به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، محمد صادق کوشکی امروز در چهارمین دوره از طرح ضیافت اندیشه اساتید دانشگاه شیراز در تالار فجر با اشاره به جایگاه ایران در نظام امروز بین المللی تصریح کرد: سیاست به عنوان یک دانش و نه به عنوان یک دغدغه روزمره به مبانی و زیر مجموعه هایی نیازمند است.
وی با بیان اینکه متاسفانه در کشور ما نگاه علمی به سیاست رایج نیست، افزود: تلقی این است که سیاست یک کالاست؛ در حالی که دنیا سیاست را به عنوان یک دانش پذیرفته است.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران بیان داشت: اگر بخواهیم نگاه معقول به سیاست را رایج کنیم، باید گزارشی از آن را به عنوان یک دانش در جامعه عرضه کنیم.
کوشکی با طرح این سوال مبنی بر اینکه جغرافیا چه تأثیری بر قدرت و روابط قدرت دارد، تصریح کرد: نقاط مختلف جهان ارزش یکسانی از نظر سیاسی ندارند و چیزی که قدرت را در حوزه جغرافیایی می آفریند برگرفته از نگرش انسان هاست.
وی ادامه داد: در دنیا پنج نقطه وجود دارد که از نقاط مهم و مواصلاتی است، که شامل آبراهه های مهمی همچون تنگه مالاکا، تنگه باب المندب، کانال سوئز، تنگه جبل الطارق و تنگه هرمز می باشد.
این استاد دانشگاه تهران گفت: در دنیا آبراهه های دیگری هم جود دارد مانند تنگه بسفر و داردانل و همچنین کانال پاناما؛ اما بین المللی نیستند.
کوشکی با اشاره به این مهم که سهم فعلی منابع هیدورکربنی منطقه خلیج فارس 24 درصد جهان است، افزود: این در حالی است که منطقه خلیج فارس کمتر از دو درصد جهان از نظر مساحت به خود اختصاص داده است.
وی تصریح کرد: در دنیا مناطق نفت خیز فراوانی وجود دارد و دانشمندان حوزه انرژی به این نتیجه رسیده اند که باید به سمت انرژِی جایگزین حرکت و از نفت به عنوان مواد اولیه استفاده کرد.
دانشیار دانشگاه تهران در ادامه سخنان خود به این مطلب که منامه مرکز کشور بحرین مهمترین پایگاه دریایی آمریکا محسوب می شود، بیان داشت: جنوب دوحه قطر نیز مهمترین پایگاه هوایی آمریکایی هاست؛ به طوری که هر پنج دقیقه یک هواپیمای آمریکایی پرواز دارد یا بر زمین می نشیند.
کوشکی با بیان اینکه چین اصلی ترین مصرف کننده نفت خلیج فارس است، گفت: ایران تنها کشوری است که از شمالی ترین تا جنوبی ترین مرزهای آبی و خشکی با مساحتی بالغ بر 2200 کیلیومتر از منطقه خلیج فارس را در برگرفته و این مسئله مهم می تواند در آینده تسلط ایران را در این منطقه به وجود آورد.
وی افزود: ایران تنها کشور در منطقه خلیج فارس است که هم از ناحیه شمال و هم جنوب دارای نفت است و خود نیز با مرکز قرار گرفتن تسلط کامل بر آن را دارد و این یکی از دلایل اهمیت توجه به ایران است.
این استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در خاتمه سخنان خود خاطرنشان کرد: اگر ایران نفت خام خود را نفروشد و آن را به صورت منابع صادراتی تولید کند، نه بازار مصرفی خواهد داشت و نه صادر کننده مواد اولیه خواهد بود.