مشروح کنفرانس مدیریت آب ایران با محوریت حکمرانی آب + فیلم

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو؛ کنفرانس ملی مدیریت آب ایران با محوریت حکمرانی آب با حضور جمعی از اساتید برجسته دانشگاهی، مسئولان حوزه منابع طبیعی، و کارشناسان بخش آب و محیطزیست، در دانشگاه علوم تحقیقات برگزار شد. این کنفرانس با هدف بررسی چالشهای سیاستگذاری و حکمرانی یکپارچه آب در کشور، تبادل تجربه میان نهادهای علمی و اجرایی و ارائه راهکارهای پایدار برای عبور از بحران کمآبی شکل گرفته است.
جمشید صباغزاده، قائم مقام ریاست دانشگاه علوم تحقیقات در کنفرانس مدیریت آب ایران گفت: واقعیت این است که بحث آب موضوع تازهای نیست. اینکه گمان کنیم بحران امروز، پدیدهای جدید است، درست نیست؛ ما همواره در سرزمینی خشک و کمباران زندگی کردهایم.
وی افزود: از گذشته تا امروز، خشکسالی، قحطی و کمبود آب بخشی از واقعیت اقلیمی ما بوده است.
قائم مقام ریاست دانشگاه علوم تحقیقات ادامه داد: البته بدون تردید در دوران کنونی شرایط سختتر شده و اخطارها نیز جدیتر از همیشه به گوش میرسد، اما این هشدارها از گذشته وجود داشته است. من حدود ده سال پیش، بهطور مداوم در جلسات شورای امنیت شرکت میکردم و یکی از موضوعات اصلی آن نشستها مسئله آب بود.
وی اظهار کرد: به عنوان یک شهروند، احساس میکنم بخشهایی از اقدامات لازم در آن دوران انجام نشد؛ اقداماتی که اگر بهموقع صورت میگرفت، شاید امروز با این شدت از بحران روبهرو نبودیم.
محمد جوانبخت معاون وزیر نیرو در امور آب در کنفرانس مدیریت آب ایران گفت: در بسیاری از شهرها از جمله تهران، بندرعباس، تبریز و اراک، مخازن سدها تا حد بیسابقهای کاهش یافتند.
وی افزود: بهعنوان نمونه، سد شهید کاظمی بوکان که معمولاً بیش از یک میلیارد مترمکعب آورد سالانه داشت، امسال تنها ۳۰۷ میلیون مترمکعب ورودی آب را تجربه کرد.
معاون وزیر نیرو خاطرنشان کرد: در سد دوستی، تأمینکننده اصلی آب مشهد نیز موجودی به کمتر از ۵ درصد ظرفیت رسیده است.
۱۵۰ میلیارد مترمکعب از ذخایر استراتژیک آبهای زیرزمینی برداشت شده که غیرقابل تجدید است
علیرضا دائمی رئیس انجمن علوم ومهندسی منابع آب ایران در در کنفرانس مدیریت آب ایران گفت: بخشهای وسیعی از قارههای مختلف جهان با کاهش منابع آب شیرین مواجهاند. در این میان، منطقه غرب آسیا شامل کشورهای افغانستان، عراق، سوریه، ایران و ترکیه، یکی از کانونهای اصلی این بحران به شمار میرود؛ موضوعی که در گزارش اخیر جهانی نیز به آن اشاره و بر آن تمرکز شده است.
وی افزود: در این گزارش تأکید شده که حجم قابل توجهی از منابع آب شیرین جهان در حال کاهش است و روند تجدید آنها با مصرف فعلی همخوانی ندارد. در کشور ما نیز، طی سالهای گذشته حدود ۱۵۰ میلیارد مترمکعب از ذخایر استراتژیک آبهای زیرزمینی برداشت شده که بخش عمدهای از آن غیرقابل تجدید است.
دائمی در ادامه بیان کرد: اگر مدیریت منابع آب در ایران با رویکردی حکمرانیمحور، علمی و دقیق انجام گیرد، باز هم با چالشهای جدی و ماندگار در تأمین آب پایدار مواجه خواهیم بود؛ چراکه بحران کنونی، فراتر از یک مسئله فنی، به سطحی ساختاری و اقلیمی رسیده است.