به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از ارومیه، چمنی روز گذشته در سمینار «نقش شیر در پیشگیری از ابتلاء به بیماری پوکی استخوان» که در آمفی تئاتر مرکز آموزشی درمانی امام خمینی (ره) ارومیه برگزار شد، گفت: مصرف نمک که عامل اغلب سرطان هاست در کشور ما سه برابر استاندارد جهانی مصرف دارد و اگر حتی نمک پاش ها را هم از سفره ها برداریم دو برابر میانگین استاندارد جهانی مصرف نمک داریم.
وی افزود: مصرف شیر در کشور نصف میانگین استاندارد جهانی است و این در حالی است که در آیات و روایات و حتی ادبیات غنی ما اهمیت شیر توصیه شده است.
مشاور انجمن صنایع لبنی ایران تصریح کرد: گوشت جایگزین های دیگری دارد؛ ولی شیر هر چند فرآورده های ارزشمند دیگری دارد، ولی جایگزینی ندارد و با توجه به کاهش مصرف شیر و کاهش کلسیم، بیماری های پوکی استخوان افزایش یافته و از جمله در حال حاضر 8 درصد جمعیت کشورمان ( بیش از شش میلیون نفر ) سالمند هستند که 60 درصد هزینه درمانی را مصرف می کنند و نیمی از این هزینه های درمانی ناشی از مشکلات پوکی استخوان و کاهش کلسیم و یا مشکلات مرتبط با کاهش مصرف شیر می باشد.
در ادامه مراسم حق جو، مدیر عامل شرکت شیر پاستوریزه پگاه آذربایجان غربی با بیان اینکه براساس سند چشم انداز توسعه ملی، کشورمان باید جایگاه نخست علمی و فناوری منطقه را داشته باشد، افزود: برای رسیدن به این جایگاه به انسان های سالم که تغذیه سالم دارند، نیازمندیم و شیر یک تغذیه کامل است.
وی با اشاره به اینکه تنها نصف مصرف میانگین شیر جهانی را داریم، بر لزوم پیشگیری از تولید، توزیع و مصرف شیرهای فله ای و سنتی تاکید کرد.
انتظار مهدی، معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه نیز با بیان اینکه شیر یکی از بهترین و کاملترین نعمات خداوندی است و به عنوان یکی از منابع غنی ویتامین ها و بخصوص کلسیم بوده و عامل پیشگیری بیماری های پوکی استخوان، قلبی عروقی و دیابت تیپ 2 است، افزود: مصرف سالانه شیر هر ایرانی 66 کیلوگرم می باشد؛ در حالی که در مصرف چای در بین 20 کشور جهان در اولویت هستیم؛ ولی در مصرف شیر در بین یکصد کشور پرمصرف شیر هم قرار نداریم و لذا تولید سالانه 7.9 میلیون تن شیر در کشورمان باید حداقل دوبرابر افزایش یابد.
ندا ولی زاده، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه و فوق تخصص بیماری های غدد دیگر سخنران این سمینار بود که در خصوص استئوپروز یا پوکی استخوان گفت: در حال حاضر این بیماری اپیدمی و قاتل خاموش قرن نام گرفته است.
وی افزود: تا 25 سالگی تراکم استخوان زیاد می شود ولی پس از آن تراکم استخوان کاهش می یابد و افرادی که تعذیه مناسب و تحرک ندارند بیشتر دچار شکستگی مهره و ران می شوند و در نهایت با کاهش توانایی، زمین گیر شده و با احتمال افزایش آمبولی ریه و مشکلات قلبی عروقی مواجه می شوند.
ولی زاده مهمترین علل ابتلاء به بیماری پوکی استخوان را سن، جنس، عدم فعالیت فیزیکی، عوامل محیطی، دریافت ناکافی کلسیم یا ویتامین D، استعمال دخانیات، وزن زیاد و سابقه فامیلی دانست و تصریح کرد: درمان پوکی استخوان درمان پر هزینه ای است و در سال 2020 بیش از 60 بیلیون دلار هزینه درمان پوکی استخوان در جهان خواهد شد.