به گزارش خبرنگار مجلس «خبرگزاری دانشجو»، علی لاریجانی امروز در نخستین همایش «نقش پژوهش در فرآیند قانونگذاری» با اشاره به عدم رونق مسئله پژوهش در کشور، بیان داشت: علیرغم تاکید مکتب فکری ما و تعداد زیاد فارغالتحصیلان و نخبگان، مسئله پژوهش در عرصه تولید و فعالیتهای کلان اقتصادی و اجتماعی رونق ندارد.
وی با بیان اینکه این مشکل به ساختار اقتصادی و اجتماعی ما باز میگردد، افزود: تا زمانی این تقاضا در مردم، نهادها و دستگاهها بوجود نیاید، با دستور نمیتوان پژوهش را رونق داد.
لاریجانی با بیان اینکه در سالهای اخیر بودجه پژوهشی را رونق دادهایم، گفت: با این همه احساس نمیکنیم که پژوهش رونق دارد که این هم به عقبه آن باز میگردد و تا وقتی اقتصاد دولتی باشد، تقاضایی برای پژوهش بوجود نمیآید و تا زمانی که تقاضا در جامعه نباشد و اقتصاد مردمی نشود، نیاز به پژوهش در کشور حس نمیشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به اولویتهای تحقیقاتی کشور بیان داشت: ما باید تئوری اقتصادی روشنی داشته باشیم و در این زمینه هم از تجربیات دیگران و هم از درون مکتب فکری خود الهامات درستی بگیریم.
وی با بیان اینکه باید ابعادی را برای اداره بشر از اسلام استخراج کنیم، گفت: اسلام میگوید نگاه من اداره بشر است و ما استفاده دقیقتری از تفکر دین نمیکنیم، البته همکاریهایی هم صورت گرفت و مطالعات پراکندهای انجام شده، اما نظام مدونی وجود ندارد.
لاریجانی ادامه داد: ما صاحب مکتب متعالی هستیم، اما تلاشی برای ظهور آن در عرصه های مختلف انجام ندادیم؛ در حقیقت باید صاحب تئوری نظری و روشنی در توسعه کشور مبتنی بر تفکر دینی باشیم.
نماینده مردم قم در مجلس با بیان اینکه در این زمینه مسئله عدالت بسیار براق است، افزود: از آنجا که اصول تکون یک مدینه را بر اساس عدالت میبینیم، مسئله عدالت برای ما بسیار پررنگ است، اما هر جامعهای بر حسب یک نظری از عدالت رویکردی انتخاب شده است، البته یکسری از اصول آن در اصول قانون اساسی آمده است، اما مولفههای آن منقه نشده و همین کشور را در بعضی زمانها دچار مشکل کرده است.
وی با بیان اینکه مرحوم علامه طباطبایی و شهید مطهری چارچوبهای نظری خوبی در مورد عدالت داشتند، بیان داشت: شاید بتوان مبتنی بر تفکر آنها یک نظریه در مورد عدالت تعریف کرد که با سایر وجوه نیز سازگار باشد و آن هم استفاده از تئوری فطرت است و این منظر اصل عدالت را به انتشاف استعدادها معطوف میکند؛ یعنی وظیفه حاکمان عادل، ایجاد بستری مناسب برای شکوفا شدن استعدادهاست.
لاریجانی تاکید کرد: البته درون این تئوری حتما باید رقابت وجود داشته باشد که بدون رقابت رشدی وجود نخواهد داشت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه با اشاره به راهکارهای تحقق این امر گفت: بخشی از این مسئله مربوط به سازوکارهای اداره بهتر کشور است، نه داشتن تئوری اقتصادی.
