
بلینکن: ایران بهدنبال سلاح هستهای نبود/ اوباما بمبهای سنگرشکن را آماده کرد / ایران به برجام پایبند بود

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه پیشین آمریکا در گفتوگو با خبرنگار شبکه آمریکایی به عواقب حملات جنایتکارانه رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه ایران، احتمال از سر گرفته شدن دیپلماسی بین تهران و واشنگتن، جنگ جاری در غزه و موضوعات دیگر در عرصه بینالملل پرداخت.
او با حضور در پادکست «The Ex Files»، برنامه «کریستین امانپور»، خبرنگار شبکه آمریکایی «سیانان»، در پاسخ به سوالی درباره احتمال از سر گرفته شدن مذاکرات بین ایران و آمریکا تصریح کرد: «توافق برجام، برنامه هستهای ایران را محدود کرد.»
بلینکن مدعی شد: «ایران بدون سلاح هستهای به قدر کافی یک بازیگر مخرب است. ایران تهدیدی جدی علیه موجودیت اسرائیل است. ایرانِ دارای یک سلاح هستهای در تمام زمینهها با مصونیت بیشتری اقدام خواهد کرد. در نتیجه محدود کردن برنامه هستهای ایران هدف تمام دولتهای آمریکا بود و اوباما توانست با برجام ۱۵ سال زمان بخرد.»
او ادعا کرد: «طبق برجام، اگر ایران میخواست به سوی سلاح هستهای حرکت کند، تولید مواد هستهای مورد نیاز برای آن حداقل یک سال زمان میبرد، ترامپ برجام را پاره کرد و آن را با هیچ توافقی جایگزین نکرد. اقدام ترامپ باعث شد برنامه هستهای ایران سرعت بگیرد.»
بلینکن مدعی شد: «در زمان حملات صورت گرفته به تأسیسات هستهای ایران، این کشور فقط چندین روز با ساخت سلاح هستهای فاصله داشت. حملات ترامپ قطعاً به تأسیسات هستهای ایران آسیب وارد کرده و برنامه هستهای ایران را عقب انداخته است، اما میزان آن مشخص نیست.»
او افزود: «در دولت بایدن نیز به طرح حمله نظامی به ایران فکر کردیم. درواقع، این اوباما بود که تسلیحات لازم برای حمله به ایران، از جمله بمبهای سنگرشکن را آماده کرد. بایدن نیز در دوران ریاست جمهوری خود این طرح را کامل کرد. اما طبق تحلیل همه دولتهای آمریکا به جز دولت ترامپ، هرگونه اقدام نظامی علیه ایران شاید برنامه هستهای این کشور را شاید یک یا ۲ سال عقب بیاندازد.»
بلینکن گفت: «در این بازه زمانی ممکن است ایران برنامه هستهای خود را به لایههای عمیقتر زمین منتقل کرده و به آن سرعت ببخشد.»
ایران قصدی برای ساخت سلاح نداشت، اما اکنون ممکن است
وزیر خارجه سابق آمریکا که پیش از این مدعی نزدیک بودن ایران به سلاح هستهای شده بود، در ادامه اذعان کرد: «ایران تاکنون تصمیمی برای ساخت سلاح هستهای نگرفته بود، اما اکنون ممکن است ایران چنین تصمیمی اتخاذ کند. طبق اطلاعات آمریکا، ایران تصمیمی در اینباره نگرفته است. اما اکنون ممکن است ایران ضمن ساخت بمب هستهای، تأسیسات خود را به نقاطی عمیقتر زیرزمین منتقل کند.»
بلینکن ادعا کرد: «ایران در ضعیفترین موقعیت ممکن قرار دارد. این کشور آماده توافق است. حتی پیش از حمله به این کشور، ایران در مذاکرات جدی بود. آنها پیشنهادی به اروپاییها ارائه کردهاند که میتواند به توافق مورد نظر ترامپ منجر شود. ترامپ ادعا کرد که بهدنبال توافقی بهتر از برجام است. ترامپ اکنون چنین فرصتی دارد تا به توافقی بهتر دست پیدا کند.»
او افزود: «اگر ترامپ به توافقی تازه دست پیدا نکند، ما در شرایطی بسیار بدتر قرار خواهیم داشت. ایران میتواند تأسیسات خود را در مناطقی ایجاد کند که در برابر بمبهای سنگرشکن مقاوم باشد.»
وزیر خارجه پیشین آمریکا اذعان کرد: «مهم نیست دیگران چه بگویند، ایران به برجام پایبند بود و در پی خروج ترامپ از این توافق، بیاعتمادی عظیمی شکل گرفت. هم آژانس بینالمللی انرژی اتمی و هم کارشناسان اطلاعاتی آمریکا اعلام کردند که ایران به برجام پایبند بود. در پی خروج ترامپ، هرگونه مذاکره دوباره با ایرانیان بسیار دشوار بود. ترس جدی وجود داشت که توافق تازه دوباره توسط ترامپ نقض شود.»
او مدعی شد: «ایران و نیروهای نیابتی آن در ضعیفترین موقعیت خود قرار دارند و ترامپ فرصت این را دارد تا با ایران به توافق برسد. گزینه نظامی هرگز به تنهایی کافی نیست. باید از طریق دیپلماسی به توافق رسید. اقدام نظامی به تنهایی نتیجه ندارد. تکرار این اقدام ناممکن خواهد بود.»
ایران هرگز به مدل لیبی تن نخواهد داد
بلینکن با اشاره به خواسته مقامات رژیم صهیونیستی برای اجرای طرح لیبی علیه ایران، افزود: «تحولات لیبی همچنان در خاطر بسیاری از جمله ایران قرار دارد. ایران هرگز به چنین چیزی تن نخواهد داد. از طرفی تحولات اخیر نشان داد که کشورهای دارای سلاح هستهای از امنیت بسیار بیشتری برخوردار هستند. چنین کشورهایی از مصونیت بیشتری برخوردار هستند. ممکن است ایرانیان نتیجه مشابهی بگیرند و سلاح هستهای بسازند. به کره شمالی نگاه کنید، این کشور از مصونیت بسیار بالایی برخوردار است.»
او ضمن اذعان به کاهش توانمندی آمریکا برای ضربه زدن به ایران در صورت ساخت سلاح هستهای، گفت: «بهترین راه برای جلوگیری از این مسئله یک توافق است که توانایی نظامی آمریکا علیه ایران را حفظ کند.»