
سیره علمی امام جواد (ع)، الگویی برای آزاداندیشی

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، حجتالاسلاموالمسلمین سید محمدکاظم طباطبایی، رئیس پژوهشکدهی علوم و معارف حدیث دربارهی سیرهی علمی حضرت امام جواد علیهالسلام گفت: از دورهی امام باقر علیهالسلام یک رویکرد جدیدی را در ناحیهی امامت میبینیم. به این صورت که امام باقر علیهالسلام فقط به عنوان فردی از خانوادهی پیامبر اکرم صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم مد نظر نبود، بلکه به عنوان یک عالم دینی بزرگ نیز مد نظر بود که قدرت پاسخگویی به سؤالات و شبهات متعدد و گوناگون در حوزههای متفاوت را دارد. امام صادق علیهالسلام نیز مخصوصاً با توجه به فرصتی که هنگام زوال بنیامیه و قدرتگرفتن بنیعباس پدید آمد، این فضا را نهادینه کردند.
وی افزود: در دورهی امام رضا علیهالسلام این مناظرات به اوج خود رسید. علتش این بود که خود مأمون -جدای از خباثتهای سیاسی- انسانی علمدوست بود و به مجالس مناظره اهمیت میداد.
حجت الاسلام طباطبایی بیان کرد: پس از شهادت امام رضا علیهالسلام، امام جواد علیهالسلام حدوداً در سن هشت سالگی به عنوان امام شیعیان مطرح شدند. در آن زمان پیشفرض یحیی بن اکثم این بود که ما بر پدر ایشان -یعنی امام رضا علیهالسلام- نمیتوانستیم پیروز شویم، چون واقعاً بزرگ و عالم بود، اما این کودک است. همهی بزرگان و علما جمع شدند و یحی بن اکثم را به عنوان طرف مناظره مطرح کردند. حدوداً یک سؤال یحیی بن اکثم را امام جواد علیهالسلام به ۶۴ سؤال فرعی تقسیم کردند و نشان دادند که اصلاً نیازی به پاسخگویی نیست، چون این فرعیات به ذهن یحیی بن اکثم هم خطور نمیکرده است. یحیی بن اکثم هم آدم بزرگی بود؛ قاضیالقضات مأمون بود. معمولاً قاضیالقضات جزء بزرگترین افراد محسوب میشدند. پس از طرح اینهمه فروعات مسأله از سوی امام، آن شخص دیگر پاسخی نخواست و جلسه تمام شد و بدون این که مناظره ادامه پیدا کند، حضرت قدرت خود را نشان دادند.
وی خاطرنشان کرد: بُرد رسانهای مناظرهها و جوابهای آن حضرت نیز بیشتر بود. به خاطر اینکه یک طرف مناظره یک کودک هشت تا ده ساله بود. یعنی مردم این مناظره را گزارش میکردند. حتی نقل است که یحیی بن اکثم (یک پیرمرد شصت، هفتاد ساله) خدمت امام جواد علیهالسلام آمد و نشست و مبهوت شد و رفت؛ بنابراین گزارشهای این مناظرهها باابهتتر جلوه میکرد.