حجت الاسلام مجتبی اشجری در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در رشت، ضمن گرامیداشت یاد و خاطره شهید میرزا کوچک خان جنگلی با اشاره به اینکه میرزا کوچک برای نشان دادن اصالت مشروطیت قیام جنگل را طراحی کرد، گفت: هدف او ایجاد حکومتی بر مبنای شعائر اسلام، نفی تسلط کشورهای خارجی و ظلم خان ها و امرای محلی بود.
وی با اشاره به برگزاری نخستین کنگره ملی بزرگداشت شهید میرزا کوچک خان جگلی افزود: برگزاری کنگره نشانگر توجه برگزار کنندگان آن به ویژگی ها و شاخصه هایی است که با تامل اندیشمندان در آن و ارائه مقاله و سخنرانی، اصول کاربردی مترتب بر آن موضوعات یا ویژگی ها در جامعه بست داده می شود تا با تاکید ویژه بر آن توسط سازمان ها و نهادهای اجرایی تمام شاخصه ها نهادینه شود.
مسئول شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان گیلان دشمن ستیزی میرزا و دشمن شناسی وی را از جمله شاخصه های اصلی میرزا کوچک خان جنگلی بیان کرد و گفت: در این زمینه می توان کنگره های متعددی را برگزار کرد و هدف ترویج چنین فرهنگی است که میرزا کوچک خان نیز به واسطه بهره مندی از آموزه های اصیل اسلامی بر آن تاکید داشت.
حجت الاسلام اشجری با بیان اینکه قیام جنگل ادامه مشروطه مشروعه در یک منطقه از ایران بود، افزود: با انحراف اصول و مبانی مشروطه و توجه به ظواهر آن، آزادی خواهان نتوانستند به هویت اصیل مشروطیت که استقلال و آزادی بود نائل شوند؛ افراطیون غربگرا که در نهضت مشروطه نفوذ کرده بودند اصالت مشروطه را کنار گذاشتن دین و عامل پیشرفت را سرتاپا غربی شدن بر می شمردند، در حالی که بسیاری از مبارزان صدر مشروطه از جمله میرزا کوچک با این انحراف مبارزه کردند.
وی گفت: نهضت جنگل جوان بود و جوانمرگ هم شد، همانطور که مشروطه نیز جوانمرگ شد؛ علت چنین سرانجام تلخی عدم شناخت پتانسیل های فرهنگی، ایرانی و اسلامی بود.
مسئول شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان گیلان افزود: اگر آن جریان اصیل مشروطه هویت ایرانی و اسلامی خویش را حفظ می کرد، مسلما قیام جنگل به وجود نمی آمد، اما وقتی میرزا به عنوان یک روحانی مبارز متوجه می شود که گفت و گوها و ملاقات های پنهانی با نمایندگان دول بیگانه توسط برخی از مشروطه خواهان سبب چرخش اهداف شده است، تصمیم به ایجاد نهضت جنگل می گیرد.
حجت الاسلام اشجری با تاکید بر لزوم نشان دادن هویت اصیل نهضت جنگل به نسل امروز و نسل های بعدی گفت: در این راستا باید به هر دو جنبه اسلامی و ایرانی قیام میرزا کوچک توجه کنیم؛ اگر در برنامه های خودمان اعم از اینکه کنگره یا سخنرانی باشد، تنها به یک وجه قیام جنگل توجه نماییم، تردیدی نداشته باشید که جوان دچار تناقض می شود.
وی شاخص و تراز قیام میرزا را دشمن شناسی وی برشمرد و افزود: میرزا ابتدا اصول و مبانی را شناخت و پس از آن توانست انحراف و آنگاه دشمن را بشناسد، اگر امروز نیز مانند میرزا بر مبانی ارزشی فرهنگ، هویت اصیل و اسلامی خود تاکید کنیم، شناخت دشمن بسیار آسان می شود، اما اگر بخواهیم سیر کاذبی از فرهنگ خود داشته باشیم و از اسلام نیز به ظواهر آن عمل کنیم، فضا غبارآلود می شود و نمی توان دوست را از دشمن تشخیص داد.
مسئول شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان گیلان خاطرنشان کرد: همزمان با حرکت مردم در تهران برای ایجاد مشروطیت، در گیلان نیز موافقان و مخالفان نهضت مشروطیت بحث و جدل داشتند، تبریز و گیلان دو استان درگیر در جنبش مشروطیت بودند و قیام شیخ محمد خیابانی در تبریز و میرزا کوچک در گیلان تبلور آمال فروخفته آزادی خواهان در صدر مشروعیت بود.
اشجری گفت: نهضت جنگل نشان داد آنجایی که به زور چهره حقیقت برای مدتی پوشانده شود، نور درخشانی از آن در کرانه ای دیگر ساطع خواهد شد و این به منزله آن است که نور حقیقت را نمی توان خاموش کرد، برای محو این نور رضاخان کارهای زیادی انجام داد؛ مزار میرزا در مخروبه ای قرار داشت و خانواده میرزا و همراهان وی به سختی زندگی می کردند، اما انقلاب اسلامی توانست با رویکردی فرهنگی زوایای پنهان مانده نهضت جنگل را نشان دهد.