
بانک مرکزی در حال پوست اندازی به الگویی جدید است
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی، در افتتاحیه سی و دومین همایش سیاستهای پولی و ارزی که صبح امروز برگزار شد، بااشاره به اینکه این همایش نقش مهمی در تولید ایده و برنامه برای بانک مرکزی دارد، عنوان کرد: سی و سومین سال این همایش یک تفاوت اساسی با سایر همایشها دارد؛ اینکه ما باتعداد زیادی از قوانین جدید مواجه هستیم.
وی افزود: اولین سالی است که قانون جدید بانک مرکزی درحال اجرایی شدن است و همچنین قانون هفتم مفاد مختلفی دارد که وظایف زیادی را بر عهده بانک مرکزی میگذارد.
فرزین اظهار کرد: اگرچه در بانک مرکزی سالهاست تکانهها و نااطمینانیهای زیادی وجود دارد و بخش عمدهای از تصمیم گیریها در فضای عدم قطعیت بوده است ولی در سال جاری عدم قطعیت بسیار زیاد شده و کار را برای بانکداران مرکزی برای سیاستگذاری سخت کرده است؛ برای همین باید درک صحیحی از پایه پولی و تاب آوری داشته باشیم.
رییس کل بانک مرکزی گفت: سال گذشته مجموعهای از تکانههای سیاسی و امنیتی که میتوانست در ۱۰ سال اتفاق بیفتد در یک سال اتفاق افتاد و سیاستگذار اقتصادی باید در این فضا مدیریت اقتصادی را انجام میداد. ما در فضای عدم قطعیت و نااطمینانی تصمیم میگیریم و باید بتوانیم پایداری اقتصادی را برقرار کنیم.
وی ادامه داد: در بخش پولی و بانکی، گروهی فکر میکنند قوانین و مقررات، مانع است و سودآوری را محدود میکند، اما درواقع برعکس است، چون ما در عدم اطمینان به سر میبریم و باید بر مقررات قوی بانکی تاکید کنیم.
فرزین اضافه کرد: قانون جدید بانک مرکزی که اجرایی شدن آن از سال جدید در یک فضای ناپایدار شروع شد سه محور اساسی دارد؛ اهداف، کارکردها و ساختارها.
در حوزه اهداف، رشد و به ویژه کمک به عدالت اجتماعی آمده که در قوانین قبلی وجود نداشت. در حوزه کارکرد، حیطه نظارتی بانک مرکزی رشد پیدا کرده و مواد قانونی دارد.
رییس کل بانک مرکزی توضیح داد: اگر قانون جدید بانک مرکزی دقیق بررسی شود، میتوان دید وظیفه توسعهای بر عهده بانک مرکزی است و نگاه بانکداری توسعهای به بانک مرکزی نیز وجود دارد. در حوزه ساختارها نیز تغییراتی که در هیئت عامل بوجود آورد میتواند به تحقیق و توسعه بانک مرکزی کمک کند.
وی عنوان کرد: این تغییرات اساسی باعث شده بانکداری مرکزی تغییرات اساسی داشته باشد، اما ضعفهای این قانون نیز باید با یک قانون جدید بانکداری برطرف شود. یعنی قانون جدید بانکداری باید برخی مواردی که نقص دارد را برطرف کند.
این مقام مسئول در ادامه گفت: یکی از محورهای اصلی قانون هفتم توسعه، تخصصی کردن بانکهاست. در قانون جدید بانک مرکزی بانکها به ۶ گروه تقسیم میشوند و عملا اساسنامه بانکها تغییرات اساسی خواهد کرد. برای همین بانکها باید خود را آماده کنند که در یکی از این ۶ گروه جای بگیرند.
فرزین اظهار کرد: ما درحال پوست اندازی به سمت الگوی جدید بانکداری مرکزی و بانکداری هستیم و باید خود را آماده کنیم.
وی بیان کرد: رهبر در فرمایشات خود برای تحقق شعار سال به بانک مرکزی اشاره کردند. نظام بانکی بالای ۹۰ درصد در تامین مالی سهم دارد بنابراین وقتی بحث سرمایه گذاری است، مهمترین نقش بر عهده نطام بانکی قرار دارد.
فرزین ادامه داد: یکی از مهمترین برنامههای ما تامین مالی جهش تولید است که درواقع برنامهای برای تامین مالی سرمایه در گردش بنگاه هاست. نظام بانکی برای تامین مالی بنگاههای کوچک ضعف دارد.
رییس کل بانک مرکزی تاکید کرد: باید نظارت خود را بر مصرف تسهیلات افزایش دهیم و این موضوع باید کاملا کنترل شود. منابعی که به عنوان اعتبار توسط بانکها داده میشود باید رصد شود که دقیقا به همان دلیل که پرداخت شده، مصرف میشود نه در جای دیگر.
فرزین افزود: برنامهای تحت عنوان سرمایه گذاری بانکی داریم. آمار سرمایه گذاری خارجی در کشور به شدت کاهش پیدا کرده و حتی تامین مالی خارجی نیز افت داشته؛ تامین مالی خارجی به معنی تعامل با دیگر کشورهاست و این موضوع اتفاق خوبی نیست.
وی بیان داشت: تلاش ما این است به کسانی که رفتار شفافی دارند در تامین مالی کمک کنیم؛ یعنی بنگاههای سالم و دارای فروش به داخل و خارج از کشور.
فرزین در ادامه گفت: تخصصی کردن بانکها یکی از اهدافش همین است. اگر هر بانک در هر زمینهای سرمایه گذاری مخصوصی را به عهده بگیرد به هدف خود میرسیم.
رییس کل بانک مرکزی اظهار کرد: از طرف دیگر موضوع تامین مالی ارزی مهم است. از سال گدشته فروش اوراق ارزی را در مرکز مبادله شروع کردیم و امسال برای فروش ۲ میلیارد دلار اوراق ارزی آمادگی داریم. با صندوق توسعه ملی به عنوان ضامن نیز درحال همکاری هستیم و قصد داریم از تمام ظرفیت مرکز مبادله استفاده کنیم.
فرزین در پایان افزود: توسعه تسهیلات زنجیره ارزش برنامه دیگر بانک مرکزی است؛ برای این موضوع ۴۸۵ همت منابع برای این تسهیلات درنظر گرفته شده است. اوراق گام، کارت رفاهی متصل به گام، برات الکترونیکی و فکتورینگ از برنامههای توسعه بانک مرکزی است.