارزان و تأثیر آن بر استراتژی آمریکا
بايدن و تیمش از خطراتی که انصارالله بهویژه در زمینه تولید سلاحهای کمهزینه و مؤثر به وجود میآورند آگاه بودند. همانطور که سوليفان، مشاور امنیت ملی در دولت بايدن، در ژانویه گذشته گفته بود: «آنها در تولید تجهیزات جنگی ارزان، سریع و مؤثر هستند و اگرچه شاید کیفیت آنها برابر با سلاحهای ایالات متحده نباشد، اما کافی است تا بر روند نبرد تأثیر بگذارند.»
سوليفان معتقد است که آمریکا در «معادلهای بد» گرفتار شده است، زیرا از موشکهای پیشرفته برای مقابله با پهپادهای نسبتاً ارزان استفاده میکند و تعداد زیادی گلوله هوشمند را پرتاب میکند که توسط پیمانکاران آمریکایی بهدشواری تولید میشود.
بحران در تأمین مهمات هوشمند و چالشهای جهانی
قبل از ورود ترامپ به کاخ سفید، دولت آمریکا تلاشهای زیادی برای محدود کردن قدرت نظامی انصارالله انجام داده بود. در یک کنفرانس نیروی دریایی آمریکا در آریlington، ویرجینیا در اوایل سال جاری، دریادار برندان مککلین اعلام کرد که کشتیهای نیروی دریایی آمریکا ۱۲۰ موشک از نوع SM-۲، ۸۰ موشک از نوع SM-۶ و ۲۰ موشک از نوع SM-۳ شلیک کردهاند. هزینه هر موشک SM-۲ حدود دو میلیون دلار است، در حالی که موشکهای SM-۶ که قادر به سرنگونی موشکهای بالیستیک هستند، حدود چهار میلیون دلار برای هر موشک هزینه دارند.
ترس بزرگی از یک وضعیت قریبالوقوع وجود دارد که در آن نیروی دریایی آمریکا با کمبود مهمات هوشمند مواجه خواهد شد. در نوامبر سال گذشته، ساموئل بابارو، فرمانده فرماندهی آمریکا در اقیانوسهای هند و آرام، از نگرانیهای جدی در میان رهبران آمریکایی خبر داد، درحالی که هنوز عملیات ترامپ تشدید نشده بود. هدر دادن مهمات هوشمند در تعقیب انصارالله ممکن است «هزینههایی را برای آمادهباش آمریکا در منطقه اقیانوسهای هند و آرام ایجاد کند، چرا که این منطقه از نظر مقدار و کیفیت مهمات فشار زیادی را تجربه میکند و چین دشمن اصلی احتمالی است.»
نتیجه جنگ ترامپ در یمن: مشکلات احتمالی و ناکامیها در مسیر خروج
جنگ ترامپ در یمن به کجا کشیده خواهد شد؟ تصور مسیر خروج یا تصویری از پیروزی که غرور رئیسجمهور جدید آمریکا را راضی کند، دشوار است. ترامپ همچنان فکر میکند که میتواند جنگهایی را که پیشینیانش در آنها شکست خوردهاند، پیروز شود. در آغاز قرن جاری، بوش فکر میکرد که پر کردن انبارهای مهمات کافی است تا پیروزی قطعی در کشوری پیچیده مثل افغانستان حاصل شود. اما آن جنگ به طولانیترین جنگ تاریخ آمریکا تبدیل شد و طالبان پس از ۱۹ سال جنگ علیه آمریکا دوباره بر افغانستان حکومت کرد. به نظر میرسد سیر شکستهای آمریکا در جاه طلبیهای بینالمللی همچنان ادامه دارد.