وی ادامه داد: باید دید چگونه میتوان کشور را با هزینه کمتر اداره و قوای مختلف را منظمتر کرد و شرایط کشور در رسیدن به اهداف انقلاب اسلامی با گامهای قویتری انجام شود که تحقق همین امر احتیاج به تامل و ارزیابی مراحل طی شده دارد و باید مدلهای رفتاری حکومتی بهتر برای محصولدهی بیشتر برگزیده شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به نقش و عملکرد مرکز پژوهشها با بیان اینکه احساس میکنم نمایندگان رغبت خوبی به مطالعه تحقیقات مرکز دارند، گفت: در این زمینه به موقع عمل کردن مرکز پژوهشها در مورد موضوعات و تعامل آنها با نمایندگان اهمیت دارد.
لاریجانی افزود: گاهی مطالب شما دیرهنگام به دست نمایندگان میرسد، البته دیر حرکت کردن در کشور سنت شده که در مرکز پژوهشها نیز به چشم میخورد و این نقص باید مرتفع شود.
وی ادامه داد: نوع بستهبندی مطالب نگارش شده برای نمایندگان باید به نحوی باشد که مطلب را سریع به ذهن منتقل کند؛ باید در نگارش اجمال وجود داشته باشد، بنابراین لازم است سبک نگارش تغییر کند.
عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت با بیان اینکه در رابطه با استراتژی مجلس کاوشهایی در مرکز پژوهشها صورت گرفته است، گفت: این کاوشها باید زودتر به دست نمایندگان برسد تا به بررسی روند 4 سال گذشته مجلس مشکلات را به سرعت حل کنیم.
لاریجانی تاکید کرد: باید در مجلس و تحقیقات مرکز پژوهشهای مجلس روش اقناعسازی درستی پیگیری شود؛ زیرا نمایندگان باید قانع شوند.
وی با بیان اینکه باید نمایندگان را هم در پژوهشها مشارکت داد، گفت: اگر نمایندگان در پروسه تصمیمسازی حضور یابند، به یک مدل تصمیمگیری قانونی میرسیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به درخواست رئیس مرکز پژوهشها در مورد حضور بیشتر اعضای این مرکز در کمیسیونها و در صحن گفت: باید در این مسئله تامل شود، اگر منعی وجود نداشته باشد قابل اجراست، البته در آییننامه عنوان شده که در صورت نیاز میتوان از نهادهای دیگر استفاده کرد با این روند میتوان حضور مرکز را سازمانیافته تر کرد.
لاریجانی با اشاره به برخی تحقیقات نیمه تمام در مرکز پژوهشها تصریح کرد: توصیه میکنم این کارهای ناتمام سریعتر به نتیجه برسد.
لاریجانی در ادامه با اشاره به برخی تحقیقات نیمه تمام در مرکز پژوهشها با بیان اینکه توصیه میکنم این کارهای ناتمام سریعتر به نتیجه برسد، گفت: قانون احزاب از جمله مواردی است که در مرکز پژوهشها کار و پرداخته شده و زمان فعلی زمانی است که این قانون باید دوباره احیاء شود.
وی با بیان اینکه یکی از مسائل مهم این احزاب متناسب با قانون اساسی شکل می گیرد که خود باعث توانمندی اجتماعی و سیاسی افراد میشود، اظهار داشت: افتخاری برای کشور نیست که افراد شعار دهند که ما در کشور حزب نداریم، بلکه ساز و کار مردم سالاری تصمیم گیری در تشکلهاست.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: اظهاراتی مبنی بر تحقیر احزاب، اظهارات پختهای نیست، البته باید تاکید کرد که احزاب باید ایدئولوژیک باشند.
لاریجانی با بیان اینکه مجلس مفتخر به داشتن پژوهشگران است، خاطرنشان کرد: هر چه همگرایی بین پژوهشگران و نمایندگان بیشتر باشد، نظرات آنها متکی به نظر متخصصین بوده و در مجلس ساری و جاری میشود.
وی در پایان تصریح کرد: همچنین آمادهایم با ایجاد اصلاحاتی، امکان استفاده از صاحبنظران را برای مجلس افزایش دهیم.