
مقتدایی:همکاری میان ایران و روسیه میتواند باعث ارتقای قدرت هر دو کشور در سطح بینالملل شود +فیلم

عباس مقتدایی، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجو، در خصوص روند تصویب لایحه جامع مشارکت راهبردی ایران و روسیه گفت: این لایحه از سوی دولت مراحل لازم را طی کرده و به مجلس شورای اسلامی تقدیم شده بود. این موضوع در دستور کار کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی قرار گرفت و در ادامه، به کمیته روابط خارجی ارجاع شد. این لایحه هم در کمیته روابط خارجی و هم در کمیسیون، بدون هیچ مخالفی تصویب شد.پس ازآن در صحن علنی مجلس، بخش باقیمانده از بررسی آن—که بخشی از آن انجام شده بود—به نتیجه رسید و عملاً مجلس شورای اسلامی بر معاهدهای مشترک، جامع و راهبردی میان ایران و روسیه صحه گذاشت و آن را تصویب کرد.
مقتدایی در خصوص جزئیات این توافقنامه اذعان کرد:در این معاهده، همکاریهای متنوعی در یک فضای کاملاً گسترده در نظر گرفته شده است؛ از موضوعات علمی و فناوری گرفته تا مباحث اقتصادی، پولی و بانکی، همکاریهای صنعتی، کریدورهای حملونقلی، و همچنین موضوعات حملونقل، گردشگری و ارتباطات شهروندان دو کشور که میتوانند از امکانات متقابل بهرهمند شوند.البته این معاهده شامل ۴۷ ماده است و هرکدام از این موارد، زمانی که بخواهد بهصورت عملیاتی اجرا شود، در قالب معاهدات دوجانبه مجدداً تنظیم شده و برای بررسی به مجلس ارائه خواهد شد. مجلس نیز بر اجرای آنها نظارت خواهد داشت.
وی افزود:در راستای تأمین منافع ملت ایران و توسعه همکاری با دیگر کشورها، باید توجه داشت که ایران از یکسو با خلیج فارس و از سوی دیگر با دریای خزر در ارتباط است؛ این موقعیت جغرافیایی، یک فرصت شاهراهی برای کشور محسوب میشود. حال اگر بتوانیم از طریق آسیای میانه و روسیه به دریای سیاه دسترسی پیدا کنیم، یا در حوزههایی چون کشتیرانی، حملونقل، ارتباطات و حتی موضوعات دفاعی و امنیتی همکاری داشته باشیم، این اقدامات نهتنها به نفع ملت ایران است، بلکه برای کشورهای منطقه نیز سودمند خواهد بود و به صلح و امنیت منطقه کمک خواهد کرد.
این نماینده مجلس اضافه کرد:به نظر میرسد که مجلس شورای اسلامی و دولت، با دقت و هوشمندی، این قرارداد جامع را با روسیه امضا کردهاند. لازم به ذکر است که در روسیه نیز، این معاهده توسط دومای دولتی و شورای فدراسیون تأیید و توسط رئیسجمهور روسیه ابلاغ شده است. بنابراین، دو کشور در این مسیر همکاری مستمر دارند.
مقتدایی با اشاره به اینکه این همکاریها البته منحصر به روسیه نیست، اشاره کرد: ما با چین نیز چنین روندی را پیش بردهایم و همچنین با سایر همسایگان خود—که مجموعاً پانزده کشور هستند—معاهدات و روابط دوجانبه متعددی داریم که میتوانیم آنها را گسترش دهیم.علاوه بر این، با توجه به تأثیرگذاری روسیه در سازمان شانگهای و عضویت ایران در این سازمان، و همچنین حضور هر دو کشور در گروه بریکس و سایر نهادهای بینالمللی، همکاری میان ایران و روسیه میتواند قدرت و منافع هر دو کشور را در سطح بینالمللی تقویت کند.