حمایت هدفمند از نخبگان با رویکرد توسعه علمی کشور

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو و به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری، حسین افشین، معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور و رییس بنیاد ملی نخبگان، در دیدار با نخبگان استان زنجان، در تشریح برنامهها و رویکردهای دولت چهاردهم برای حمایت از جامعه نخبگانی و پیشبرد علم و فناوری، بر ضرورت حمایت همهجانبه از نخبگان برای توسعه همهجانبه کشور تأکید کرد.
گشایش در مسیر جذب نخبگان
رییس بنیاد ملی نخبگان، با اشاره به یکی از مهمترین دغدغههای نخبگان در سالیان اخیر، از رفع مشکل فرآیند استخدامی استادان نخبه خبر داد و گفت: پس از تلاشهای گسترده، این مشکل که از سال ۹۹ وجود داشت، برای کل کشور مرتفع شد. برای اولین بار در سالهای اخیر، سهمیه استخدامی برای نخبگان تخصیص یافته است که قرار شده است سهمی معادل ۲۰ درصد از کل سهمیههای استخدامی کشور به این قشر تخصیص یابد. این اقدام، مسیر جذب نخبگان به دانشگاهها را تسریع خواهد کرد.
جهش بودجه بنیاد علم؛ تقویت پژوهشهای کاربردی
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور، به افزایش قابل توجه بودجه بنیاد علم اشاره کرد و اظهار داشت: بودجه بنیاد علم از ۱۰۰ میلیارد تومان در سال گذشته، با حمایتهای صورت گرفته به حدود ۵۰۰ میلیارد تومان افزایش یافت. هدفگذاری ما افزایش این بودجه به یکهزار میلیارد تومان برای سال جاری است تا اساتید بتوانند با دریافت گرنتهای مناسب، تیمهای پژوهشی قویتری تشکیل دهند. این افزایش بودجه، منجر به رشد ۴۰ درصدی پروژههای پژوهشی در شش ماه دوم سال گذشته شد که نشاندهنده پویایی جامعه علمی در صورت برخورداری از حمایت است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور، با تأکید بر بازگشت به دوران اوج علمی کشور، تصریح کرد: با برنامهریزیهای دقیق، روند رشد علمی کشور ظرف سه سال آینده به دهه گذشته بازخواهد گشت.
اصلاح آییننامه جذب معلم
رییس بنیاد ملی نخبگان، در تشریح برنامههای توسعه زیرساختهای فناوری، از فعالسازی فنبازارها و کارگزاران انتقال فناوری گفت و ادامه داد: ما در تلاش برای ایجاد ارتباطی مؤثر میان فناوران و بازار هستیم. در همین راستا، کارگزاریهای انتقال فناوری فعال شده تا بازاریابی تخصصی برای شرکتهای دانشبنیان را تسهیل کند.
وی همچنین با اشاره به سرمایهگذاری یک همتی در ساخت یک سایت مدرن میکروالکترونیک در تهران، از آمادگی معاونت علمی برای حمایت از راهاندازی کارگاههای نمونهسازی در استانها، به ویژه در مناطق غرب و شمال غرب کشور، خبر داد و افزود: در زمینههای مختلف فناورانه از جمله میکروالکترونیک، سلامت، فناوریهای نوظهور و تحول آفرین، از طرحهای پیشنهادی استقبال کرده و آماده حمایت از تامین زیرساختهای تولید نمونههای آزمایشگاهی و نیمه صنعتی فعال در این حوزهها هستیم.
تقویت روند جذب و ماندگارسازی نخبگان
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رییسجمهور، با اشاره به چالش مهاجرت نخبگان از استانهای کوچک به شهرهای بزرگتر، تأکید کرد: حل مشکل مسکن نخبگان، از اولویتهای ما در استانها است. خوشبختانه، دولت چهاردهم، اهتمام ویژهای برای حل این چالش دارد و امیدواریم با مشارکت خوب استانداریها، به زودی شاهد باشیم نخبگان با آرامش خاطر در زادگاه خود به فعالیت ادامه دهند.
ظرفیت اعتبار مالیاتی محرکی برای توسعه دانشبنیان
افشین با تأکید بر پتانسیلهای قانون جهش تولید دانشبنیان، اظهار داشت: ماده ۱۳ این قانون به دانشگاهها اجازه میدهد تا از اعتبار مالیاتی شرکتهای دانشبنیان برای توسعه زیستبوم دانشبنیان خود بهرهمند شوند. استان زنجان ظرفیت بسیار بالایی برای استفاده از این ماده قانونی دارد و میتواند با جذب سرمایهگذاری شرکتها، به رشد پارکهای فناوری و مراکز رشد خود سرعت ببخشد.
رییس بنیاد ملی نخبگان، با ابراز خرسندی از حضور چشمگیر بانوان در جامعه نخبگانی، تصریح کرد: حضور بانوان در جایگاههای مدیریتی و علمی، نشانهای از رشد و بالندگی کشور است. از بانوان میخواهیم که حضور خود را در شبکهسازیها و مجامع علمی و فکری تقویت کرده و تجربیات ارزشمند خود را به اشتراک بگذارند.
افشین با تأکید بر لزوم تمرکززدایی در توسعه علمی، بیان کرد: اعتقاد ما بر این است که هر جا توانمندی وجود دارد، باید زمینه رشد آن فراهم شود. استانها باید با شناسایی و بررسی استعدادهای بومی خود، بر اساس آنها برنامهریزی کنند. تجمیع منابع و امکانات، از پراکندگی فعالیتها جلوگیری کرده و به همافزایی منجر خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به اهمیت پژوهشهای بنیادی و تولید مقاله، اظهار داشت: تولید علم، اساس و مقدمه فناوری است و این دو از یکدیگر جداییناپذیرند. پیشرفت در حوزه علمی، مسیر را برای انقلاب صنعتی هموار میسازد.
معاون رییسجمهور در پایان، از نقش آفرینی فعال جامعه علمی استان زنجان قدردانی و ابراز امیدواری کرد با تلاش و همدلی، شاهد شکوفایی هرچه بیشتر استعدادها و توسعه پایدار علم و فناوری در استان زنجان باشیم.